ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:98/1378)

Truskawkowy Eton Mess 154

tradycyjnie podawany w Eton College's podczas co rocznej gry w krykieta uczniów z Harrow School.  (czytaj Eton mess ) Składniki : 500 g truskawek 0,3 l śmietany kremówki pokruszone bezy i kilka sztuk całych do ozdoby garść zmielonych migdałów i czekolady   Przygotowanie: Bezy kruszymy na kawałki zostawiamy kilka sztuk na wierzch do ozdoby. Truskawki kroimy(...)śmietanę kremówkę ubijamy. (mamy specjalny syfon, co bardzo ułatwia nam pracę). Na dnie szklanki rozłożyłam kawałki truskawek, na truskawki, mamusia dała mi do położenia pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną. Na to położyłem znowu kawałki truskawek i bezy z bitą śmietaną. Całość udekorowałam truskawkami i maleńką bezą.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 169

niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo(...)suszyła blaty 1,5 godz.  Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy i ciągle ubijając dodałyśmy serek mascapone. Na koniec dodałyśmy granat i delikatnie wymieszałyśmy. Masę w yłożyłyśmy na dolny blat (zostawiłyśmy 3 duże łyżki na górny blat

Lili w kuchni
Błękitna chmurka z jagodami 336

przyjemnością zjemy wszyscy. Bitą śmietanę uwielbiamy do szaleństwa, a już ja mogę ją jeść łyżkami w każdej ilości.    Składniki : 0,5 kg jagód 0,5 l śmietany kremówki 36 % 2 kieliszki syropu Blue Curacao kilka listków mięty do ozdoby   Przygotowanie:   Kremówkę ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej śmietany polewamy delikatnie Blue Curacao i nakładamy jagody

Lili w kuchni
Lody Cynamonowe i Wiśniowe 212

intensywny.Nam takie połączenie bardzo smakowało, a lody z bezami to dla nas duet idealny. Składniki na ok 1 litr lodów: 2 szklanki mleka (500 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml) 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego (jeśli dodasz zwykły cynamon, dodaj go max. półtorej łyżeczki) 200- 300 g zmiksowanych wiśni syrop cynamonowy *opcjonalnie bezy cynamonowe(...)kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę i wlałam do miej masę mleczno-żółtkową i wymieszałam wszystko do połączenia się składników. Masę lodową wstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można wstawić  na ok. 30 minut

Blondynka Gotuje
Krem Kinder Bueno 19264

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem Kinder Bueno – Składniki : 100g orzechów laskowych 200g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki miodu 200ml śmietany kremówki 150g mleka w proszku   Krem Kinder Bueno- Wykonanie: Orzechy posiekać nożem na mniejsze kawałki, uprażyć na suchej patelni. W małym rondelku rozpuścić masło wraz z cukrem. Dodać orzechy, odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodać miód śmietanę(...)kremówkę i mleko w proszku. Całość zblendować na jednolitą masę. Smacznego! The post Krem Kinder Bueno appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowe lody z malinami 175

Miałam w lodówce serek mascarpone i śmietanę kremówkę, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Kupiłam maliny i nasunął mi się pomysł :) Domowe lody malinowe! mmm, pycha:) Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 20 ml mleka 25 g serka mascarpone 100 g cukru 1 cukier wanilinowy ok 1 szklanka malin Wykonanie: Mleko i śmietanę podgrzać w rondelku razem z cukrem

The Sweet Damsel
Tort maślano-truskawkowy 185

cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrem(...)najwyższych obrotach. Zmiksować truskawki, tak aby powstała nam szklanka musu. Dodawać stopniowo mus do masy maślanej miksując na małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą.  Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez

na moim stole...
Lody malinowe z sosem 205

roku mam ich bardzo dużo. Lody malinowe i do tego polane malinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem(...)blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy malinowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Gotową masę przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Włożyć do zamrażarki i co pół godziny masę przemieszać. Mieszanie powtarzamy co najmniej 5 razy. Pozostawić

Ala piecze i gotuje
Proste owocowe tiramisu 276

bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego(...)innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu

Mała Cukierenka
Mini serniczki z truskawkami 266

łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 2. Do zmielonych ciastek(...)zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rabarbarowy sernik na zimno. 166

twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno schłodzonej      Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Rabarbar myjemy, dzielimy na małe kawałeczki, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru(...)przecieramy przez sitko, lub jedno i drugie (wtedy otrzymamy gładki mus, bez żadnych włókien, ja tylko blendowałam i było ok). Ser przekładamy do miski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy dekorujemy truskawkami lub karmelizowanym rabarbarem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 170

tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone(...)lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając gotujemy przez 2 minuty. Ta da, gotowe! ;) Najlepiej podawać od razu. Przepis bierze udział w akcji

Spektrum Smaku
SERNIK OREO 616

smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie  RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu  SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie: Margarynę roztapiamy. Jedno opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy(...)wystudzoną rozpuszczoną margarynę.Mieszamy, wylepiamy dno tortownicy 25 cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka

Z Majeczką w kuchni
Ciasto porzeczkowe toffi 227

Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku   Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić(...)wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek.   Kremówkę należy ubić z cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku  żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować.   Następnie do ostatniej

Jadło i czytadło
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 337

proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. PIANKA SEROWA: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy

Ostra na Słodko