ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:104/1378)

Proste owocowe tiramisu 209

bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego(...)innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu

Mała Cukierenka
Mini serniczki z truskawkami 210

łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 2. Do zmielonych ciastek(...)zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik z kaszy jaglanej z frużeliną jagodową 194

kaszę jaglaną ;) Bez pieczenia, ekspresowy, poczekać trzeba jedynie na stężenie masy ;) Polecam! :) Składniki na sernik: 100 g kaszy jaglanej Kupiec 250 ml wrzącej wody szczypta soli 250 ml śmietany kremówki 125 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 g cukru 2 łyżki żelatyny woda Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)gładką masę. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Do zmiksowanej kaszy dodać kremówkę, jogurt naturalny i cukier, zmiksować do połączenia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Domowa cukiernia Ewy
Rabarbarowy sernik na zimno. 110

twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno schłodzonej      Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Rabarbar myjemy, dzielimy na małe kawałeczki, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru(...)przecieramy przez sitko, lub jedno i drugie (wtedy otrzymamy gładki mus, bez żadnych włókien, ja tylko blendowałam i było ok). Ser przekładamy do miski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy dekorujemy truskawkami lub karmelizowanym rabarbarem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowy Crispello 436

łyżki naturalnego kakao  50 g startej czekolady gorzkiej  Krem czekoladowy Crispello:  1 szkl mleka  2 łyżki cukru  1 budyń czekoladowy  300 ml śmietanki kremówki 36%  1-2 łyżki cukru pudru  2 łyżki kakao  Dodatkowo:  około 100 g rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)  opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk(...)reszcie rozpuścić cukier i budyń czekoladowy. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować. 3.   Pierwszy blat

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 121

tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone(...)lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając gotujemy przez 2 minuty. Ta da, gotowe! ;) Najlepiej podawać od razu. Przepis bierze udział w akcji

Spektrum Smaku
Deser „Truskawkowa Pokusa” 104

który zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Truskawki i śmietana mówią same za siebie :) Wyczarujcie taki deser bliskiej osobie! Na pewno będzie zachwycona. Składniki: (na 2 porcje) 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Nastoletnie Wypiekanie
SERNIK OREO 571

smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie  RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu  SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie: Margarynę roztapiamy. Jedno opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy(...)wystudzoną rozpuszczoną margarynę.Mieszamy, wylepiamy dno tortownicy 25 cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka

Z Majeczką w kuchni
Ciasto porzeczkowe toffi 183

Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku   Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić(...)wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek.   Kremówkę należy ubić z cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku  żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować.   Następnie do ostatniej

Jadło i czytadło
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 281

proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. PIANKA SEROWA: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy

Ostra na Słodko
Torcik Wuzetka 110

mąki pszennej  2 kopiaste łyżki naturalnego kakao  60 g cukru  20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej  Masa śmietankowa:  300 ml śmietanki kremówki 36%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka żelatyny  odrobina gorącej wody  Polewa czekoladowa:  80 g mlecznej/gorzkiej czekolady(...)śmietany kremówki 36%  Dodatkowo:  kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji  powidła śliwkowe Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe:  Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników

Nastoletnie Wypiekanie
Lody truskawkowe 124

czekolady. Muszę szczerze przyznać, że lody wyszły przepyszne. SKŁADNIKI 350 g truskawek 3 łyżki cukru 200 g śmietanki 30% 3 jajka szczypta soli 150 g cukru 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Truskawki umyć i wrzucić do misy blendera. Dodać śmietankę 30% i 3 łyżki cukru. Zblendować. Jajka dobrze umyć i najlepiej jeszcze sparzyć. Oddzielić białka(...)żółtek. Białka ubić z szczyptą soli na puszystą masę dodając większość cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem również na puszysty krem. W kolejnej misce ubić śmietanę kremówkę dodając cukier waniliowy. Po ubiciu wszystkich warstw powoli je łączymy. Najpierw delikatnie mieszamy ubite białka i żółtka, następnie dodajemy śmietanę i na koniec mieszając delikatnie, powoli wlewamy masę truskawkową. Tak powstałą masę wkładamy

Passions hobbies life
Mini serniczki z truskawkami 1589

łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 2. Do zmielonych ciastek(...)zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik z kaszy jaglanej z frużeliną jagodową 186

egzamin magisterski, tak, tak, ja też już jestem po obronie :D Składniki na sernik: 100 g kaszy jaglanej Kupiec 250 ml wrzącej wody szczypta soli 250 ml śmietany kremówki 125 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 g cukru 2 łyżki żelatyny woda Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)gładką masę. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Do zmiksowanej kaszy dodać kremówkę, jogurt naturalny i cukier, zmiksować do połączenia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Domowa cukiernia Ewy
Sernik na zimno z wiśniami 219

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszny Sernik na zimno z wiśniami , w sam raz na upalne dni :) Składniki : 500 g sera ricotta 600 g śmietany kremówki 4 łyżki żelatyny 100 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kg wiśni 1/2  szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 żelfix Dr. Oetkera 200 ml   napoju wiśniowego tymbark Wykonanie : W naczyniu miksującym(...)utrzeć ser z cukrem i cukrem waniliowym . Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody  i na chwilę odstawić . Ser połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać , dodać 2 łyżki masy serowej i zahartować. Wlać do sera i dobrze wymieszać. Do okrągłej formy lub naczynia żaroodpornego wleć ser  i odstawić do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili