cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka miodu lub golden syrup 2 łaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła w temperaturze pokojowej Sposób wykonania: Spód. Łatwizna, bo tu wystarczyło rozpuścić masło z miodem, garnek zestawiłam(...)popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Polewa czekoladowo-kawowa. To jest jedna z moich ulubionych. Kremówkę wlałam do rondelka wsypałam kawę i wlałam golden syrup, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam czekoladę pokrojoną na malutkie kawałeczki, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie
Blondynka Gotujegotowych ze słoiczka przesmażonych na tłuszczu. Aromatyczna zupa grzybowa, z lubczykiem, słodką papryką, zaprawiona śmietaną i podana ze świeżo skrojonym koperkiem. Zupę grzybową zaprawiam śmietaną 18% lub słodką śmietanką kremówką, innym razem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków. Składniki: 2 l bulionu warzywnego słoik grzybów(...)leśnych przesmażonych na tłuszczu, podgrzybki, prawdziwki 300 g pieczarek 3 cebule duży ząbek czosnku masło do smażenia lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka śmietana kremówka lub śmietana 18% świeży koper, natka lub tymianek do podania Przygotowanie: Na maśle w garnku przesmażam dobrze umyte i posiekane w plasterki pieczarki oraz drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku. Po kilku minutach dodaję grzyby
Zasmakuj KuchniNiech Wam się spełnią marzenia. Na około 18 malutkich, lub 15 większych będziecie potrzebowali 9 ciastek w całości dodatkowo kilka pokruszonych 500 g twarogu (użyłam quark) 150 g śmietany kremówki (użyłam double cream) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasteczka(...)piec w temperaturze 160 stopni około 20-25 minut. Upieczone serniczki powinny być sprężyste i nie koniecznie przyrumienione. Upieczone wystudzić. Krem oreo 4 ciasteczka 200 g śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) dodatkowo biały krem który pozostał po ciasteczkach oreo 4 ciasteczka rozłożyć, zdjąć krem a same ciasteczka zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml kremówki 1½ budyń śmietankowy
w mojej kuchniszklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą(...)prażymy na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich za mocno nie przypiec, mają być ładnie zrumienione. Studzimy. 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki
IzabelawkuchniSkładniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia. Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)łyżki likieru amaretto, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, Po napęcznieniu rozpuścić w 1/2 szkl, wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut. Masę przelać na biszkopty, odstawić
Kuchenne aromatyszklanka puree z dynii (200 g) 1/2 szklanki oleju (80 ml) 1/2 szklanki mleka 1 jajko - opcjonalnie Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki cynamon - opcjonalnie Wykonanie: odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać(...)minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce zagotować śmietankę kremówką, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie zamieszać. Polać piernik polewą i posypać resztą posiekanych orzechów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olejem rydzowym. Było pysznie. Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 100 ml kremówki 30% 0,5 łyżeczki suszonego tymianku Do smaku: sól biały pieprz gałka muszkatołowa olej rydzowy Chipsy serowe: 100 g żółtego sera Przygotowanie: Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem na krem. Wlać kremówkę ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chipsy serowe: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu
Ala piecze i gotujedużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe(...)pieczenia, a następnie na spodzie układamy ciastka. 2. Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną
Apetyczna babeczkatylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram(...)skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały
wesoła kuchniaherbatników 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła miękkiego sernik 500g twarogu sernikowego 1szkl. Cukru ciemnego 3 łyżki mąki pszennej,lub 1 pudding 37 gr. 3/4 szkl. kremówki 30% 1/4 szkl. (60 ml) melasy ,lub syropu klonowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1-2 łyżeczki imbiru w proszku-jak lubicie to 2 łyżeczki 1 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 4 jajka pianka 1 1/4 szklanki (300 ml), śmietany kremówki 1/2 szkl. cukru pudru 3 łyżki (45 ml) melasy ,lub syrop klonowy 3/4 łyżeczki cynamon 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 113 g sera twarogowego Bita śmietana na wierzch 3/4 szklanki (180 ml), śmietany 6 łyżki (44 g), cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki
w mojej kuchnimalinami. Wygląda efektownie, smakuje obłędnie, lekki jak chmurka a wykonany dosłownie w kilka chwil. Idealny jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości ;) Składniki na 2 pucharki: * 100 ml śmietany kremówki 36% * 300 g serka mascarpone * około 50 g małych bezów (użyłam bezów Mamut) * 2 szklanki świeżych malin * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (kilka(...)odłożyć do dekoracji), jeśli maliny są kwaśne można dosypać łyżkę cukru pudru. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i serek mascarpone, dokładnie wymieszać mikserem. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki (kilka pozostawić do dekoracji). Na dnie pucharków umieścić po łyżce serka mascarpone, na to wyłożyć warstwę musu z malin, kolejno warstwa pokruszonych bezów
Zrób to smacznietortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao(...)stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na dolną część wykładamy masę śmietanową, na to owoce i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch dajemy polewę
Marta próbujeUwielbiam mamine naleśniki z serem, nie są one ani dietetyczne ani fit, ale są pyszne! Ser jest tłusty, śmietana to kremówka, a mąka zwykła biała pszenna. Dla mnie to smak dzieciństwa. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 4 jajka 600 ml mleka 60 g roztopionego masła ser: kostka twarogu tłustego 1 cukier waniliowy śmietana kremówka
Oka w rosole czyli KaFka gotujemiodu 100 g masła łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić(...)zbyt luźne można dodać trochę mąki). Odstawić na kwadrans (ciasto trochę stwardnieje). Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na papierze wielkości blaszki. Piec w 190*C około 10 minut. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować. Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia