ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:84/1378)

PTYSIE "NA JEDEN KĘS" NADZIEWANE ŚMIETANĄ 170

końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody * 4 jajka * 250 ml śmietany kremówki * cukier puder Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści zmniejszyć palnik pod garnkiem i wsypać mąkę, ciągle wszystko mieszając. Parzyć ciasto około 2-3 minut(...)rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papier do pieczenia ciasto wielkości orzecha włoskiego. Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut.  Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków.  Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi

Zrób to smacznie
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 220

biszkopt z formy 26 lub 28cm - 200 g + 3 łyżki cukru - 200 g mleka - 15g żelatyny - sok z jednej dużej cytryny - 500 g ricotty - 500 g kremówki - duża puszka brzoskwiń Puszyste i lekkie, rozpływające się w ustach, orzeźwiające... Biszkopt możesz zrobić w/g tego przepisu tutaj , tylko zamiast kakao daj zwykła mąkę pszenną. 200 g cukru, mleko i żelatynę rozpuść podgrzewając(...)puszki. Przetnij biszkopt na pół. Spód ciasta zostaw w formie,nasącz przygotowaną herbatą i  posmaruj połową musu z owoców, resztę brzoskwiń pokrój i ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy . Wymieszaj dokładnie . Zabezpiecz biszkopt dookoła papierem do pieczenia,zamknij formę aby masa nie wyciekła. Wylej masę na owoce i wyrównaj. Drugą połowę ciasta posmaruj resztą

Pasje Jolki
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 456

masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Nadzienie 400 g gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania(...)Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego

Pełny talerz
Piankowy deser z budyniem 200

Efektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 172

przygotowuje się je błyskawicznie, mimo wersji z domowym budyniem. Zalanie ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną tak, że nie trzeba nawet czekać przepisowych 12 godzin na nałożenie kremówki, wystarczy dobrze schłodzić i można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, ale kto niecierpliwy może degustować wcześniej. Na blogu jest już przepis na to ciacho na krakersach(...)znajomej. Obydwie wersje równie pyszne. Polecam :-) Ja użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - pełnoziarniste herbatniki (u mnie Bonitki maślane z Biedronki, 2 opakowania) - 1 puszka masy krówkowej - 400g - 350ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru (dałam trzcinowy) - 20g gorzkiej czekolady Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam warstwę herbatników, następnie rozsmarowuję podgrzaną w rondelku masę krówkową. Przykrywam drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa

Smaczne Zdrowe
Tarta Marshmallow 203

ciasto: 115 g miękkiego masła Szklanka maki pszennej Szklanka mąki razowej żytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki rumu Na masę: 150g pianek Marshmallow Pół szklanki mleka 150g śmietany kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny) Łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód. Owoce rozmrażamy, (jeśli puściły dużo soku odsączamy) i miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce

Pyry na Gaz
Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem 157

piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka 2% 100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18% Olej rzepakowy  do smażenia Nadzienie: 30 dag świeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera(...)morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania:   Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron

Wanilia i Kardamon
Sernik Lusette 178

gładko. Na wafelki wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, kremówkę podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać. Wystudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę z gorzkiej czekolady wylać na sernik

Domowa cukiernia Ewy
Sernik "Zimne Bounty" 393

Tortownica 23 cm Spód: 12 dag suchych wafli 20 dag nutelli miętowej-może być orzechowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady Masa serowa: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka  śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 100 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru pudru 50 g wiórków kokosowych 5 listków żelatyny Chipsy kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Dno tortownicy wykładamy papierem(...)Żelatynę zalać zimną wodą, tak jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć przełożyć do miseczki, podgrzać kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej-pilnować i nie dopuścić do zagotowania! Kremówkę ubić z serkiem mascarpone do otrzymania jednolitej kremowej  masy, dodać jogurt grecki, oraz cukier puder, wlać likier wsypać wiórka i powoli płynną żelatynę, krótko zmiksować, aby nie utracić struktury

Wanilia i Kardamon
Tort lodowy z kremem czekoladowym i wafelkami Lusette 187

twarogu zmielonego trzykrotnie 100 ml jogurtu greckiego 300 g lodów waniliowych, miękkich 1/4 szklanki cukru pudru 300 g kremu czekoladowego 2-3 wafelki czekoladowe Lusette + 200 ml śmietany kremówki 2-3 wafelki czekoladowe Lusette Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do naczynia i zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki wafelki. Masę przelać do formy z przygotowanym wcześniej(...)spodem, wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, Udekorować kawałkami wafelek Lusette. Kroić ciepłym nożem. Smacznego :)   Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Słodki bałagan z malinami i wafelkami Lusette 193

przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36%, 300 g malin 1 łyżeczka cukru 2 czekoladowe wafelki Lusette ciasto czekoladowe np. z tego przepisu 100 g malin zagotować z 1 łyżeczką cukru i przetrzeć przez sitko(...)celu otrzymania sosu. Schłodzić. Śmietanę kremówkę ubić. Wykonanie: Ciasto czekoladowe pokruszyć, wafelki pokroić w kostkę. Do pucharków układać na zmianę ciasto czekoladowe, ubitą śmietanę, maliny i wafelki. Podawać natychmiast. Smacznego :)  Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Semifreddo czekoladowo-kawowe 155

Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi. Dosłownie rozpływa się w ustach… Muszę nieskromnie przyznać, że jest obłędnie pyszny! Polecam! Składniki: 500 g śmietany kremówki 30% 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 wafelki czekoladowe „Lusette” 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 150 g gorzkiej czekolady 50 g czekolady mlecznej 7 łyżeczek(...)cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą. Wafelki posiekać i dodać około 6 łyżek masy. Wymieszać i wyłożyć dna keksówek, dociskając tak, aby warstwa była równa. Wstawić do zamrażarki

Oryginalny smak
Muffinki z musem z dyni i kawałkami jabłek (fit) 133

rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła  *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj . Można też wykorzystać(...)muffinek. Pieczemy  w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Tort z musem z białej czekolady i truskawkami 146

masła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek 4 łyżki dżemu truskawkowego 200ml śmietany kremówki łyżka cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę

wysmienity
Tiramisu truskawkowe. 166

rozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową .   Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy

Ladylaura.