Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu(...)rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki
Ala piecze i gotujesmak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) SKŁADNIKI: (na około 800ml) 450g truskawek 3 łyżki cukru łyżka kremu balsamicznego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii WYKONANIE: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżka kremu balsamicznego i wykładamy(...)naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową
Pyry na Gazjest specjalnie skomplikowane, a smak powala! ;) Składniki: (18 cm) ciasteczka oreo 2 paczki (około 30 ciasteczek), masło 80g (50g+50g), mleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół(...)krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy
Cakes By Kejtpójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny! Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji. Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna
Smakowity Blog Kulinarnyokoło 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę
Magiczne Życie Martybeza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż(...)piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda. 3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem
AZgotuj!wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Polewa z prawdziwej czekolady: 60 ml kremówki 70 gr gorzkiej czekolady szczypta soli 50 gr masła Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę
AZgotuj!chciałam się z nią z Wami podzielić:) 3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź(...)kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi
AZgotuj!Składniki: 300 g truskawek 100g cukru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 30% Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie. Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę
Moja Galeria SmakuAlmette Fruit , które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka(...)Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy
Lili w kuchniłyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. BUDYŃ(...)drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszanką zalewamy gotujące mleko z malinami, gotujemy intensywnie mieszając, dosładzamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowanym budyniem nadziewamy naleśniki, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i posypujemy prażonymi orzechami. Zajadamy
Ostra na Słodkoobiad i kolację. A takie kawowe to jeszcze na podwieczorek :D Są mocno kawowe, nie za słodkie, kremowe i pyszne :) SKŁADNIKI 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego (lub 1 łyżka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wody i 50 ml wódki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schłodzoną kremówkę lekko ubijamy (nie na sztywno). Powoli wlewamy mleko skondensowane
DefinicjaSmakubyć również borówki, u mnie część była z jagodami, część z borówkami, obydwie wersje były przepyszne) - 1 jajko do posmarowania Lukier marcepanowy: - kilka łyżek cukru trzcinowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - kilka kropli olejku migdałowego Drożdże wsypać do kubeczka, wlać wodę i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut aż się spienią. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, ksylitol, cukier(...)temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze gorące jagodzianki smarujemy przygotowanym lukrem z cukru trzcinowego i kremówki i odstawiamy, kto nie może się oprzeć, może od razu zajadać. Są przepyszne i wierzcie mi, że bardzo trudno im się oprzeć. Ale przecież oto chodzi by było smacznie... ;-) Smacznego
Smaczne Zdroweuwielbiamy słodycz. Z tej ilości składników, wyszło nam z mamą 7 szklanek do kawy latte. Składniki : 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru 0,75 l śmietany kremówki sok z 1 cytryny 600 g truskawek 200 g musli + garść owoców kandyzowanych ( mieszamy z musli) garść zmielonych orzechów garść zmielonych migdałów Przygotowanie: Kilka truskawek odkładamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe miksujemy z 3 łyżkami cukru. Mascarpone ucieramy z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 0,5 l bitej śmietany po troszkę dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając, do momentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji. Do szklanek na dno wlewamy
Lili w kuchnipowiedziała że nazwiemy go Anielski Puch Lili. Mi bardzo spodobała się ta nazwa. Składniki : 250 g serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżki cukru pudru 0,5 l śmietany kremówki puszka brzoskwiń czekoladowe paluszki do ozdoby 2 śmietan fix garść zmielonych migdałów adwokat (w wersji dla dorosłych) Przygotowanie: Połowę brzoskwiń z puszki miksujemy i wlewamy na dno szklanki. Pozostałe(...)syropu i zostawiamy na sitku żeby obciekły. W tym czasie, ucieramy serek homegenizowany z cukrem i łyżeczką syropu brzoskwiniowego z puszki. Oddzielnie ubijamy 0,4 l śmietany kremówki ze śmietan fix i dodajemy ją delikatnie do puszystej masy z serka. Mieszając delikatnie aż się połączy. Masę za pomocą rękawa wyciskamy na mus z brzoskwiń. Na masę wykładamy
Lili w kuchni