czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze – moje były bez pestek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej garść suszonej żurawiny Wykonanie: Okrągłą foremkę na blat(...)Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco
Kuchenne zapiski Edytysmacznego J SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: 8 dag herbatników Petit Beure 6 dag masła 25 dag serka mascarpone czubata łyżka cukru pudru 10 dag śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku 20 dag ciemnych winogron 1 galaretka Rubinowa Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników(...)wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki. Galaretkę
Kuchenne zapiski Edytymąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki PRZYBRANIE: płatki z czekolady mlecznej cukrowe(...)kosteczkę. Żelatynę namoczyłam w rondelku w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody, a kiedy napęczniała, postawiłam rondelek na ogniu i mieszając podgrzałam ją, aż się rozpuściła (nie gotowałam!) Dobrze schłodzoną kremówkę przelałam do miski, ubiłam mikserem na sztywno. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam najpierw cukier puder, a następnie cieniutki strumieniem – lejąc bezpośrednio na łopatki miksera - przestudzoną żelatynę. Mniej więcej połowę
Kuchenne zapiski Edytypłynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i włókna idące do ogonka, pokroiłam w równe plasterki(...)jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka na zastygniętą galaretkę cytrynową. Pojemniczek odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia deseru. Aby wyjąć deser na talerz, odkroiłam brzeg
Kuchenne zapiski Edytykawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę 3 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Rabarbar umyć i osuszyć(...)formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je obrócić (zdjąć obręcz tortownicy, usunąć boczny papier, na górę przyłożyć talerz, na którym ciasto będzie serwowane i obrócić). 9. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z niewielką ilością cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekorować ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni. Źródło/ Inspiracja: C. Bretherton "Step
Domowa Cookierenka Agisami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. 2. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)posypać go cukrem pudrem. 7. Wyjąć bezę z formy razem z papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały. 10. Zwinąć roladę wzdłuż
Domowa Cookierenka Agipodajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru 350 g jogurtu greckiego lub śmietany kremówki kilka sztuk pokruszonych bez Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier i sok z granatów i delikatnie wymieszać. 2. Do jogurtu greckiego/ ubitej śmietany(...)kremówki dodać pokruszone bezy, wymieszać. 3. Przygotować trzy niewielkie pucharki, na dnie każdego wyłożyć część truskawek, przykryć jogurtem greckim, na wierzchu wyłożyć pozostałe truskawki. Źródło/ Inspiracja: nigella.com
Domowa Cookierenka AgiLubicie mielonki? Właściwie nie powinienem pytać, każdy lubi :) To tak jak kremówki, kremówki też każdy lubi :) A nawet jeśli nie, to tę mielonkę pokochacie. Na zewnątrz galareta, na górze smalczyk, a w środku aromatyczne mięsko... Przypomina mi to konserwy, które jadłem na koloniach blisko 30 lat temu. Tylko to jest jeszcze lepsze. Ta mielonka to kolejny wpis z serii słoikowych
Marder&Marder Manufacturesmakołyk, tak żeby sobie pyszne kanapki do pracy zrobić. Absolutnie pyszny pasztet w słoiku. Bo przecież każdy lubi pasztet! Eeee, nieee... To chyba nie tak było. To chyba z kremówkami. Że każdy lubi kremówki. Tak, chyba tak... Ale pasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić
Marder&Marder Manufacturemarnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego topionego 100 ml śmietany kremówki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Grzanka chlebowa: kilka kromek (małych )chleba masło 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Pory oczyścić umyć pokroić(...)dekoracji. Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować! Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka
Wanilia i Kardamonprosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci. Składniki: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 galaretka jagodowa 1 galaretka pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania(...)rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany,płynną żelatynę, mieszamy. Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody
Wanilia i Kardamonmrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy(...)będą gotowe, przystępujemy do przekładania tortu. Na pierwszym z nich układamy połowę masy wiśniowej, a następnie 1/3 części ubitej ze śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywno śmietany kremówki. Na wierzch układamy drugi nasączony blat i delikatnie dociskamy. Na nim zaś układamy równomiernie drugą połowę masy wiśniowej i połowę pozostałej ilości śmietany. Tort zamykamy ostatnim nasączonym blatem i dekorujemy pozostałą
Kuchenna Kontrrewolucyabardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego(...)innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu
Mała Cukierenkaprzepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam(...)czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Blondynka Gotujewafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Masa: Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką . Wafelki śmietankowe kroję
Ciasteczkowy Potwór