theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Banany – 2 szt Sok z cytryny Miód – 2 łyżeczki Płatki migdałowe Śmietana kremówka Banany umyć, obrać, przekroić na pół. Każdą połówkę ułożyć na talerzyku deserowym, skropić sokiem z cytryny, polać miodem i ozdobić ubitą śmietaną kremówką. Płatki migdałowe posypujemy na wierzchu
Camilla w kuchnipieczenia, Masa truskawkowa: 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(ja dałam stratą czekoladę) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać(...)rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Bita śmietana : Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Inspiracja
Smaki Nataliitruskawki. Powstałą masą napełnić foremki do muffinek do połowy wysokości. Piec w temp. 170 st.C przez 20-22 min. Odstawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Kremówkę ubić do sztywności. Gdy babeczki ostygnął rozsmarować krem na wierzchu każdej i ozdobić kawałkami czekolady. Smacznego
Banana Smilesdość słodki, choć nie dodajemy do niego cukru. Składniki do dekoracji tortu średnicy 21 cm (śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone): 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 2-3 duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella owoce do dekoracji Śmietanę kremówkę miksujemy w dużej misce. Dodajemy do niej mascarpone oraz krem czekoladowy i dokładnie miksujemy. Gotowy krem
Trzeci talerzmałym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny ale -raj 100 ml mleka 2 galaretki truskawkowe 800 ml wody 400 g truskawek Przygotowanie: Blachę o wymiarach(...)zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać
Ala piecze i gotujemaszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 0,5 szkl. śmietany kremówki 300 ml. zmiksowanych truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać powoli gotujące się mleko ciągle(...)możemy ją uratować szybkim blendowaniem). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem należy schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny wymieszać go z zimną kremówką i zmiksowanymi truskawkami. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można również zrobić bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegórze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy(...)świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać
Moja Delicjaskładniki na ok. 8 szt po ok. 75 ml: 1 puszka brzoskwiń (850 ml) 100 ml kremówki 150 ml kwaśnego mleka lub naturalnego jogurtu 15 g cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie osączamy z zalewy. 3 połówki kroimy w drobną kostkę. Pozostałe owoce miksujemy z cukrem oraz kwaśnym mlekiem na gładką masę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy wraz z pokrojonymi
Domowy Smak Jedzeniatakie delikatne i pyszne. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu(...)gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujetwaróg 1 czubata łyżka żelatyny 400 g białej czekolady (4 tabliczki – dużo, ale nie dodajemy już cukru – jeśli lubicie mało słodkie wystarczy 300 g) 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii) 250 g świeżych malin mięta do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)rondelku, na parze lub na małej mocy w mikrofali) – ważne, aby żelatyna się nie zagotowała – inaczej straci właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do sera z czekoladą jednocześnie miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem). Na końcu musimy delikatnie wmieszać maliny. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy
Poezja smakuudekorowana owocami i tak wygląda pięknie :) Składniki: 4 duże białka 220 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, świeże owoce, śmietan fix (opcjonalnie) Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią(...)suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Dobrze wystudzoną bezę dekorujemy ubitą śmietaną kremówką (może być z dodatkiem śmietan fixu) i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól kg truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami(...)zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki
Z Majeczką w kuchnifunkcją termoobiegu. Na mniej więcej 10 minut pod koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka(...)minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy 1 łyżką gorącej wody (jeżeli żelatyna pozostaje nierozpuszczona, dodajemy jeszcze trochę gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa
bistro mamałyżeczka cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno(...)cukrem pudrem. Dobrze przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy serowej (dla wyrównania temperatury), a następnie wlać do pozostałej masy. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę i dodać do masy serowej, miksując na małych obrotach. Odstawić. Upieczony wcześniej biszkopt oderwać od papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto
Świat Ciastaliści) 2 młode korzenie pietruszki (z liśćmi) 1 pęczek botwinki (cały) garść świeżej melisy mały pęczek młodej rzodkiewki 3 duże ząbki młodego czosnku Świeżo mielony pieprz Sól himalajska Śmietanka kremówka 100 ml Przygotowanie: 1/ Umyte warzywa i zioła kroimy na małe kawałki, zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do ich objętości. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym(...)ogniu ok. 30 minut. 2/ Doprawiamy solą, pieprzem i kremówką. Mieszamy i nalewamy do talerzy lub schładzamy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna