funkcją termoobiegu. Na mniej więcej 10 minut pod koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka(...)minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy 1 łyżką gorącej wody (jeżeli żelatyna pozostaje nierozpuszczona, dodajemy jeszcze trochę gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa
bistro mamałyżeczka cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno(...)cukrem pudrem. Dobrze przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy serowej (dla wyrównania temperatury), a następnie wlać do pozostałej masy. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę i dodać do masy serowej, miksując na małych obrotach. Odstawić. Upieczony wcześniej biszkopt oderwać od papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto
Świat Ciastaliści) 2 młode korzenie pietruszki (z liśćmi) 1 pęczek botwinki (cały) garść świeżej melisy mały pęczek młodej rzodkiewki 3 duże ząbki młodego czosnku Świeżo mielony pieprz Sól himalajska Śmietanka kremówka 100 ml Przygotowanie: 1/ Umyte warzywa i zioła kroimy na małe kawałki, zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do ich objętości. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym(...)ogniu ok. 30 minut. 2/ Doprawiamy solą, pieprzem i kremówką. Mieszamy i nalewamy do talerzy lub schładzamy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchniPrzepis jest prosty i przyjemny. To co... skusisz się?? ;) Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości 250 g jogurtu naturalnego 300 g śmietany kremówki 30% 3 jajka 100 g cukru pudru (lub więcej) 2 łyżki naturalnego kakao 100 g posiekanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Gorzką czekoladę połamać(...)rozpuścić w kąpieli wodnej . Przestudzić. Jajka sparzyć wrzątkiem (opcjonalnie, ja tego nie robię). Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec jogurt naturalny, przestudzoną czekoladę oraz wsypując przesiane kakao. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić
Nastoletnie Wypiekanietortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady(...)topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego
DefinicjaSmakumój ulubiony Eton Mess. Składniki na 2 porcje Eton Mess: Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji 1 czubata łyżeczka cukru pudru 300 ml śmietanki kremówki 30% mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku 2-3 łyżki chrzanu (opcjonalnie) 100 ml śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz(...)można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele angielskie wyjmuję z wywaru. Sam wywar blenduję. Dodaję do niego chrzan. Na tym etapie można też dodać śmietankę kremówkę. Zagotowujemy. 4. Do sosu dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowane pulpety najlepiej smakują na drugi dzień, gdy "przejdą" chrzanem. Bardzo lubię z kaszą jaglaną . Są wtedy świetną
Ale Prostepolecam na nadchodzący Dzień Mamy! * SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru 3 jajka 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania(...)przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.) Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie
Food Squaremożna. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag kakaowych herbatników 20 dag wiórek kokosowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej(...)wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy
Z Majeczką w kuchniSkładniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g ciastek kruchych 100 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy(...)kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Wszystkie składniki masy
Kocham Czekoladęnadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny, ale tak na prawdę bardzo smutny. " http://fdb.pl/film/4680-dziewczyny-do-wziecia polecam z całego serca, oglądałam wielokrotnie. SKŁADNIKI: - 500 g śmietany kremówki (36%) - 100 g cukru pudru - 100 g bezików lub biszkoptów - 50 g rodzynek zalanych alkoholem lub wrzątkiem - 4 łyżki gorzkiego kakao ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ ubij na gęsto, pod koniec ubijania
Kuchnia bezglutenowa LoliWystarczy zrobić masę i całość zostawić w lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić, połączyć z malinami
Magiczne Życie Martypszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych(...)małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki
Wanilia i Kardamon