Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki ryżu do risotto 400g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki(...)czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem
Raj dla Podniebieniaherbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada(...)Twaróg (oba rodzaje razem) mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś
Raj dla Podniebieniajajka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki rubinowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 125 g borówek amerykańskich Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzątki i przelać(...)gładko. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Górny blat pokruszyć drobno. Galaretki pokroić w kostki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wymieszać z galaretkami i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto i lekko docisnąć. Na górze ułożyć borówki. Przechowywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 350 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Wodę i kostkę do pieczenia Kasia umieścić w rondelku i zagotować. Wyspać przez sitko mąkę wymieszaną z solą i gotować(...)Następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i suszyć jeszcze pół godziny. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwa blaty. Owoce obrać, truskawki umyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Dolną część wieńca ułożyć na talerzu. Posmarować dżemem. W puste miejsca nałożyć pokrojone owoce. Zagłębienia wypełnić wysoko bitą śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić
Domowa cukiernia Ewyupieczeniu przekroić na pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty. Masa serowa: 1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić do ostudzenia. Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką
Niespełnione zdolności kulinarnesmakiem oczywiście. Polecam :) PS http://www.orto.info.pl/ - umów się na wizytę, zdrowe i piękne zęby to najlepsza wizytówka każdego z nas :) Składniki: (6 porcji) 500 ml śmietany kremówki 36% 400 ml mleka kokosowego 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny w proszku Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić(...)palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia. W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i cukier. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać ciepłą żelatynę, połączyć. Kokosową mieszankę rozdzielić pomiędzy miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą
Domowa cukiernia Ewyzdecydowanie wolę oglądać niż zjadać, o budzie nie wspomnę. W moim pasztecie nie ma niczego, co nie powinno się w nim znaleźć. W moim znajdziecie też mleko i kremówkę. Pewnie jesteście zdziwieni tymi dodatkami? One sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml whisky, brandy lub koniaku 400 ml śmietany kremówki (36% lub 30%) około 1 litr mleka ok. 100 g masła Łopatkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennamascarpone 500 g białego sera z wiaderka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 krople aromatu pomarańczowego 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1 jajko karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki Ciasteczka zblendować, dodać roztopione masło. Wyłożyć spód papilotek do muffinek. Mascarpone, ser biały i mąkę wymieszać za pomocą szpatułki. Dodać cukier waniliowy, aromat oraz jajko i wszystko wymieszać. Masę serową(...)spodem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Zrobić karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Zimne serniczki udekorować karmelem
Ania i Marcin gotująmąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżki wody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu) * 2 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio) * 100 g orzechów włoskich (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)około 35 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić. Jeżeli biszkopt wyrósł na tzw. "górkę" należy skroić lekko wierzch. Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej. Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie. Ciasto schłodzić
Zrób to smaczniesłodki podwieczorek czy randkę. Wspaniale smakuje mocno schłodzony, a dodatek chrupiących bakalii sprawia, że ciężko przestać na jednym słoiczku! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * truskawki – 150 g * śmietana kremówka – 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * ulubione orzechy – włoskie, laskowe, ziemne, pini, pistacje – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyte truskawki miksujemy na gładko, przecieramy(...)przez sitko. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, 3/4 dodajemy do zmiksowanych truskawek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, Na spód dajemy posiekane, podprażone wcześniej orzechy, przykrywamy musem truskawkowym i resztą śmietany. Dekorujemy truskawkami! Smacznego! Ps. przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl, w którym do wygrania jest książka z mnóstwem przepisów na pyzne lody, smoothie
Ostra na Słodkostopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka miodu W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać
Domowa cukiernia Ewymargaryny 3 jajka 220ml wody 10 suszonych fig 80g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu + 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć. Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut, w połowie pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia
Domowa cukiernia Ewykrotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony") 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki) 100 g orzeszków solonych 200 ml śmietany kremówki 200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jaj 200 g herbatników 100 g masła cukier puder do masy - 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania(...)jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać
Poezja Smaków - blog kulinarny