ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:101/1378)

Creme Brulee truskawkowe 184

dole postu znajdziecie dwie pozostałe propozycje, o których mowa powyżej :) Każda jest pyszna, moim ulubieńcem została jednak opcja z musem truskawkowym :) Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka ziarenka-miąższ z 1/3 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek zblendowanych na gładko Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami(...)ostudzeniu palnika spożywczego. 6. Po wyjęciu z piekarnika, studzić w lodówce przez około 4-5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Podawać schłodzone z kleksem ubitej śmietany kremówki oraz świeżymi truskawkami. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Miodownik z toffi i bitą śmietaną 222

blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 180-200 ° przez ok. 15 minut. Polecam piec każde ciasto osobno. Składniki na masę: 0,5l kremówki (30 lub 36%) 3-4 łyżeczek żelatyny Wykonanie masy: Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, chwilę czekamy, a następnie rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu - uwaga nie doprowadzić do zagotowania! Schłodzoną(...)śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianę, a następnie ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wykładamy na placek miodowy i przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli placki są bardzo twarde można je delikatnie nasączyć odrobiną mleka. Składniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową

Mania Wypiekania
Babeczki owieczki 190

kogo: dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej(...)owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki.  Wykonanie dekoracji: Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć je na pół. Jeśli mamy

Mania Wypiekania
Sernik na zimno z bananami i wiśniami 160

masła 80g płatków kukurydzianych  50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego) 3 banany 250g śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g)  110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni 2 łyżki cukru 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego 40g mąki(...)masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wykonanie owocowego wierzchu: Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę

Mania Wypiekania
Babka śmietankowa 126

mających ochotę na spróbowanie babki o wspaniałym śmietankowym aromacie i smaku Składniki:  4 jajka 200g cukru pudru cukier waniliowy (16g - jedna łyżka)  300g mąki pszennej 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 łyżki zmielonych migdałów szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier puder i waniliowy ubić(...)uzyskania gęstej piany. Wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Do małej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wymieszać. Mieszankę mączną wsypać do ciasta i wymieszać, aż do połączenia składników. Ostudzone masło wlać do ciasta, dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (jeśli macie metalową formę należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką

Mania Wypiekania
Lody Malinowe Domowe 338

przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe(...)czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę malinową

Blondynka Gotuje
Lekki tort jagodowo-malinowy 307

biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 125 g jagód lub borówek 100 g malin Dekoracja: 1 galaretka jagodowa 1,5 szklanki gorącej wody 125 g jagód(...)czas na masę śmietanowo-jogurtowa. Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Opłukać dokładnie owoce na sicie i zostawić do odsączenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodać porcjami bitą śmietanę, a  następnie wlać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodać osączone owoce i delikatnie

Świat Ciasta
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 158

czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze – moje były bez pestek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej garść suszonej żurawiny Wykonanie: Okrągłą foremkę na blat(...)Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco

Kuchenne zapiski Edyty
Torcik Rubinowy z winogronami 151

smacznego  J SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: 8 dag herbatników Petit Beure 6 dag masła 25 dag serka mascarpone czubata łyżka cukru pudru 10 dag śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku 20 dag ciemnych winogron 1 galaretka Rubinowa Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników(...)wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki. Galaretkę

Kuchenne zapiski Edyty
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 159

mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki PRZYBRANIE: płatki z czekolady mlecznej cukrowe(...)kosteczkę. Żelatynę namoczyłam w rondelku w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody, a kiedy napęczniała, postawiłam rondelek na ogniu i mieszając podgrzałam ją, aż się rozpuściła (nie gotowałam!) Dobrze schłodzoną kremówkę przelałam do miski, ubiłam mikserem na sztywno. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam najpierw cukier puder, a następnie cieniutki strumieniem – lejąc bezpośrednio na łopatki miksera - przestudzoną żelatynę. Mniej więcej połowę

Kuchenne zapiski Edyty
Gruszkowe serce z jagodami goji 166

płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i włókna idące do ogonka, pokroiłam w równe plasterki(...)jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka na zastygniętą galaretkę cytrynową. Pojemniczek odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia deseru. Aby wyjąć deser na talerz, odkroiłam brzeg

Kuchenne zapiski Edyty
Odwrócone ciasto rabarbarowo-imbirowe 150

kawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę 3 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1.   Piekarnik   rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Rabarbar umyć i osuszyć(...)formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je obrócić (zdjąć obręcz tortownicy, usunąć boczny papier, na górę przyłożyć talerz, na którym ciasto będzie serwowane i obrócić). 9. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z niewielką ilością cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekorować ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni. Źródło/ Inspiracja: C. Bretherton "Step

Domowa Cookierenka Agi
Rolada bezowo-cytrynowa 193

sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru  Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.   2. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)posypać go cukrem pudrem.  7. Wyjąć bezę z formy razem z papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.  10. Zwinąć roladę wzdłuż

Domowa Cookierenka Agi
Eton Mess 202

podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru 350 g jogurtu greckiego lub śmietany kremówki kilka sztuk pokruszonych bez Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier i sok z granatów i delikatnie wymieszać. 2. Do jogurtu greckiego/ ubitej śmietany(...)kremówki dodać pokruszone bezy, wymieszać. 3. Przygotować trzy niewielkie pucharki, na dnie każdego wyłożyć część truskawek, przykryć jogurtem greckim, na wierzchu wyłożyć pozostałe truskawki. Źródło/ Inspiracja:   nigella.com

Domowa Cookierenka Agi
Czosnkowa mielonka ze słoika 189

Lubicie mielonki? Właściwie nie powinienem pytać, każdy lubi :) To tak jak kremówki, kremówki też każdy lubi :) A nawet jeśli nie, to tę mielonkę pokochacie. Na zewnątrz galareta, na górze smalczyk, a w środku aromatyczne mięsko... Przypomina mi to konserwy, które jadłem na koloniach blisko 30 lat temu. Tylko to jest jeszcze lepsze. Ta mielonka to kolejny wpis z serii słoikowych

Marder&Marder Manufacture