ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:133/1378)

BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 247

babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała. 6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha. Przepis na lukier: - cukier puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 525

prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam . Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier. Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki tortowej  (dałam 255g orkiszowej) -125g masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 łyżek ksylitolu(...)minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Lukier: - puder trzcinowy - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 576

następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy. Składniki

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 221

wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1761

piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu: - 250g mascarpone - 300ml kremówki - 150g masy karmelowej "krówki" - 100g orzechów włoskich - 10 daktyli , pokrojonych na kawałki Wymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 188

quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-) Składniki : - 4 jajka - 200 ml kremówki - 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach ) - szpinak baby ( 2-3 garście ) - sól i pieprz do smaku ew.koperek Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 196

szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki) - kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba) Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją(...)tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam wpierw 5 łyżek , ale stwierdziłam, że skoro wychodzi bardzo gęsta, to troszkę ją rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze. Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko

Smaczne Zdrowe
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 415

rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo:  I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki III. - 300-400g kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie(...)Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem i mielonym ksylitolem. Wyłożyć na owoce. Wyrównać. Następnie ułożyć ciastka petitki. Na górze jako ostatnią warstwę rozprowadzić kwaśna śmietanę rozmieszaną z mielonym ksylitolem ( lub pudrem. Dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 314

gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane). Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą(...)drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 523

szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały + dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy maku w całości trzeba go zalać wrzątkiem(...)minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 627

mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem(...)mąką.  Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut ( termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 249

masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń   oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym(...)szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 204

leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej sherry - 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie) - sól i świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka(...)rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby  z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany. Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 411

będzie ok. Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Do mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Smacznego

Smaczne Zdrowe