ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:98/1378)

babeczki z Hello Kitty 97

mąki 70 g  cukru 1 jajko 110 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury morelowej  200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki wiórek z różowej czekolady Masło stopić i wystudzić. Składniki ciasta wymieszać rózgą, nie za długo, tylko do połączenie składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić(...)piekarnika nagrzanego do 180*C przez około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są upieczone. Wystudzić i w każdej wydrążyć środek za pomocą np. małej łyżeczki. Napełnić konfiturą. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wycisnąć na babeczki. Posypać czekoladą.  Przepięknie pachnące wiórki z różowej czekolady a także wiele innych dekoracji

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
lody jagodowe ze śnieżki 100

litra lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe.  Składniki:  2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z Prince Polo 171

jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą(...)rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę śmietanową. Wafelki posiekać. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i wymieszać z wafelkami. Delikatnie rozłożyć na masie jabłkowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik w truskawkowej pierzynce 153

sernik: 750 g sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko(...)większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik 168

twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca(...)włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać

w mojej kuchni
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 324

advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie(...)wyłożyć na nie tężejący mus malinowy  (fot.2) . Na musie ułożyć kolejne herbatniki. Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę.  Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę

Świat Ciasta
Halloween Potworki Brownie 191

przepisu warto rozejrzeć się po sklepowych półkach ze słodyczami, im więcej kolorowych cukierków znajdziecie, tym lepiej :) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Całość

Ciastkozercy
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 146

balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g  sandacza 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam mrożonej) 200 ml śmietany kremówki 30% 1 średnia cebula 75 g masła + masło do smażenia (ja sklarowałam sama) 100 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz 2 ćwiartki limonki DODATKOWO: 1/2 szklanki dzikiego ryżu (waga(...)cebulę, wlałam bulion i gotowałam do czasu, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Trzonkiem noża zmiażdżyłam łodygi trawy cytrynowej i dorzuciłam trawę do patelni. Po chwili wlałam śmietanę kremówkę, zamieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a po tym czasie zestawiłam patelnię z ognia. W tym czasie wstawiłam rybę do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam

Blondynka Gotuje
Pancake’i brownie 126

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 jajko dropsy czekoladowe + 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze(...)zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Moja Wuzetka 208

kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka. Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość. Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się zdarzyć może

Ewa w kuchni
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 119

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne

Food Square
,,Walentynkowa galaretka z zatopionym sercem” 120

serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na puszystą masę, stopniowo wlewając lekko stężoną(...)białej galaretki serca. Ostrożnie przyklejamy na wewnętrznej ściance każdego z kielichów. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wypełniamy nią pucharki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Napełniamy szprycę z karbowaną końcówką i wyciskamy śmietanę, tworząc stożek. Życzę smacznego

Podróż w kulinaria
Zapiekanka klasyczna jak w budce 168

Składniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub  sam grill(...)wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym  Zapiekanki pieczemy kolo 10-15 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej  chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest wtedy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Quiche z pieczarkami 182

Składniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki  (1 1/2 szklanki) 125 g masła  1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10041

słodka jest warstwa z białej czekolady.  Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj herbatniki szkolne Przygotowanie: Formę szklaną o wymiarach(...)wyłożyć folią spożywczą. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać

Ala piecze i gotuje