porcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody 1 puszka kremu kokosowego (lub mleka) kokosowego 4 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu 200 gr. śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru czerwone porzeczki 250 gr. WYKONANIE: fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody. galaretkę(...)łyżki miodu - dobrze i energicznie mieszamy - przelewamy mleko kokosowe z chia do szklanek ze stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby chia napęczniało. - śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. - bitą śmietaną dekorujemy deser. - na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami SMACZNEGO! Mam nadzieję, że spodobał
Rita creativefilmiku Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI na 4 porcje: 🍌 1 zielona galaretka 🍌 1 puszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody 🍌 sok z 1/2 cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej(...)przynajmniej 3 godzinki. 🍌 Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. 🍌 Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 gr. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę
Rita creativeczęści i wykładamy do blach z ciastem żółtym: Wierzch obu posypujemy płatkami migdałowymi: Pieczemy po 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na masę I: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku) 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy lekko ciepłą żelatynę(...)stale miksując. Składniki na masę II: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru( lub do smaku) 1 łyżeczka kakao 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao. Stopniowo dodajemy lekko ciepłą żelatynę, stale miksując. Dodatkowo: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów WYKONANIE: ciasto z bezą masa
Domowe ciastaziaren słonecznika (1/4 odstawiamy do dekoracji) i miksujemy jeszcze chwilę. Masę słonecznikową wykładamy na wystudzony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy. Na masie słonecznikowej wykładamy herbatniki, blaszkę odstawiamy. Masa śmietanowa: - 1/2l śmietany kremówki 36% - 1 łyżka żelatyny (w oryginale były 3, ale to zdecydowanie za dużo) - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki gorącej wody(...)dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę i dalej miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na herbatnikach i równo rozsmarowujemy. Posypujemy odłożoną wcześniej 1/4 podprażonego słonecznika. Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowemogę się z Wami podzielić przepisem na pyszne klopsiki w kaparowym sosie. Filety anchois dodane do mięsa, nie są właściwie wyczuwalne, ale zdecydowanie podkręcają smak. Weronika używa śmietany kremówki, ja wolę 18%. Najlepiej nalać trochę gorącego sosu do kubeczka, dodać śmietanę, rozmieszać (to się nazywa hartowanie) i dopiero tak przygotowaną mieszankę wlać do sosu - dzięki temu śmietana się nie zetnie(...)Kremówkę można dodać bezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina 2 listki laurowe
Stare Garymasę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka wody 1 galaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 25 herbatników na polewę: 180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej) 3-4 łyżeczki cukru pudru *** Biszkopt: białka oddzielamy(...)szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto *** *** Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno *** *** Masę śmietankowa wykładamy równomiernie na masę malinową *** *** Na śmietanie układamy herbatniki *** *** Na ciasteczka wylewamy kwaśną śmietanę utartą z cukrem pudrem
Blog z Apetytemprażone jabłka i słomka ptysiowa z cynamonem. Całość wyszła idealnie, połączenie kwaśnych jabłek ze śmietaną zaspokoiło moje kubki smakowe ;) Składniki na 4 szklanki widoczne na zdjęciu: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru * 5-6 kwaśnych jabłek * solidna szczypta cynamonu * kilka słomek ptysiowych (użyłam słomki ptysiowej z cynamonem Brześć ) Wykonanie: Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę, uprażyć na patelni, aby trochę zmiękły. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Wystudzić Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Słomkę ptysiową pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie szklanek wysypać kilka słomek, na wierzch warstwa śmietany, uprażone jabłka, śmietana i na końcu jabłka
Zrób to smaczniedrobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno(...)nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Dekorujemy polewą, przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, oleju i kremówki. Gdy polewa zastygnie na wierzchu układamy odłożone śliwki. Schładzamy. Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym też wszystkim czytelnikom bloga Smaki na talerzu życzyć śnieżnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie
Smaki Na Talerzuproszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)blaty. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakgrzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy polewą. Polewa krówkowa: 120g masła 180ml śmietany kremówki (30%) 350g brązowego cukru szczypta soli Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się składników, a następnie gotujemy na wolnym ogniu
Cooking Monsterwpół zamrożone, jestem pewna, że Was oczaruje Do przygotowania tego deseru nie potrzeba maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać w zamrażarce. Zróbcie koniecznie! Składniki: 500 g śmietany kremówki 30 % 1 szklanka musu z dyni hokkaido* skórka starta z 1 pomarańczy (na najmniejszych oczkach) sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru 4 jajka 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)cukrem waniliowym (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i wymieszać z masą. Następnie masę podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać mus z dyni, jedną łyżkę cukru pudru, sok wyciśnięty
Oryginalny smakwybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido ● 1cebula ● 1 por ● 1 warzywna kostka bulionowa bio ● 5 cl śmietany kremówki ● 40 g masła ● 20 cl mleka ● gałka muszkatołowa ● 3 łyżki ziaren białego sezamu ● 60 g orzeszków piniowych ● 2 gałązki natki pietruszki ● sól, pieprz Przygotowanie : Dynię umyj, pokrój na ćwiartki(...)około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarówno do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować(...)gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa nabierze bursztynowego koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można
Fitsweet.mełyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około(...)lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł Sernik dyniowy z polewą czekoladową pochodzi z serwisu
Moja pasja smakuKremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza! Rodzinka była nią zachwycona :) Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku. 2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej
Smakołyki Asi