ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:83/1378)

CRUNCHY LATTE – śmietanowo-orzechowa INKA z chrupiącą, orzechową kruszonką 114

łyżeczka * ulubione bakalie – orzechy włoskie, ziemne, laskowe – 0,5 szkl * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * cukier drobny – 2 łyżki * woda – 1 łyżka * śmietana kremówka 36% – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miód mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy posiekane bakalie, mieszamy, wyciągamy na blachę i zapiekamy ok. 10 minut w 200C. Studzimy. Mleko podgrzewamy, spieniamy, dodajemy(...)kawę INKA z błonnikiem, brązowy cukier oraz syrop orzechowy i jeszcze raz dokładne mieszamy. Wlewamy do szklanek, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno, posypujemy prażonymi bakaliami. Sma cznego! Przepis powstał we współpracy z marką INKA

Ostra na Słodko
Piernik z nadzieniem truskawkowym 111

pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika(...)minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Zupa chrzanowa 361

szczypiorkiem. Rewelacja Składniki: 1 i 3/4 l bulionu 5 średnich ziemniaków 200 g chudego, wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 190 g startego chrzanu (5-6 łyżek) 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno(...)zagotować bulion, dodać zawartość patelni, białe kiełbaski, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, liście laurowe i majeranek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie dodać chrzan, śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem i posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz

Oryginalny smak
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami 18465

śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka masy krówkowej (około 450g) Wierzch: 3-4 spore banany sok z 1/2 cytryny 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 100g płatków migdałowych 1. Do 400ml mleka dodać(...)się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. 7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany ( patrz FILM ) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi

Mała Cukierenka
Muffinki korzenne 122

miodu 120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu    Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika(...)naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem

Smak mojej kuchni
Babeczki pomarańczowo - czekoladowe 119

pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g masła, roztopionego i przestudzonego pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej   Na krem:  250ml śmietanki kremówki 30% 100g ciemnej czekolady łyżka cukru pudru (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy z przestudzonym masłem, jajkami(...)wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Kremem napełniamy szprycę, dekorujemy babeczki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Lody kokosowo - truskawkowe 101

powstały kryształki lodu i czynność powtarzamy aż do całkowitego stężenia masy. Polecam!   Lody kokosowo - truskawkowe   Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych   Na masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek(...)cukru trzcinowego   Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier i wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku). Masa truskawkowa: Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, mieszamy z cukrem i umieszczamy w szerokim naczyniu

Smak mojej kuchni
Koktajl kawowo - czekoladowy 99

udekorować pokruszonymi herbatnikami. Polecam!       Koktajl kawowo - czekoladowy   Składniki na 2 koktajle:   200ml mocnej, wystudzonej kawy 200g lodów czekoladowych 4 kostki lodu, pokruszone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) łyżka cukru pudru pokruszone herbatniki do dekoracji     Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder

Smak mojej kuchni
Sernik kajmakowy 139

zmielonego puszka kajmaku (510g) 5 jaj 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 100g śmietanki kremówki 30 lub 36% Wykonanie: Spód: ciasteczka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, cynamon i mieszamy do uzyskania  masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy(...)minut. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem, ekstraktem, mąką oraz masą kajmakową (tylko do połączenia składników). Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60 minut

Smak mojej kuchni
Terrina z jajkiem i warzywami 1703

warzywami Składniki na keksówkę  4 jajka, ugotowane na twardo 200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około(...)Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny (uważając, by się nie zagotowała). Żelatynę łączymy z gorącym bulionem i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy zimny bulion z żelatyną i mieszamy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na środku układamy jajka, wokół

Smak mojej kuchni
Gorzkie słodkie kwaśne 122

cukru 4 duże żółtka 115 g masła ( Musi być prawdziwe masło - nie mix, nie margaryna - prawdziwe niesolone masło) 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki Zagotować sok z cytryny z połową cukru- wymieszać odstawić. W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel i nastepnie dodać nie przestając mieszać - gorący sok cytrynowy. Przelać mase(...)będzie to trwało około 12-15 minut. Bardzo miękkie masło  (nie rozpuszczone) dodawać do masy cały czas mieszjąc- łyżka po łyżce. Dodać skórkę z cytryny. Osobno ubić śmietanę kremówkę ( w Uk znajdziecie ją pod nazwą double cream) i bardzo bardzo delikatnie wmieszać ją w masę. Mus przełożyć na wystudzony spód. Wyrównać i schłodzić kilka dobrych godzin w lodówce. Przed

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowa czosnkowa 117

chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego (opcjonalnie) sól, biały pieprz Zasmażka: 20 g masła 40 g mąki Dodatkowo: kilka kromek chleba na grzanki łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 op. boczku parzonego(...)wody. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy chochelkę zupy i znów mieszamy, by nie było grudek. Zawartość garnuszka łączymy z zupą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną zupę miksujemy blenderem. Możemy dodać kremówkę i zupę znów pogotować przez kilka minut, lub pominąć ją na rzecz serka topionego – wówczas wstępnie roztapiamy go w garnuszku z dodatkiem gorącej zupy, a następnie dodajemy do garnka

Smaki Na Talerzu
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKAMI (Z TWAROGU) 244

kolorowy, rozpływa się w ustach. A co ważne wystarczy tylko zamieszać wszystkie składniki, wstawić do lodówki i po kilku godzinach już można zajadać pyszny serniczek. Składniki: * 250 ml śmietany kremówki * 650 ml twarogu z wiaderka * 2 galaretki różnego koloru * 600 ml wrzącej wody * 2 łyżeczki żelatyny * cukier puder- ilość według uznania * podłużne biszkopty * herbatniki na spód * owoce do dekoracji(...)mnie maliny i truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuścić, każdą osobno w 300 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kolejno dodać do niej twaróg i cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody, gdy wystygnie wlać ją do masy serowej i dobrze połączyć za pomocą miksera. Na końcu dodać pokrojone

Zrób to smacznie
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 131

masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Nadzienie 400 g gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania(...)Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #17 Tarta bez pieczenia z czekoladą i bananami 1066

ugniatamy brzegiem szklanki, jednocześnie przesuwamy masę delikatnie na boki tworząc brzegi. Ugniatamy dość mocno, żeby spód tworzył zwarta masę. Foremkę wstawiamy do lodówki. Masa czekoladowa: – 200 ml śmietanki kremówki – 120 g czekolady (zmieszałam pół na pół gorzkiej z mleczną) – 2 duże banany – łyżka soku z cytryny Banany kroimy w poprzek i kropimy sokiem z cytryny, żeby(...)wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Banany wciskamy w masę, przekrojoną stroną w dół. Ciacho wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 150 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ubitą przekładamy na zastygniętą masę czekoladową. Ciasto najlepiej przed podaniem potrzymać chwilę w lodówce. Na zdjęciach widzicie porcję

Relaxtime