szybkie, a smaczne. Też lubicie takie przepisy?! Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm 7 większych okrągłych biszkoptów 1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu 1 serek mascarpone szklanka śmietany kremówki 30% (250ml) 4 kopiate łyżki cukru pudru 15 małych okrągłych biszkopcików 2 banany 1/3 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sposób przygotowania: Masa: Szklankę śmietany kremówki ubijamy na sztywną masę, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Galaretka: 2 galaretki leśne owoce jeżyny borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie(...)gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Na masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać
Ala piecze i gotujegałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, a czosnek lekko podsmaży, dodajcie opłukany młody szpinak. Po 5-6 minutach, gdy szpinak zmięknie i zwiędnie, wlejcie 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki. Posólcie i popieprzcie do smaku. Jeśli macie serek ricotta dodajcie teraz 2-3 łyżki, sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Pogotujcie całość, mieszając co jakiś czas około 5 minut na średnim(...)żółtko rozmiaru M, lekko ubite sól- 1/4łyżeczki SKŁADNIKI SOSU ¼ kostki masła 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 4 duże garści młodego szpinaku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 125ml śmietany kremówki 100g serka ricotta garść startego parmezanu sól pieprz
Karo in the KitchenSkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki(...)pokrojone w plasterki. Smażymy tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag filetów z ryby * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do smażenia * 2 pęczki koperku * 20 dag żółtego sera * szklanka kremówki * łyżka masła do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag filetów z ryby * 1 kg ziemniaków * przyprawa do ziemniaków * przyprawa do ryb * mieszanka warzywna konserwowa 400 g * szklanka kremówki * 10 dag żółtego sera * 2 jajka * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do wysmarowania formy * olej do smażenia. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry(...)przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut
Pobite gary BarbarySkładniki: * 1,5 szklanki ryżu * marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag * 2 cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15 dag tartego żółtego sera * 2 jajka * tłuszcz do smarowania formy Sposób przygotowania : Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się zeszkli(...)dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag makaronu (np. rurki) * 20 dag boczku * szklanka śmietany kremówki * 15 dag żółtego sera * 3 żółtka * sól, pieprz * natka pietruszki Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy
Pobite gary Barbarypudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych(...)galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować. Warstwy ciasta: Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki
Ala piecze i gotujearakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa(...)stwardnieje, czyli najlepiej zrobić to wieczorem i zamknąć w lodówce na noc, by nie kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki
Karczma Honoriettycodziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Kremówkę i masło podgrzać
Ala piecze i gotujezimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego 345 g borówek 200 g kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: Sześć łyżeczek(...)przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane borówki miksujemy z jogurtem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie
Kulinarne przygody Gatityleżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę ubić
Cakes By Kejtktóry poprawi nie jednej osobie nastrój :). Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5-6 żółtych śliwek wypestkowanych i bez skóry 1 obrany banan 50 ml śmietany kremówki 2 duże dojrzałe nektarynki bez skóry i pestki kilka wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry 1 dojrzałe obrane ze skóry mango Ksylitol Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 5 małych misek. W pierwszej miksujemy(...)banana z kremówką, w drugiej śliwkę z odrobiną cukru brzozowego, w trzeciej nektarynkę, w czwartej mango a w piątej arbuza. 2/ Przelewamy na spód szklanki po łyżce banana, następnie lejąc na łyżkę przy krawędzi śliwkę, następnie nektarynkę, mango a na koniec arbuza. 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapojawiło się lazurowe morze i jakaś mała, rodzina knajpka nad nim. Smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie tego spróbować! :) PASTICCIO Składniki do makaronu: - 250 gram makaronu świderki - 4 łyżki śmietany kremówki - woda - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa
Życie zamknięte w smaku