płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 łyżka skórki otartej z cytryny Pianka: 3 żółtka 1 jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 300ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem(...)wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm, tak by ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i zalewamy mieszaniną ciasto. Niebiański jabłecznik pieczemy w rozgrzanym
Smakowy Rajktóre zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży ananas i kiwi powodują, że galaretka nie chce stężeć, dlatego nie zalewamy ich płynną galaretką, a dodajemy do deserów(...)będą pełne pod sam wierzch :) Gdy galaretka będzie zimna, powoli zalewamy nią deser i pozostawiamy w lodowce do czasu, gdy stężeje. Bezpośrednio przed podaniem deseru, ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym, a następnie robimy z niej kleksy na galaretkach. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy RajSkładniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki
Smakowy Rajłyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka ubijamy na sztywną(...)truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała. Gdy galaretka na cieście będzie już twarda, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan – fixami. Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na galaretce. Na koniec wyrównujemy całość długim nożem (może być z wzorkami). Gorzkie i słodkie kakao razem mieszamy
Smakowy Rajpieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa śmietankowa: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Do dekoracji: Około 2 łyżki cynamonu Jabłka świeże: Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku(...)wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł. Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na koniec ciasto dość mocno posypujemy cynamonem, przy użyciu sita
Smakowy Rajwysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego u mnie Bols 375 ml kremówki opcjonalnie barwnik czerwony Wykonanie: W rondelku umieszczamy mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować(...)ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy
W kuchennej krainiePieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru polewa karmelowa 100 g cukru 40 g masła 100 ml śmietany kremówki Dodatkowo 100 g migdałów łuskanych Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione
pink envelopeproszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać(...)Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego
Czerwień i błękitmacie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru(...)patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować krótko. Gotową śmietanę wstawić do lodówki
Passions hobbies lifemalinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :) Składniki: 100 g masła 200 g herbatników 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 50 g drobnego cukru 275 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki białego rumu + 250 g porzeczek 3 łyżki miodu 5-6 łyżek białego rumu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym(...)wcześniej masłem. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce. Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić
Domowa cukiernia Ewywyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 100 ml kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 120 g cukru + 100 g czekolady Twaróg zmiksować z kremówką, dodać mąkę ziemniaczaną, ekstrakt, jajka i cukier. Dokładnie połączyć. Masę serową
Domowa cukiernia EwyCarbonara bez kremówki! O tak! Jest pyszna! Przepis bliski oryginałowi? Nie wiem. Wiem tylko, że Włosi nie jedzą Carbonary ze śmietanką. Polecam przepis, jest równie szybki i prosty jak ten, z kremówką! Carbonary nie da się nie lubić. Nie ma takiej opcji. W każdym bądź razie nie znam nikogo kto nie lubi tego dania. Moje dziecko mogłoby jeść Carbonarę codziennie
Blondynka Gotujejestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana 0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa 0,5 puszki brzoskwiń 50 g rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki(...)sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować
Ala piecze i gotujeSkalna inspiracja . przepis na dwie porcje 400 gram wątróbki drobiowej 400 gram selera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość w zależności jaką konsystencje musu chcemy otrzymać , doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową . Podawać na ciepło z wątróbką. WĄTRÓBKA Wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku następnie posypujemy ją solą i pieprzem
na gazieszklanki cukru 3 łyżki masła Masa budyniowa 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mączki ziemniaczanej 200 g . margaryny lub masła Masa śmietanowa ½ litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 150 ml ajerkoniaku Cienka masa wykończeniowa 50 ml ajerkoniaku 1 płaska łyżeczka żelatyny Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych(...)się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy
Jadło i czytadło