kości i skóry sos ostrygowy 1,5 łyżki sos sambal oelek 2 łyżki kardamon 1/3 łyżeczki trawa cytrynowa suszona 1,5 łyżeczki sok z limonki 2 łyżki sól śmietanka kremówka 100ml olej rzepakowy mąka pszenna Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w 1,5cm kostkę przekładamy do miski 2/ Udka lekko solimy, dodajemy sos ostrygowy, sambal, kardamon, trawę cytrynową oraz(...)każdej strony a następnie zalewamy wodą zagotowaną w czajniku tak by zakryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa uzupełniając wodę by zakrywała mięso. 4/ Gdy mięso jest miękkie dodajemy kremówkę i solimy do smaku - chwile gotujemy a następnie lekko zagęszczamy mąką przesiewaną przez sito. Możecie dodać lekko przesmażone orzechy nerkowca do gulaszu :). Podaję go z kaszą jaglaną i rukolą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaoryginale, jest po prostu pyszne!!! Ps.proponuje od razu podwoić porcję;) Składniki: 3 białka 1 łyżka żelatyny spożywczej 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Niestety mój mikser odmówił posłuszeństwa, dlatego ja ubijam rózgą, ale wy możecie użyć(...)czynności miksera. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier cały czas ubijając, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę. moja była gęsta więc już jej nie ubijałam. Łączymy obie masy. Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawiamy na parę godzin do stężenia
Życie zaczyna się w kuchniBiszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ptasie mleczko: 2 galaretki agrestowe 0,5 litra kremówki 2,5 szklanki wrzątku barwnik galaretka na wierzch Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakaem. Wylać na prostokątną tortownicę. Piec około 20 minut. Ostudzić. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia
Ewusiowe Smakilukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodawałam kremówkę. Puder trzcinowy rozpuszcza się trochę dłużej niż zwykły, dlatego musimy mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym
Smaczne Zdrowewymieszać. Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić. Masa: 500 ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 1 puszka brzoskwiń 50 g rodzynek 50 g migdałów 50 ml wódki 50 ml soku z brzoskwiń owoce granatu Brzoskwinie odsączyć, pokroić(...)kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki. Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość
Domowa cukiernia Ewyniej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna zupa z kulinarnych „śmieci” mojego dzieciństwa. Choć(...)samotnymi Brukselkami smakowała tamtego dnia. Tak więc pamięci tych dwóch, samotnych brukselek prezentuję niniejszy przepis. Samotna Brukselkowa Zupa Składniki (4 porcje) : 1/2 kg brukselek (jak najmniejszych) 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 mały pęczek koperku (grube końce drobno posiekane) sól i pieprz do smaku W średnim garnku, zagotować 1,5-2 litry wody (mniej, jeśli wolicie gęstszą
Jem więc Jestemjego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 80 ml kremówki 50 g cukru 50 g masła 200 g mlecznej czekolady Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone
Domowa cukiernia Ewyprzestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowe250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka Pianka 3 białka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku 200g śmietany kremówki 36% Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym(...)mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy do połączenia. Pod koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę, miksujemy. Śmietankę ubijamy na kremówkę, łączymy ją z masą białkową za pomocą szpatułki. Piankę wykładamy na schodzone ciasto, lekko dociskamy, wstawiamy blaszkę do lodówki na dwie godziny
Gotowanie i blogowanieszklanki cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Składniki masy śmietankowej: 25 dkg masła 1/2 l śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka
Przepisy kulinarne babci Antoninypieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. dodatkowo: polewa czekoladaowa kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji składniki na masę serową: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 5 jajek 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym(...)razem miksujemy do połączenia się z serem. Następnie dodajemy kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową przelewamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik wkładamy na półkę środkową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj proponuję Wam przepis z mojej weekendowej kolacji. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu i puree cukiniowym. Sos z zielonego pieprzu idealnie pasuję do polędwiczek wieprzowych, a dzięki śmietance kremówce trochę złagodzimy ostrość potrawy. Puree cukiniowe: -4 cukinie -3 ugotowane ziemniaki -3 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -gałka muszkatołowa Cukinie myjemy, kroimy na centymetrowe talarki, następnie smażymy(...)rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. Polędwiczka po usmażeniu powinna poleżeć parę minut. Sos z zielonego pieprzu: -3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego -250 ml śmietanki kremówki -kieliszek brandy Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać kieliszek brandy i dodać pieprz, podgrzewać minutę. Następnie wlać śmietankę i chwilkę gotować od czasu do czasu mieszając. Polędwiczki polać sosem
Receptura smakuwystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę. Gotową masę wyłożyć
Domowa cukiernia EwyKremowy sernik z dodatkiem kremówki na piernikowym spodzie i z chrupiącą czekoladowa kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie(...)twarogu sernikowego, zmielonego 15 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego (2x32 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do dużej miski. Dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz
Nastoletnie Wypiekanietylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych(...)śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy
W garach u Gosi