ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:126/1378)

Śliwka w trufli z białej czekolady opatulona wiórkami kokosowymi 230

szklanki wirek kokosowychWykonanie:Ciasteczka do blendera i zmielić na mąkę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
"Żurawinki" - domowe cukiereczki 149

Składniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła100 g herbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17

Moje pyszne gotowanie
Sałatka z suszonymi pomidorami 834

paski pomidory, następnie ucieramy ser do miski na dużych oczkach. Na końcu dajemy cieciorkę3/ Gdy wszystkie składniki mamy już w misce zalewamy je zalewą z suszonych pomidorów i dodajemy kremówki, Mieszamy wszystkie składniki, solimy do smaku i podajemy :). SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 207

tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Zupa z soczewicy z batatem i szalotką 181

glikemiczny! Gotowi? ZACZYNAMY!Czas przygotowania: 75minutPorcja dla 5 osóbSkładniki:Soczewica brązowa: 250gBatat 0,3kg Cebula szalotka 250gSuszona włoszczyzna 100g np. firmy SYSSzczypta tymiankuLiść laurowySól himalajska, pieprz w młynkuOpcjonalnie kremówka 30%Przygotowanie:1/ Przygotowujemy wywar z suszonej włoszczyzny (3litry wody)  dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą(...)minutach batata. Zupa na małym gazie od czasu wrzucenia szalotki i soczewicy ma się gotować 30minut3/ Na koniec dodajemy szczyptę tymianku i solimy zupę wd. upodobania. Dodajemy też kremówkę jeśli chcemy podnieść sytość zupy.4/ Podajemy na talerz posypując zmielonym pieprzem ze świeżą trawą cytrynową5/ SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem z cieciorki z chrzanem i szałwią 200

osóbSkładniki:400g. uprzednio namoczonej cieciorki6 łyżeczek chrzanu tartego ze słoikaponad litr wywaru z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego.Sól himalajska, szałwia suszonaSer dziugas w plastrach 200gŚmietanka kremówka 30% tł. 200mlPrzygotowanie:1/ Do wywaru warzywnego wlewamy ciecierzycę wraz z wodą w której się namaczała, zagotowujemy wywar.2/ Ciecierzycę gotujemy wd. instrukcji z opakowania /(zazwyczaj ok 45 minut), ale można dołożyć kilka(...)minut by byłą bardzo miękka. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 płaską łyżkę szałwi i solimy zupę do smaku.3/ Gdy ciecierzyca jest już wystarczająco miękka dodajemy kremówkę i chrzan (ilość chrzanu można spokojnie zwiększyć w zależności od upodobań) i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.4/ Zupę przelewamy do miseczki i posypujemy drobno pokrojonym serem dziugas. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sezamkowa babka z nutą wanilii i gryki 212

łyżki gryczanego mioduCiasto:1 szklanka mleka1 laska wanilii1 szklanka mąki pszennej tortowej0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej2/3 szklanki cukru2 łyżki miodu gryczanego2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka100 ml śmietanki kremówki 30%tłpół kostki margaryny Bielmar PALMAkilkanaście rodzynek typu jumboPrzygotowanie:1/ Najpierw przygotowujemy polewę: w garnku umieszczamy białą czekoladę i margarynę, do innego większego garnka wlewamy wrzątek i nakładamy na niego(...)temp. 180 stopni. Mleko doprowadzamy do zagotowania z rozdrobnioną laską wanilii i odstawiamy na bok. W garnku ubijamy jajka z cukrem i miodem a następnie dodajemy margarynę i kremówkę. W następnym kroku dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem i mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy.3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik z Masą Krówkową Orzechową 232

lodówki na około 30 minut.MASA SEROWA:750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków)2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego3 jajka1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej 200 g + 200 g)1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, która(...)Następnie zmiksowałam go z cukrem. Potem wbijałam jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Po każdym jajku przemiksowałam masę. Dodałam ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksowałam. Następna w kolejności była kremówka i mąka ziemniaczana. Starałam się nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy, gdyż mocno napowietrzona masa mocno urośnie, ale potem równie mocno opadnie. Na końcu do osobnej miseczki odlałam

Blondynka Gotuje
Spaghetti z chili i kurkami 146

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wszystko dusimy około 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.  Spaghetti z kurkami i chili

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 157

bulionu warzywnego albo z boczku wędzonegoduży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy cytryny 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej) szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)sól2 listki laurowe3 ziarna ziela(...)Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa

Bon Appetit Małgorzaty
Pijane, smażone banany w czekoladzie 146

banany 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 4 łyżki rumu sok z 1 cytryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany  skrapiamy(...)sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. smażone banany w czekoladzie

Bon Appetit Małgorzaty
Walentynkowy deser z mascarpone 208

dodac żelki oraz ciasteczkawiórki kokosowe do dekoracji100 ml esencji z kawy6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowegoKrem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 137

stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej 36 %-3 łyżki żelatyny-sok i skórka z połowy cytrynySkładniki dekoracji:-250  ml śmietanki -2 łyżki cukru pudru- 250 ml kremówki 36 %- kolorowe wiórki kokosoweBiszkopt: Białka ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 179

wygląda bardziej okazale ;) Składniki na ciasto na 4  porcje:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty(...)Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki w szynkęprzed pieczeniemmini tarty z gruszką i gorgonzolą

Bon Appetit Małgorzaty
Deser z ciasteczkami "Oreo" 678

deser robiłam dla mojej 6 letniej bratanicy :) Uwielbia te ciasteczka :)Składniki:-500 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30 %)-400 g mielonego serka do sernika w kubeczku (u mnie marki Wieluń)- ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania)- 4 garści małych bezZ ciasteczek ściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty