ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:89/1378)

Makaron z łososiem w sosie porowym 217

makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu cayenne (kajeńskiego) + do ozdoby sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu cayenne (kajeńskiego) + do ozdoby sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Łososia kroimy w kostkę i lekko solimy

Poezja smaku
tiramisu na biszkoptach 152

talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw.  Składniki: 2  paczki podłużnych biszkoptów 500 g mascarpone 300 ml kremówki 125 ml amaretto 125 ml kawy  4 łyżki cukru pudru łyżka kakao Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z kurczakiem, brokułem i mozzarellą 246

penne rigate Lubelli); 1 brokuł (o wadze ok. 500 g); 1 łyżka masła; 1 łyżka oliwy z oliwek; 3 ząbki czosnku; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36% (tzw. kremówki); 150 g startej mozzarelli; Mleko - opcjonalnie - max. 1 szklanka - gdyby sos był zbyt gęsty; Sól; Pieprz.  Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)paseczki. Na pozostały po smażeniu kurczaka olej z masłem wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przez bardzo krótką chwilę (ok. 30 sekund) podsmażać. Następnie wlać szklankę śmietanki kremówki i gotując na średnim ogniu, zagotować. Zminiejszyć ogień i do gotującej się śmietanki wsypać startą mozzarellę i gotować, energicznie mieszając, aż sos stanie się gładki i kremowy. Przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 157

soli   Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno(...)będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić. 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy

Moja Delicja
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem 231

może być też zwykły) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek mniej niż 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina niepełne 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 duże garści świeżego szpinaku baby (w wersji tradycyjnej – posiekana natka pietruszki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kurki przebieramy(...)kurki i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż kurki puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie, wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje

Poezja smaku
MUS CZEKOLADOWO MALINOWY 151

skąd to się tak przyjęło, że sobota to wszelkie pranie i sprzątanie... No, ale skoro już tak jest, to niech będzie też smacznie i słodko... Składniki: 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady maliny posiekane orzechy- krokant orzechowy  CUKIETERIA Wykonanie: Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić

Z Majeczką w kuchni
Sernik "Czarny las" 201

sera śmietankowego 5 jajek 1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej średni słoik wiśni w syropie, odsączonych Wierzch: 500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%) 2 fixy do śmietany 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem(...)zmiksować. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1 godziny w 180 o C. Sernik powinien być na górze ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić. Zimną kremówkę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, posypać czekoladą i schłodzić

Czerwień i błękit
zapiekanka kalafiorowo brokułowa 423

składniki: 450 g różyczek kalafiora 450 g różyczek brokuła 100 g sera żółtego 200 ml śmietany kremówki 3 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: W osobnych naczyniach gotujemy al dente kalafiora i brokuła, w osolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz kremówką, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Ugotowane różyczki kalafiora

Domowy Smak Jedzenia
Sernik brzoskwiniowy na zimno 147

bloga  Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody(...)wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia. 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 3 dojrzałe brzoskwinie około 150-200 g malin

Moja Galeria Smaku
Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki 254

takim sosem też będą się śniły po nocach. Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki: 50 g dobrej jakości masła (1/4 kostki) 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka) 125 ml śmietanki kremówki (1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Potrzebujemy naczynia (ponad 0,5 litrowego), które można podgrzewać w mikrofali (może być np. żaroodporny(...)rozpuszczamy (moc musi być mała – inaczej masło wybuchnie, warto też robić to w turach co 0,5 minuty – wyłączając na chwilę mikrofalówkę). Do rozpuszczonego masła dodajemy kremówkę, cukier i sól. Mieszamy. Nastawiamy mikrofalówkę na średnią moc i podgrzewamy 1,5 minuty. Płyn powinien być bardzo ciepły. Po tym czasie dokładnie mieszamy karmel do czasu, aż cukier się rozpuści

Poezja smaku
Wiśniowy kisiel z cynamonową chmurką 135

wyszukany, dający maksymalną rozkosz podniebienia! :) 4 porcje: * 'Zupa Wiśniowa z makaronem' Profi- 2 opakowania * mąka ziemniaczana- 2 mocno czubate łyżeczki * cukier trzcinowy- 2 łyżeczki * sok z cytryny- 2 łyżeczki * kremówka- 250 ml * cynamon- 1 łyżeczka Z zupy odcedzić makaron, następnie odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. W szklance z odlaną zupą wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy oraz sok z cytryny(...)kiedy zupa zacznie wrzeć przelać mieszankę i mieszać, aż zgęstnieje. Do pucharków rozlać wiśniowy kisiel i odstawić do lekkiego przestygnięcia (lub ostudzić całkowicie). W międzyczasie ubić kremówkę, zwieńczyć nią wierzch deseru i posypać cynamonem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji Profi ( http://profi.com.pl

Kraina Miodem Płynąca
Czarny alla 3 Bit. 179

jest za słodkie i przyjemne w smaku:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: około 400 g czarnych herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE   200 G kakaowych herbatników 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy  2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka przegotowanej wody mały słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 l mleka(...)budyń zgęstnieje, oczywiście ciągle mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Na herbatniki wykładamy lekko ciepły. Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy galaretkę. Warstwy ciasta: 1. warstwa czarnych herbatników 2. warstwa cienka budyniu 3.warstwa kakaowych herbatników 4. warstwa budyniu

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z Bananami 184

Składniki: - 5 jaj - 130g mąki pszennej - 140g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500ml kremówki (30%) - 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 500g nutelli - 30ml wódki - 6 bananów Przygotowanie: 1 . Do miski przesiewamy mąke, kakao, dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia. Wszytko razem miksujemy tak długo aż składniki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)pieczemy przez około 30min. 2 . Żelatynę  należy upłynnić. 3. Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy cukier puder i wcześniej przygotowaną żelatynę. 4 . Biszkopt należy podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat należy nasączyć wódką, następnie smarujemy nutellą, układamy banany i nakładamy śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem, i smarujemy śmietaną. 5. Dekorujemy plastrami bananów

Coś z niczego
ZIEMNIAKI A' LA MIZERIA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 157

zarazem pozostają ziemniakami.Przepyszne danie wypróbujcie.Zawsze to jakaś odmiana dla naszego bohatera" ziemniaka".   50 dag.ziemniaków 2 ogórki zielone 2 cebule można dodać koperku sól pieprz duża kremówka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki obieramy i myjemy,solimy.Gotujemy.W tym czasie przygotowujemy mizerię.Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej,cebulę kroimy w kosteczkę,koperek siekamy jeśli dajemy.Mieszamy wszystko w miseczce.Przyprawiamy.Gotowe ziemniaki lekko kruszymy łyżką(...)mniejsze kawałki,dodajemy zrobione ogórki.Wszystko zalewamy pyszną kremówką.Mieszamy .Jak potrzeba to pieprzymy i solimy.Podajemy przybrane koperkiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki