ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:101/1378)

Batoniki bounty 154

codziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Kremówkę i masło podgrzać

Ala piecze i gotuje
Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską 177

zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego 345 g borówek 200 g  kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: Sześć łyżeczek(...)przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane borówki miksujemy z jogurtem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie

Kulinarne przygody Gatity
Niby-tiramisu z mango 145

leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę ubić

Cakes By Kejt
Koktajl ZACHÓD SŁOŃCA 271

który poprawi nie jednej osobie nastrój :). Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5-6 żółtych śliwek wypestkowanych i bez skóry 1 obrany banan 50 ml śmietany kremówki 2 duże dojrzałe nektarynki bez skóry i pestki kilka wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry 1 dojrzałe obrane ze skóry mango Ksylitol Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 5 małych misek. W pierwszej miksujemy(...)banana z kremówką, w drugiej śliwkę z odrobiną cukru brzozowego, w trzeciej nektarynkę, w czwartej mango a w piątej arbuza. 2/ Przelewamy na spód szklanki po łyżce banana, następnie lejąc na łyżkę przy krawędzi śliwkę, następnie nektarynkę, mango a na koniec arbuza. 3/ SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 195

pojawiło się lazurowe morze i jakaś mała, rodzina knajpka nad nim. Smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie tego spróbować! :) PASTICCIO Składniki do makaronu: - 250 gram makaronu świderki - 4 łyżki śmietany kremówki - woda - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa

Życie zamknięte w smaku
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 121

tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu.  Składniki na masę z bitą śmietaną: - 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach) - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar) Przygotowanie masy z bitą śmietaną: Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości

Życie zamknięte w smaku
Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bananowym 111

zbyt słodkie, ani za mało słodkie; a kawałki ciemnej i białej czekolady stanowią miłą, chrupiącą niespodziankę ;) LODY KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I LIKIEREM BANANOWYM Składniki: - 300 mililitrów kremówki - 350 mililitrów mleka - 100 mililitrów likier bananowego - 50 gram cukru pudru - 6 łyżek kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady (pokruszonej) - pół tabliczki białej czekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko

Życie zamknięte w smaku
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 136

przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki 30% - 100 gramów białej czekolady, drobno posiekanej - posiekane pistacje Przygotowanie polewy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty

Życie zamknięte w smaku
Lody czekoladowo-bananowe (bez maszyny, bez jajek) 572

raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej

Domowa Cookierenka Agi
Domowe lody bazyliowe 122

poziomkami   Lemoniadę bazyliową II     Lemoniadę bazyliową   Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 3 żółtka 150 ml mleka 200 ml kremówki 100 g drobnego cukru 30 g świeżej bazylii Wykonanie: Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Żółtka ucieramy z  cukrem bazyliowym(...)puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki

Kulinarne przygody Gatity
Lody waniliowe 96

które są też świetną bazą do lodów o innym smaku. 0,5 l. mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty) 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany kremówki Krem angielski Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając(...)jeszcze uratować poprzez szybkie blendowanie). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można zrobić również bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny, aby lody były bardziej puszyste

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kawa mrożona z lodami 142

wszyscy. Składniki: 0,7 l lodów śmietankowych 4  gałki lodów śmietankowo - truskawkowych (mogą być inne) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,2 ml śmietanki 30 - 36 % (ubijamy na kremówkę) maliny opcjonalnie do ozdoby Przygotowanie: Kawę parzymy w 3/4 szklanki wody i czekamy aż przestygnie. Po czym wlewamy ją do lodów i miksujemy. Na dno szklanki wkładamy po łyżce(...)lodów i zalewamy kawą z lodami. Robimy to powoli, żeby wyraźnie było widać różnicę między lodami, a kawą. Na wierzch dajemy śmietanę kremówkę i możemy ozdobić maliną. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Chałka z dyniowym puree 119

Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 130 g cukru ok 250 g dyniowego puree ( u mnie słoiczek taki jak od dżemu) 15 g świeżych drożdży 1 jajko 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 g masła szczypta soli Kruszonka: 70 g mąki krupczatki 50 g masła 50 g drobnego cukru Dodatkowo : 1 żółtko 1 łyżka śmietany kremówki Składniki kruszonki rozcieramy w palcach

Słodka Kraina Wypieków
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 221

łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 170"C  jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą(...)odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek

Luźna Kuchnia
Rolada bezowa z czerwonymi porzeczkami. 169

Składniki: Beza: 3 białka z dużych jajek 120 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Krem: 100 g śmietany kremówki 30% 150 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru + do podsypania 150 g czerwonych porzeczek           Sposób przyrządzania:             Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą(...)przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną sporą ilością cukru pudru ściereczkę kuchenną i bardzo ostrożnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno za pomocą miksera. Podczas miksowania stopniowo dodawać 4 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć i zdjąć ściereczkę, po czym równomiernie nałożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych