jajka XL 1 pełna łyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego 250 ml kremówki 30/36% 1 galaretka truskawkowa krystaliczna (lub czerwona) ok 500 g świeżych truskawek Przygotowanie: Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj(...)Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąsera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było(...)piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Kiedy sernik wystygnie ( a najlepiej na drugi dzień) przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik i wyrównać. Wierzch udekorować posypką cukrową. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI~~ kasza jaglana 3 woreczki mleko 3 szklanki zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g. żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml. wiśnie z kompotu do dekoracji ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna(...)mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku
Kuchnia Paulettesłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy(...)opakowaniu, z tym że z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę mleka zostawiamy do rozpuszczenia proszku budyniowego. Kremówkę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Do gotującego się płynu dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wykładamy rabarbar odciśnięty z wody, którą puścił. Teraz czas
Karczma Honoriettyletnie słońce w bezchmurny dzień. Sami spróbujcie. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Masa serowa: 1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego 1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30% 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią 3 łyżki (30 g) żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody Mus: 1 dobrze(...)gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. 4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 7) Mango obrać, pokroić
Fitsweet.menajlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je przygotować wystarczy mikser i odrobina czasu. Składniki: - na około 5-6 porcji 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) pół łyżeczki cukru waniliowego 60 g twardej czekolady lub ulubione(...)wystarczy 1 puszka o wadze około 400g), schłodzonym uprzednio w lodówce. Trzeba wówczas zmniejszyć ilość cukru lub go całkowicie pominąć. Przygotowanie Zmiksować ze sobą jogurt i mleko kokosowe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana mocno zgęstnieje połączyć ją delikatnie z wcześnie przygotowaną mieszanką mleka kokosowego i jogurtu, dodać posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóre zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki. 2 opakowania herbatników maślanych 5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona) 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietanki kremówki 30% 2 szklanki mleka 1 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia. Kiedy(...)Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze
https:KKuchniaMniammigdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę z jajkami. Dodajemy pastę waniliową lub esencję waniliową. A suche składniki mieszamy(...)się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się w środku, to lekko ugniatamy łyżką, tak aby zrobić miejsce na bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wykładamy na przygotowane ciasto i polewamy konfiturą (doskonale sprawdzą się też inne owoce: wiśnie czy czereśnie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Karczma Honoriettywrócicie do łączenia składników na czuja :) Składniki: (na około 15 sztuk) 125 g mąki pszennej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% nadzienie: 200g serka riccotta cukier do smaku skórka otarta z 1 cytryny świeże owoce Sposób przygotowania: Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka(...)mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika. Nadzienie: Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku. Naleśniki serwujemy
Pyry na Gazformie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny spożywczej * opcjonalnie cukier puder Dodatkowo kilka(...)Wykonanie: Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać. Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki
Zrób to smacznieSmakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki ryżu do risotto 400g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki(...)czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem
Raj dla Podniebieniaherbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada(...)Twaróg (oba rodzaje razem) mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś
Raj dla Podniebieniajajka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki rubinowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 125 g borówek amerykańskich Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzątki i przelać(...)gładko. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Górny blat pokruszyć drobno. Galaretki pokroić w kostki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wymieszać z galaretkami i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto i lekko docisnąć. Na górze ułożyć borówki. Przechowywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 350 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Wodę i kostkę do pieczenia Kasia umieścić w rondelku i zagotować. Wyspać przez sitko mąkę wymieszaną z solą i gotować(...)Następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i suszyć jeszcze pół godziny. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwa blaty. Owoce obrać, truskawki umyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Dolną część wieńca ułożyć na talerzu. Posmarować dżemem. W puste miejsca nałożyć pokrojone owoce. Zagłębienia wypełnić wysoko bitą śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupieczeniu przekroić na pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty. Masa serowa: 1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić do ostudzenia. Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką
Niespełnione zdolności kulinarne