ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:102/1378)

Koktajl malinowo - kokosowy z bitą śmietaną. 170

BITĄ ŚMIETANĄ.           Składniki na 2 porcje: 200 g malin 400 ml mleczka kokosowego 1 banan  3 łyżki cukru pudru 100 g śmietany kremówki kilka malin listki mięty           Sposób przyrządzania:             Maliny zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru na purée i przecedzić przez(...)sitko. Mus malinowy zmieszać z mleczkiem kokosowym, dodać banana pokrojonego w kawałki i zmiksować blenderem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Koktajl przelać do szklanek i ozdobić bitą śmietaną, malinami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lody malinowe z serkiem mascarpone 157

Robię ostatnio lody z dodatkiem serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie. składniki 500 g malin (ok 400 ml po przetarciu) 4 łyżki  ksylitolu ( lub cukru(...)szklanki śmietanki kremówki 30% 130 g serka mascarpone przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją. Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą

Stare Gary
Lody truskawkowe bez maszynki 130

Zero sztucznych dodatków, 100% naturalnego smaku. Domowe lody po prostu nie mają konkurencji. SKŁADNIKI: (na około 1l) 300g truskawek 100ml wody 80g cukru 330ml śmietanki kremówki WYKONANIE:   Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół. Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty(...)Miksujemy na gładko, studzimy następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy zmiksowane, schłodzone owoce. Jeśli lubimy bardziej zwarte lody możemy śmietanki nie ubijać. Ja lobię puszyste więc ubijam ;) masę przelewamy do przygotowane wcześniej pojemnika. Masę mieszamy co 30 minut do momentu aż całkowicie się zamrozi. Im częściej będziemy mieszać tym mniejsze kryształki lodu się utworzą

Pyry na Gaz
Banoffee Pie 145

ciastek maślanych 1/2 kostki masła (ok 125g masła) + masło do wysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem(...)dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie puszkę z kajmakiem lekko podgrzałyśmy, żeby łatwiej było go rozsmarować. Rozsmarowałyśmy kajmak na przestudzonym spodzie, a na to układałyśmy banany. Kremówkę ubiłyśmy ( nie  na sztywno) i dodałyśmy żelatynę cały czas mieszając mikserem. Odstawiłyśmy do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć, a następnie przelałyśmy do formy i dalej chłodziłyśmy całe ciasto

Motylkowa Kuchnia
Malinowa pianka 181

Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu(...)rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki

Ala piecze i gotuje
Lody z pieczonych truskawek (bez maszynki) 120

smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) SKŁADNIKI: (na około 800ml) 450g truskawek 3 łyżki cukru łyżka kremu balsamicznego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii WYKONANIE: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżka kremu balsamicznego i wykładamy(...)naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową

Pyry na Gaz
Ciasto OREO 148

jest specjalnie skomplikowane, a smak powala! ;) Składniki:      (18 cm) ciasteczka oreo 2 paczki (około 30 ciasteczek), masło 80g (50g+50g), mleko 400ml, śmietana kremówka 300g, aromat cytrynowy 10ml, żelatyna 20g, mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół(...)krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy

Cakes By Kejt
Eton Mess z malinami 182

pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny!   Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji.  Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna

Smakowity Blog Kulinarny
Fiona 156

około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa  Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę

Magiczne Życie Marty
Beza Pavlova z kiwi i truskawkami 114

beza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż(...)piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda. 3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem

AZgotuj!
Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone 129

wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.  Polewa z prawdziwej czekolady: 60 ml kremówki 70 gr gorzkiej czekolady szczypta soli 50 gr masła Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę

AZgotuj!
Buraki faszerowane kaszą gryczaną 171

chciałam się z nią z Wami podzielić:)  3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź(...)kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi

AZgotuj!
Semifreddo truskawkowe 410

Składniki: 300 g truskawek 100g cukru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 30% Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie. Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę

Moja Galeria Smaku
Francuska Fantazja z borówkami 131

Almette Fruit  , które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka(...)Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy

Lili w kuchni
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 153

łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. BUDYŃ(...)drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszanką zalewamy gotujące mleko z malinami, gotujemy intensywnie mieszając, dosładzamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowanym budyniem nadziewamy naleśniki, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i posypujemy prażonymi orzechami. Zajadamy

Ostra na Słodko