ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:110/1378)

Jagodowy sernik na zimno 173

przyjdą śniegi, a ja zatęsknię za latem ;) Składniki: 150 g ciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny gorąca woda Spód:  150 g ciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych(...)około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa:   Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można dodawać ciepłą żelatynę i szybko miksować - nic się z masą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jabłkami 183

ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej(...)czasie jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem aż się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód. Masa Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowy sernik Nigelli 201

całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany Soku z 1 dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki(...)wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :)   Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z białą czekoladą i truskawkami 180

użyłam tym razem krupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość(...)minut, aż spód się lekko zarumieni. Masa W rondelku topimy czekoladę i masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, jajko i cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lody waniliowe 149

się na przepisie na francuską bazę do lodów, która pokazała się w magazynie Kuchnia jakieś 2 lub 3 miesiące temu. Składniki: 250 ml mleka 3,2% 250 ml śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 5 żółtek 1/3 szklanki cukru (w przepisie było 130-150 g, ale ja dodałam ok. 80 g, bo za pierwszym podejściem(...)baza wyszła mi za słodka) 250 ml mocno zamrożonej śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii 250 ml mleka i 250 ml śmietanki podgrzewamy z ziarnami z 1 laski wanilii i aromatem waniliowym. Wszystkie składniki muszą sie dokładnie połączyć i wymieszać. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z 5 żółtek ubijamy kogiel-mogel. Wcześniej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 381

łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy(...)kakaowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni. Masa serowa Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku - miksujemy całość krótko, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka majonezowa z karmelową polewą 323

cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania(...)patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego

Pyry na Gaz
Tort orzechowo- kawowy 250

masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa:  opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę

Krakowskie smaki Ani
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 263

dzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana(...)wody, mieszamy i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie, naczynie z żelatyną wkładamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy, do czasu aż żelatyna będzie płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, gdy będzie prawie ubita dodajemy żelatynę, przy czym przed dodaniem jej do śmietany, mieszamy ją z zimnym mlekiem, chodzi o to żeby żelatyna nie była ani zbyt zimna

Smakowy Raj
Likier kawowy 145

głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :) Składniki: 3 żółtka 150g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 350 ml mleka UHT 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu Kawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę

Smakowy Raj
Naleśniki z masy cygaretkowej z truskawkami i bitą śmietanką 168

śniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :) Naleśniki: 100g cukru 100g margaryny 100g mąki 3 białka 1 łyżeczka kakao 300ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 500g truskawek Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak aby była rozpuszczona, ale niezbyt gorąca. Następnie dodajemy do niej cukier, białka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką. Około dwie(...)łyżki masy przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niej kakao. Naleśniki pieczemy tradycyjnie, dwustronnie na teflonowej patelni bez tłuszczy. Podczas pieczenia na białych naleśnikach robimy wzorki kakaową masą. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy. Truskawki obieramy, myjemy i kromy na połówki. Zimne naleśniki przekładamy ubitą śmietanką i truskawkami. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Puchar owocowy, a więc owoce skąpane w galaretce z bitą śmietanka :) 163

Prosty i wszystkim znany deser. Żadnej filozofii, a za co smak :) Składniki: 1 galareta (smak dowolny, ja wybrałam cytrynową) 200ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy(...)kiwi kroimy w kosteczki. Jeśli winogrona nie są bezpestkowe, możemy je przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Owoce układamy warstwami do pucharków, na przemian z galaretką. Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i pokrywamy nią wierz deseru. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Garnuszek wkładamy do naczynia z zimną wodą

Smakowy Raj
Niebiański jabłecznik w piance 186

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 łyżka skórki otartej z cytryny Pianka: 3 żółtka 1 jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 300ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem(...)wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm, tak by ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i zalewamy mieszaniną ciasto. Niebiański jabłecznik pieczemy w rozgrzanym

Smakowy Raj
Małe piwo - najprostszy deser świata 162

które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży ananas i kiwi powodują, że galaretka nie chce stężeć, dlatego nie zalewamy ich płynną galaretką, a dodajemy do deserów(...)będą pełne pod sam wierzch :) Gdy galaretka będzie zimna, powoli zalewamy nią deser i pozostawiamy w lodowce do czasu, gdy stężeje. Bezpośrednio przed podaniem deseru, ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym, a następnie robimy z niej kleksy na galaretkach. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 237

Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów   włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki

Smakowy Raj