ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:81/1378)

Lody karmelowe 194

mnie podane z domowym sosem karmelowym - podwójna karmelowa frajda. Przepis niebawem. Przepis ze strony Moje Wypieki . Polecam! Lody karmelowe Składniki na około litr lodów: 500ml pełnotłustego mleka 250ml śmietanki kremówki 200g cukru 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek (jajka przelewamy wrzątkiem przed użyciem) Wykonanie: Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Wstawiamy na palnik o średniej(...)karmelową mieszając delikatnie ręczną trzepaczką. Całość wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuszczamy do zagotowania). Masę przelewamy przez sitko, łączymy ze śmietanką kremówką. Po wystudzeniu wstawiamy na kilka godzina do lodówki lub na 2-3 godziny do zamrażalnika. Schłodzoną masę umieszczamy w maszynie do lodów i kręcimy 30 minut (wg mojej instrukcji, czas

Smak mojej kuchni
Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 132

muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki(...)cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem natką pietruszki, następnie – serem grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Lody waniliowe z solonym karmelem 168

rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy \\ Lody waniliowe z solonym karmelem Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia Składniki 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Solony karmel: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła  w temperaturze pokojowej

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami 379

sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami :) 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanego koperku 200 g bobu 2 pomidory sól pieprz kolorowy mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną(...)ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania

https:KKuchniaMniam
szybkie kokosowe na krakersach (bez pieczenia) 129

Składniki: duża paczka krakersów solonych 2 opakowania budyniu śmietankowego 100 g wiórek koksowych + 2 łyżki litr mleka 5 łyżek cukru 100 g masła 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 50 g galaretek w cukrze Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. W połowie mleka rozmieszać budynie i cukier. Drugą część wlać do garnka, dodać(...)kokosu, zagotować. Wlać rozrobione budynie i ugotować. Gorący budyń wylać na krakersy i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na ciasto, wyrównać a wierzch posypać pozostałym kokosem. Udekorować galaretkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami 215

jajka XL 1 pełna łyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego 250 ml kremówki 30/36% 1 galaretka truskawkowa krystaliczna (lub czerwona) ok 500 g świeżych truskawek Przygotowanie: Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj(...)Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.  Przechowywać w lodówce

Ze smakiem i z pasją
sernik z różowym moro 179

sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty.  Twaróg zmielić w maszynce (lub   zblenderować a żeby było(...)piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.  Kiedy sernik wystygnie ( a najlepiej na drugi dzień) przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik i wyrównać. Wierzch udekorować posypką cukrową. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA 124

SKŁADNIKI~~ kasza jaglana 3 woreczki  mleko 3 szklanki zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki  ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g.  żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml.  wiśnie z kompotu do dekoracji  ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna(...)mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.  Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając.  Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku

Kuchnia Paulettes
Kruche z budyniem i rabarbarem 120

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy(...)opakowaniu, z tym że  z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę mleka zostawiamy do rozpuszczenia proszku budyniowego. Kremówkę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Do gotującego się płynu dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wykładamy rabarbar odciśnięty z wody, którą puścił. Teraz czas

Karczma Honorietty
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy 222

letnie słońce w bezchmurny dzień. Sami spróbujcie. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Masa serowa: 1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3 łyżki (30 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody Mus: 1 dobrze(...)gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. 4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 7) Mango obrać, pokroić

Fitsweet.me
Domowe lody jogurtowe bez maszyny 139

najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je przygotować wystarczy mikser i odrobina czasu. Składniki: - na około 5-6 porcji 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) pół łyżeczki cukru waniliowego 60 g twardej czekolady lub ulubione(...)wystarczy 1 puszka o wadze około 400g), schłodzonym uprzednio w lodówce. Trzeba wówczas zmniejszyć ilość cukru lub go całkowicie pominąć. Przygotowanie Zmiksować ze sobą jogurt i mleko kokosowe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana mocno zgęstnieje połączyć ją delikatnie z wcześnie przygotowaną mieszanką mleka kokosowego i jogurtu, dodać posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach 509

które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki. 2 opakowania herbatników maślanych 5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona) 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietanki kremówki 30% 2 szklanki mleka 1 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia. Kiedy(...)Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze

https:KKuchniaMniam
Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 146

migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę z jajkami. Dodajemy pastę waniliową lub esencję waniliową. A suche składniki mieszamy(...)się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się w środku, to lekko ugniatamy łyżką, tak aby zrobić miejsce na bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wykładamy na przygotowane ciasto i polewamy konfiturą (doskonale sprawdzą się też inne owoce: wiśnie czy czereśnie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Karczma Honorietty
Naleśniki z ricottą i owocami 111

wrócicie do łączenia składników na czuja :) Składniki: (na około 15 sztuk) 125 g mąki pszennej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% nadzienie: 200g serka riccotta cukier do smaku skórka otarta z 1 cytryny świeże owoce Sposób przygotowania: Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka(...)mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika. Nadzienie: Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku. Naleśniki serwujemy

Pyry na Gaz
CIASTO- KOSTKA TRUSKAWKOWA- Z PIANKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 377

formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny spożywczej * opcjonalnie cukier puder Dodatkowo kilka(...)Wykonanie: Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać. Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki

Zrób to smacznie