ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:90/1378)

Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową 276

tortownicy, równamy i mocno dociskamy. Dobrze jest schłodzić spód w lodówce. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (polecam z Piątnicy - jest gęsty i kremowy) 3/4 szklanki śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka 1 olejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej  Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko(...)niej więcej poczytać tutaj ), w temp. 160 st. przez 60-65 minut. Następnie schładzamy w piekarniku, a później w lodówce. Składniki na polewę: 150 g chałwy 150 ml śmietanki kremówki Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić. Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciastka digestive 151

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki mleka polewa: 100 gram czekolady deserowej + 2 łyżki masła + 2 łyżki kremówki Płatki owsiane miksuję na pył. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól i mleko i ponownie miksuję całość w malakserze na jednolite i gęste ciasto. Ciasto wałkuję na grubość(...)odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka i odstawiam by czekolada stężała. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 246

słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem):  Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego(...)odstawiamy na 15 min. W tym czasie sos z pieczenia zlewamy do rondelka i redukujemy. Większość cebuli powinna się rozpaść i stworzyć gęsty sos. Dodajemy do niego mascarpone lub kremówkę i dokładnie łączymy. W razie potrzeby doprawiamy ostrą papryką. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy 2-3 łyżki wody. Podanie: Szynkę dzielimy na kawałki za pomocą dwóch widelców. Mięso będzie

Ratunku obiad
kolorowa zapiekanka makaronowa... 177

Składniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150 gram, śmietana kremówka 100 gram, mleko niesłodzone skondensowane 100 ml, jajka 2 sztuki "XL", przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron kolorowy ugotować(...)dente", piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu i na oleju usmażyć, ser "morski" lub inny rozdrobnić w rozdrabniaczu lub utrzeć na tarce i wymieszać razem z kremówką, mlekiem, serkiem, jajkami w naczyniu żaroodpornym na przemian układać porcje makaronu, pokrojone pieczarki z porą, piersi, masę serową i tak do wyczerpania składników piec w 200 C około 40 minut, kroić

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z lemon curd 272

schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Składniki na masę serową: - 750 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ewentualnie serka kremowego typu philadelphia) - pół szklanki śmietany kremówki 36% - pół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 gramów) - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 3 jajka Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser miksujemy z cukrem(...)skórką z cytryny. Kolejno dodajemy jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wyjmujemy formę z lodówki, masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez

Życie zamknięte w smaku
Tort Lodowa Kraina 161

jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki na masę: 4 galaretki niebieskie, ½ litra śmietanki kremówki, 3 łyżki żelatyny, kwasek cytrynowy, 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki mleka 3 bite śmietany „ śnieżki”. Wykonanie masy: Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić(...)drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego.  Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną  jedną galaretkę z żelatyną

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie à la donuty w czekoladzie 224

pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić(...)minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!). Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie rozpuścić obydwie czekolady, dodając do każdej po 1 czubatej łyżce kremówki (do białej można dać kilka kropli barwnika), lekko przestudzić. Wystudzone donuty polać czekoladą, posypać posypką. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 189

łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub 2-3 utłuczone goździki w moździerzu kilka kropel ekstraktu waniliowego NADZIENIE Z SERA: 2 łyżki kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 150 g gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO(...)przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą, nie musi być idealnie ubita. Dodajemy do sera, mieszamy, odstawiamy. Kiedy już mamy wszystko przygotowane, wyciągamy ciasto francuskie z lodówki i kroimy na części - kwadraciki o wymiarach

Calzonella.com
Delicja 242

pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki 36%, schłodzonej - kakao Przygotowanie musu czekoladowego: W małym garnuszku umieszczamy czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy. W międzyczasie, ubijamy(...)masy czekoladowej po kolei wbijamy żółtka, mieszamy trzepaczką, do połączenia (lub miksujemy mikserem). Dodajemy połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie mieszamy. W kolejnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy resztę ubitych białek i równie delikatnie mieszamy. Mus czekoladowy wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy. Chłodzimy przez 12 godzin

Życie zamknięte w smaku
CHURROS NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

garnka na długość ok 10cm i smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Gotowe churros podajemy z sosem czekoladowym z poniższego przepisu.  SOS CZEKOLADOWY: 200ml śmietany kremówki 150g mlecznej czekolady około pół łyżeczki cynamonu Zagotowujemy kremówkę razem z cynamonem, garnek zdejmujemy z palnika i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe churros maczamy w sosie

Smaczne Zdrowe
Tarta z letnimi owocami 145

cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą(...)odstawiamy do ostygnięcia. Budyń mieszamy z 1/2 szklanki mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu.  Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto

Kulinarne życie
sernik z pianką i żelkami 368

masę serową: 1 kg serka na sernik (z wiaderka) 5 jajek 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g) 120 ml oleju 1 szklanka cukru na piankę: 330 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe 1,5 szklanki wrzątku na wierzch: galaretka niebieska żelki misie (72 sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać(...)zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku, następnie porządnie wystudzić.  Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik. Kiedy masa stężeje ułożyć na niej żelki. Galaretkę niebieską rozpuścić w szklance wody, kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tagliatelle z dynią, boczkiem i winem w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową 182

Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 100 g dyni ( u mnie – hokkaido) 100 g boczku 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 100 ml śmietany kremówki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ser grana padano Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce(...)przez kilka minut aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp tartym grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Makaron ryżowy z pieczarkami 323

makaronem. Będzie równie pysznie. Porcja na 3 osoby: - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 30 dag małych pieczarek - 15 dag wędzonego boczku - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml śmietanki kremówki - garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora - sól, świeżo mielony pieprz Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulkę(...)patelnię wylać 2 łyżki oleju, dodać boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć cebulkę z czosnkiem, zmniejszyć ogień aby delikatnie się zeszkliła. Dorzucić pieczarki, smażyć ok. 5 minut mieszając. Zalać całość kremówką. Do sosu przełożyć odcedzony makaron. Wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut aby smaki się połączyły a makaron zmiękł i przejął smaki. Przed podaniem danie należy spróbować, w razie

kawawszklance
Strudel Mielony 162

miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę. Farsz: \ 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyzki smietany 12% 200 g marchewki 1 łyżka cukru 40 g masła 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej po 1 łyżce majeranki(...)Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki. Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta

Kubki smaku