ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:103/1378)

tiramisu 274

Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

zabawa smakiem
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 238

przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2 porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru 80 ml kremówki 3 łyżki świeżo parzonej kawy 10 g gorzkiej czekolady Goplana 20 ml wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka soli 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus(...)czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron. Przygotowanie: Masa Fudge-nadzienie gruszki: 1. Czekoladę posiekać 2. Cukier, kawę, kremówkę, wino wymieszać dokładnie; odstawić na 15 minut, a następnie zagotować. 3. Dodać masło, gotować mieszając na małym ogniu 4. Odstawić dodać posiekaną czekoladę gorzką, pistacjową i złoty orzech oraz szczyptę

KreatywnePiny
Babka ,,murzynek ” z powidłami. 291

oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się

Ladylaura.
Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze! 185

kuchni, poza tym wiem co jem i co podaję dziecku. Przepis pochodzi z You Tube :) Składniki na ok 1 litr lodów: 2 szklanki mleka (500 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml) 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 200- 300 g zmiksowanych truskawek Do rondelka wlałam 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypałam cukier i na wolnym ogniu podgrzewałam mleko(...)kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę i wlałam do miej masę mleczno-żółtkową i wymieszałam wszystko do połączenia się składników. Masę lodową wstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można wstawić  na ok. 30 minut

Blondynka Gotuje
Ciasto kawowe 250

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka(...)kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone) 241

Przepyszny, aksamitny, leciutki brzoskwiniowy sernik bez pieczenia.  Bardzo prosty w wykonaniu, zasmakuje każdemu miłośnikowi serników na zimno :)   SKŁADNIKI (na tortownicę 24cm) 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g naturalnego serka homogenizowanego (w lżejszej wersji może być jogurt naturalny) 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka(...)Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń  i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy z bitą śmietaną i dodajemy przestudzoną żelatynę.Mieszamy.  Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy masę serową

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 174

dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki  gorącej wody  Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki 36 % łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości  55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam(...)spód i ostudzić w lodówce, aż masa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa-   Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

KreatywnePiny
Quiche ze szpinakiem 223

liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka  sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki,  3 jajka 1 białko  50 g tartego parmezanu,  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE  Ciasto zagnieść z  2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć(...)Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.  Szpinak  posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.  Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowe marzenie 237

łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 pełna łyżka żelatyny Mus: czekolada ( czyt. wyżej) 5 białek 1 szklanka śmietany kremówki 36% Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem(...)kakao i mleko podgrzewam do połączenia się składników. Do gorącej masy czekoladowej dosypuję żelatynę i mieszam, aż się rozpuści.. Odstawiam by wystygła. Białka ubijam na pianę,  śmietanę kremówkę również ubijam na sztywno.  Do wystudzonej czekolady najpierw dodaję ubitą śmietanę, mieszam rózgą , a następnie dodaję ubite białka.  Delikatnie mieszam łopatką i wykładam mus na spodzie biszkoptowym

Ciasteczkowy Potwór
BOOM! 182

nazwałam BOOM. Dlaczego? Ponieważ jest to bomba kaloryczna zawierająca kiwi, czyli bombę witaminową :) Deser przyrządza się ekspresowo i super smakuje. Polecam! Składniki: Około 44 małych bez,   200 ml kremówki,   3 łyżki cukru pudru,   6 kiwi,   4 gałki lodków. Wykonanie:   Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder.   Do miseczki wkładamy 8 bez, przykrywamy warstwą

paapilotkaa
Zielona potrawka z kurczakiem 282

daniu smakują wyśmienicie!  Składniki : * podwójny filet z kurczaka  * 2 łyżki oliwy z oliwek  * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła i przyprawy * 200ml śmietanki kremówki  * grana padano do posypania dania   Przygotowanie : Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w drobną kotkę fileta(...)przesmażyć, przyprawić. Zalać kremówką i zagotować. Dodać warzywa. Podgrzać, dowolnie przyprawić do smaku. Już na talerzu, razem z makaronem, posypać tartym serem.Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Sernik Rafaello 261

tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.  * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich  Składniki na masę serową: 700 g twarogu  250 g mascarpone 160 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu śmietankowego 30 g wiórków kokosowych 220 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 g  2 jajka Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę(...)piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce. 330 g śmietanki kremówki 30%  2 łyżki cukru pudru kilka sztuk Rafaello prażone płatki migdałów Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy na wcześniej schłodzonym serniku, posypujemy prażonymi płatkami

Plate of Joy
Sernik z białą czekoladą i marakują 386

słodki, ale delikatnie (dzięki wykończeniu z owoców) z lekko kwaskową nutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;)  Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku(...)stopni, tortownicę z ciasteczkowym spodem włożyć do piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę

Plate of Joy
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 266

miseczki i do czystej misy włożyć białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przekładamy do miseczki, a w czystej misie umieszczamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy likier Baileys i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak przygotowanej śmietanki dodajemy masę z żółtek i cukru(...)celu przestudzenia. Przestudzone migdały umieszczamy w pojemniku blendera*** i miksujemy na średnie/mniejsze kawałki. Sos karmelowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 120 ml śmietanki kremówki Cukier i wodę umieszczamy w rondelku****, podgrzewamy na małym ogniu nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem. Pozostający cukier na brzegach rondelka zmywamy przy pomocy zamoczonego w wodzie pędzelka silikonowego. Karmel gotujemy

Plate of Joy
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 289

masła okrągłe biszkopty 20-24 sztuki delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK )  2 śnieżki  + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka 2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody cukiereczki- posypka Na soku Kubuś,  gotujemy budynie, można wsypać je od razu i porządnie wymieszać aby nie było grudek i zagotować, tylko trzeba  często(...)Odstawiam do wystudzenia. Galaretki poziomkowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę . Następnie przygotowuje masę śmietankową.    Śnieżki ubijam z mlekiem  wg wskazań producenta, można ubić śmietankę kremówkę, będzie mniej słodko.  Do ubitej wlewam powoli zimne galaretki, cały czas miksując.  Masę wylewam na delicje. Odstawiam do lodówki.    Wierzch ozdobiłam kolorowymi posypkami.  Życzę smacznego

Takie tam pichcenie