ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:82/1378)

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach 459

które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki. 2 opakowania herbatników maślanych 5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona) 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietanki kremówki 30% 2 szklanki mleka 1 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia. Kiedy(...)Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze

https:KKuchniaMniam
Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 131

migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę z jajkami. Dodajemy pastę waniliową lub esencję waniliową. A suche składniki mieszamy(...)się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się w środku, to lekko ugniatamy łyżką, tak aby zrobić miejsce na bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wykładamy na przygotowane ciasto i polewamy konfiturą (doskonale sprawdzą się też inne owoce: wiśnie czy czereśnie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Karczma Honorietty
Naleśniki z ricottą i owocami 101

wrócicie do łączenia składników na czuja :) Składniki: (na około 15 sztuk) 125 g mąki pszennej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% nadzienie: 200g serka riccotta cukier do smaku skórka otarta z 1 cytryny świeże owoce Sposób przygotowania: Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka(...)mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika. Nadzienie: Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku. Naleśniki serwujemy

Pyry na Gaz
CIASTO- KOSTKA TRUSKAWKOWA- Z PIANKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 364

formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny spożywczej * opcjonalnie cukier puder Dodatkowo kilka(...)Wykonanie: Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać. Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki

Zrób to smacznie
Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki 72

Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki ryżu do risotto 400g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki(...)czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowy z chałwą 133

herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada(...)Twaróg (oba rodzaje razem) mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś

Raj dla Podniebienia
ciasto "leśne runo" z galaretkami 106

jajka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki rubinowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 125 g borówek amerykańskich Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzątki i przelać(...)gładko. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Górny blat pokruszyć drobno. Galaretki pokroić w kostki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wymieszać  z galaretkami i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto i lekko docisnąć. Na górze ułożyć borówki. Przechowywać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wieniec ptysiowy z owocami 149

szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego  350 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Wodę i kostkę do pieczenia Kasia umieścić w rondelku i zagotować.  Wyspać przez sitko mąkę wymieszaną z solą i gotować(...)Następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i suszyć jeszcze pół godziny. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwa blaty.  Owoce obrać, truskawki umyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem.  Dolną część wieńca ułożyć na talerzu. Posmarować dżemem.  W puste miejsca nałożyć pokrojone owoce. Zagłębienia wypełnić wysoko bitą śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki Bounty 123

ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić

Domowa cukiernia Ewy
BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ I KOKOSEM 172

upieczeniu przekroić na pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty.   Masa serowa:   1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić do ostudzenia. Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokosowa Panna Cotta 136

smakiem oczywiście. Polecam :) PS http://www.orto.info.pl/  - umów się na wizytę, zdrowe i piękne zęby to najlepsza wizytówka każdego z nas :) Składniki: (6 porcji) 500 ml śmietany kremówki 36% 400 ml mleka kokosowego 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny w proszku Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić(...)palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia. W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i cukier. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać ciepłą żelatynę, połączyć. Kokosową mieszankę rozdzielić pomiędzy miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą

Domowa cukiernia Ewy
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 212

zdecydowanie wolę oglądać niż zjadać, o budzie nie wspomnę. W moim pasztecie nie ma niczego, co nie powinno się w nim znaleźć.  W moim znajdziecie też mleko i kremówkę. Pewnie jesteście zdziwieni tymi dodatkami? One sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml whisky, brandy lub koniaku 400 ml śmietany kremówki (36% lub 30%) około 1 litr mleka ok. 100 g masła Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini serniczki z karmelem 273

mascarpone 500 g białego sera z wiaderka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 krople aromatu pomarańczowego 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1 jajko karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki Ciasteczka zblendować, dodać roztopione masło. Wyłożyć spód papilotek do muffinek. Mascarpone, ser biały i mąkę wymieszać za pomocą szpatułki. Dodać cukier waniliowy, aromat oraz jajko i wszystko wymieszać. Masę serową(...)spodem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Zrobić karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Zimne serniczki udekorować karmelem

Ania i Marcin gotują
CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ, ŚMIETANĄ I ORZECHAMI 235

mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia  (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego  (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku  (Helio) * 100 g orzechów włoskich  (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)około 35 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić. Jeżeli biszkopt wyrósł na tzw. "górkę" należy skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić

Zrób to smacznie
IDEALNY MUS TRUSKAWKOWY Z BAKALAMI 169

słodki podwieczorek czy randkę. Wspaniale smakuje mocno schłodzony, a dodatek chrupiących bakalii sprawia, że ciężko przestać na jednym słoiczku! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * truskawki – 150 g * śmietana kremówka – 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * ulubione orzechy – włoskie, laskowe, ziemne, pini, pistacje – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyte truskawki miksujemy na gładko, przecieramy(...)przez sitko. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, 3/4 dodajemy do zmiksowanych truskawek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, Na spód dajemy posiekane, podprażone wcześniej orzechy, przykrywamy musem truskawkowym i resztą śmietany. Dekorujemy truskawkami! Smacznego! Ps. przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl, w którym do wygrania jest książka z mnóstwem przepisów na pyzne lody, smoothie

Ostra na Słodko