rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj . Można też wykorzystać(...)muffinek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego
Kolizje Smakówmasła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek 4 łyżki dżemu truskawkowego 200ml śmietany kremówki łyżka cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
wysmienityrozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową . Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy
Ladylaura.szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju Składniki na masę: 1 puszka brzoskwiń w syropie 250 ml śmietany kremówki 30% 600 g serka homogenizowanego 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki żelatyny Opis przygotowania: Na początku przygotowujemy biszkopt. Możemy użyć kupionych biszkopcików, ale proponuję upiec własny biszkopt. Białka
Ciastka i ciastazawartości kieliszka. Wykonanie Oddziel żółtka od białek. Posiekaj czekoladę na kawałki. W niedużym garnuszku pogrzej lekko mleko ze szczyptą soli i cukrem. Dodaj żółtka i połowę przygotowanej śmietanki kremówki – czyli 1/3 szklanki. Ciągle mieszaj trzepaczką. Uważaj, żeby nie zagotować masy, która wraz ze wzrostem temperatury powinna gęstnieć. Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z palnika i zalej nią posiekane kawałki czekolady(...)truskawkami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Składniki 2 żółtka 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub białego Szczypta soli 200 ml czyli ok. 2/3 szklanki śmietanki kremówki ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki ziarenek wanilii Do dekoracji: truskawki (lub inne świeże owoce) i/lub bita śmietana, wiórki gorzkiej czekolady Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego białego sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%), po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, sok z cytryny (dałam około 3 łyżek soku), 2 łyżki kakao. Przygotowanie: Przygotować ciasto(...)twarogu, wsypać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek (łącznie z tymi 2 co pozostały nam z ciasta). Osobno ubić schłodzoną kremówkę. Do utartej masy serowej dodać ubita śmietanę, wymieszać, a następnie połączyć z pianą. Masę podzielić na pół. Do 1 połowy przesiać przez sito kakao i bardzo delikatnie wymieszać, aż masa będzie
Państwo Wojtczuk gotująjajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady ● 15 cl śmietany kremówki ● 2 jajka ● 1 szczypta soli Na karmel: ● 200 g cukru ● 100 g masła ● 2 cm świeżego korzenia imbiru ● 15 cl wody Przygotuj mus czekoladowy: czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli(...)nabrał jednolitej, gładkiej konsystencji. Aby zapobiec twardnieniu karmelu, możesz również dodać przed gotowaniem do cukru z wodą odrobinę soku z cytryny, albo dodać pod koniec gotowania odrobinę śmietany kremówki. ** Naleśniki podawaj lekko przestudzone (lub zimne), ale nie gorące, inaczej mus czekoladowy się roztopi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanki brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie jaja 4 sztuki ( osobno białka i żółtka ) masło 200 g. herbatniki około 60-80 gram śmietana kremówka 36 % około 400 ml. sok z cytryny 2 łyżki cukier 1 łyżeczka wafelki Lusette smak czekoladowy 2 opakowania ( http://lusette.pl/ ) ~~METODA~~ Brzoskwinie odsączamy z soku ( syrop nie wylewamy ). Masło ucieramy(...)syropem brzoskwiniowym 1/2 szklanki ). Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy. Na blaszce 25x 30 cm. wykładamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę z sera. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soku cytryny. Wykładamy na zimny sernik. Wafelki rozgniatamy i posypujemy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchnia Pauletteswiaderka 500 g sera chudego w kostce 2 budynie waniliowe 6 jajek 100 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 2 cukry waniliowe 1 wagonik herbatników kakaowych 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 i 1/2 szklanki cukru Wykonanie : Do miski przekładamy ser z wiaderka, ser w kostce mielimy.Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru, masłem i cukrem waniliowym(...)kogel mogel. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1/2 szklanką cukru. Sery mieszamy ze sobą chwilę mikserem następnie dodajemy utarte żółtka z masłem, kaszę mannę i budynie, następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy herbatniki mi wyszło
Sama słodycz i szczypta chilidokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek) 2 galaretki truskawkowe 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki(...)Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie
talerz przyjemnościryżu szczypta soli skórka otarta z 1/2 cytryny 40 g cukru 100 g ryżu na risotto 2 łyżeczki żelatyny w proszku+4 łyżki zimnego mleka 100 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone 50 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 duża brzoskwinia 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wody Przygotowanie: Ciasto(...)mikrofalówce lub na małym ogniu i podgrzać, aż żelatyna się rozpuści. Letnią wlać do ciepłego ryżu, wymieszać. Masę ryżową odstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier waniliowy, zmielony twaróg, serek mascarpone oraz schłodzoną masę ryżową, krótko zmiksować. Gdyby była potrzeba można dosłodzić. Upieczony i ostudzony spód ciasta umieścić
Nastoletnie Wypiekanieopakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przełożyć do blaszki(...)mleko. Ugotować na gęsto, zmniejszyć ogień, dodać masło i powoli gotując mieszać aż całkowicie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć warstwą herbatników. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne. Miłego dnia :) Przepis: Składniki: 350 g makaronu penne 450 g mrożonego szpinaku 250 ml śmietany kremówki 30% 3 serki topione śmietankowe (każdy po 100 g ) 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente(...)głębokiej patelni lub woku, na małym ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta. 3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu. 3. Do sosu wsypujemy
Mój pomysł napodanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy. Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki oleju kokosowego 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony. Podgrzewamy kremówkę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy
Ciastkozercyszkl cukru Pralina słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika 1/2 szkl cukru 2 łyżki miodu 80 g masła Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 250 g śmietanki kremówki 36% 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny w proszku (raczej płaskie, nie z górką) 5 łyżek zimnej wody Na wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej(...)czasie w yjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące ciasto wyjąć z formy- może popękać! Masa serowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać przesiany cukier puder, wlać ekstrakt z wanilii oraz dodać zmielony twaróg. Całość krótko zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce
Nastoletnie Wypiekanie