ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:76/1378)

Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 144

szpinaku baby kilka-kilkanaście suszonych pomidorów (u mnie mały słoiczek, po odsączeniu około 140g) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości i od preferencji smakowych) 400 ml kremówki sól, pieprz gałka muszkatołowa Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie przebieramy (można usunąć większe łodyżki, czy posiekać liście na mniejsze części). Cebulę drobno siekamy(...)zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy szpinak. Smażymy aż szpinak wyraźnie zwiędnie, a cała woda wyparuje. Wlewamy kremówkę. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość przez około 10 minut (lub do pożądanego zredukowania się sosu). Na koniec doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Truskawkowo kawowy sernik 250

serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa kawowa: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru dekoracja: truskawki kawa mięta Spód: Ciasta kruszę w misie blendującej, przekładam do miski, dodaję roztopione ciepłe masło(...)ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Do ciepłej żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do reszty sera cały czas miksując. Masa kawowa: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Do ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Kawę zalewam trzema łyżkami gorącej wody

wesoła kuchnia
Ciasto kakaowe z miętową śmietanką 250

temp. pokojowej) 120 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml oleju 300 g mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej Masa: 250 ml kremówki 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika(...)suchego patyczka). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Suszoną miętę rozcieramy wraz z cukrem pudrem w moździerzu. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy do niej miętowy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Jedną łyżkę bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną

Smaki Na Talerzu
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 126

śmietany 18 % szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy(...)temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona. 4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami

Izabelawkuchni
Filet z kurczaka w sosie porowym 142

bardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże) sól, pieprz zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie(...)lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. Po kilku minutach dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy do czasu, aż sos dość mocno się zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku

Smaki Na Talerzu
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 103

pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Deser galaretka z owocami 133

robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć(...)Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę na galaretki dodać truskawki oraz ozdoby z czekolady

Ala piecze i gotuje
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 169

usunąć papier do pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki(...)dokładnie zmiksować (zblendować) z pudrem na mus. Mus truskawkowy wmieszać następnie do sera. Do masy serowo-truskawkowej dodać schłodzone mocno (prawie tężejące) galaretki, dokładnie rozmieszać, następnie mieszając dodać ubitą kremówkę. Na samym końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, najlepiej schłodzone  pozostałe truskawki (400g). Całość lekko tężejącą (gdy masa jest bardzo rzadka musimy odczekać, aż zacznie ściągać) wyłożyć na biszkopt

Smaczne Zdrowe
Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe 113

szklanki mąki tortowej (113 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g) szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (250 g) 600 ml śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki) 4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g) 3 łyżeczki żelatyny (15 g) 1/3 szklanki gorącej wody (82 g) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody(...)zostawiamy do przestudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy razem z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Kremówkę miksujemy na najniższych obrotach miksera na sztywno i dodajemy do jogurtu, następnie wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę, miksujemy jeszcze tylko chwileczkę. Biszkopt kroimy na 2 równe części

KulinarneImpresje.pl
lody truskawkowe na mleczku kokosowym 94

truskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym.  Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno, ubijając wlewać mleczko kokosowe i zmiksowane truskawki. Kiedy wszystko dobrze się połączy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort szpinakowy z kremem jogurtowym, truskawkami i pestkami granatu - super fit 193

szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1/2 granatu Wykonanie: odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować(...)zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować 2-3 łyżki wody. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Przestudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno przez klika minut. Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką - cały czas miksując żelatynę wmieszać do kremu część pociętych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z musem truskawkowym ... bez pieczenia 180

herbatników maślanych 2 łyżki margaryny lub masła 600 g truskawek 2 op. galaretki truskawkowej 1,5 płaskiej łyżki żelatyny ew. 1 łyżeczka cukru (jeżeli truskawki nie są słodkie) śmietanka kremówka 36% - ok. 300 ml 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji 6 kostek czekolady mlecznej (gorzkiej) płatki migdałów Przygotowanie: Herbatniki blendujemy, następnie dodajemy masło - wymieszaj rękoma i wyłóż(...)lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać. Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż na mus i wyrównaj masę. Ciasto wstaw do lodówki a przed podaniem udekoruj truskawkami, migdałami i posiekaną czekoladą. Ps. Ciasto należy podawać mocno schłodzone

Alutka-Gotuje
Piętrowy tort komunijny 134

mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu

Wędrówki po kuchni
Tort lawendowy 463

jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych(...)wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy

Ciastkozercy
Deser bananowy z kremem czekoladowym wg Aleex 130

świetnie do siebie pasują, uzupełniają się. Zostawiam Was z tym słodkim smakołykiem. Do zobaczenia po weekendzie. Składniki (na 4 porcje): • 2 dojrzałe banany • 8 herbatników czekoladowych • 250 ml śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej • 1 cukier waniliowy • 8 łyżeczek kremu czekoladowo – orzechowego Sposób przygotowania: 1. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. 2. Na dno każdego z 4 pucharków włożyć

W mojej kuchni