Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 250 g malin 7 łyżek cukru 1/2 szklanki wody 330 ml śmietanki kremówki 30% (z lodówki !i mała szczypta solu Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś(...)został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony
Słodkie okruszkipuszystą masę, śmietankę ubijamy również na sztywno. Do utartych żółtek dodajemy stopioną i lekko przestudzoną czekoladę, ubijamy do połączenia się całości. Do czekoladowej masy dodajemy po łyżce ubitą kremówkę, mieszamy delikatnie. Po dodaniu i połączeniu z masą całej kremówki, dodajemy ubite białka postępując dokładnie tak samo. Gotowy mus przekładamy do naczynek i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Artykuł
NiePieprz.pljajka Masa serowa: 500 g twarogu, 2 jajka, ½ szkl. cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka przyprawy do sernika Skworcu ¼ szkl. oleju, 2 łyżki kremówki Dodatkowo: suszona żurawina WYKONANIE Murzynek: Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia(...)końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę do sernika znajdziecie w sklepie internetowym www.skworcu.com.pl
słodki bratekkandyzowanych wiśni • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • 100 g suszonej żurawiny • 200 g migdałów w słupkach • 50 g mąki pszennej • 120 g masła • 120 g cukru • 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Do rondelka włożyć masło i cukier. Podgrzewać, aż składniki prawie zupełnie się rozpuszczą (cukier będzie trochę wyczuwalny). Zdjąć(...)palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić, aż lekko przestygnie. 2. Do misy włożyć posiekane na grubsze kawałki wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, migdały i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. 3. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia. 4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko
W mojej kuchnischłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góra MASA KARMELOWA: - 1/2 puszki kajmaku - 3 łyżki kremówki - 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut. Ciasto
SMYKWKUCHNIłyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów, dżem truskawkowy z kawałkami truskawek WYKONANIE Biszkopt jasny(...)budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor. Przełożenie tortu: Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty, każdy biszkopt
słodki bratekmasła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 100 g masy marcepanowej szczypta soli Nadzienie: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 70 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki likieru amaretto Do dekoracji: 1 łyżka płatków migdałowych około 80 g masy marcepanowej barwniki spożywcze Przygotowanie: Kruchy spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli(...)blaszkę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Nadzienie: Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy. Na upieczony
Oryginalny smakwówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia, choć to niestety trudne
Smaczne Zdrowemarchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka Sos cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić(...)ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować małe kuleczki- takie na jeden kęs. Kuleczki wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 1,5 minuty od wypłynięcia. Sos cynamonowy: Kremówkę zagotować wraz z dodatkiem cukru oraz cynamonu. Składanie: Ugotowane kuleczki przełożyć do pucharka, polać sosem cynamonowym, posypać podprażonymi płatkami migdałowymi oraz malinami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaswoje dodatki i szaleć ze smakami. Wspaniały deser dziś w wersji dla dorosłych, bo z adwokatem. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 200g kremówki 36% 250g mascarpone 150ml likieru adwokat 100g małych bezików 100g gorzkiej czekolady 75g migdałów w płatkach ( użyłam Helio ) Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, a następnie wlewamy adwokat i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, krem adwokatowy, pokruszoną gorzką czekoladę, 50g uprażonych migdałów oraz beziki. Foremkę wykładamy papierem
Gotowanie i blogowaniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron spaghetti 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę
Gotowanie i blogowaniejogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym(...)momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy
Gotowanie i blogowanieBiszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane wcześniej) 1 galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1- łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier plastyczny (przepis tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wymieszać. Gdy masa będzie tężała wyłożyć na spód biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania wlać zimną ale płynną galaretkę i dokładnie rozmieszać. Brzoskwinie pokroić na plasterki (lub kostkę, jak kto woli) i ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą śmietaną z galaretką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello
Domowe Torty