szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy(...)suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część do posmarowania blatów. Blaty tortu smarujemy
KUCHARNIAwersja mojego ulubionego przepisu na babeczki, który baaardzo często gości na blogu (znajdziecie go tutaj ). Wszystko przez to, że... skończyło mi się mleko ;) zamiast części mleka dałam więc śmietanę kremówkę (tak, zawsze mam zapas :D i to był naprawdę dobry pomysł. Babeczki są przez to nieco cięższe, ale idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Pieczemy
Ciastkozercypuszki, około 600 g 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne(...)owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
w mojej kuchniżółtka =1kg sera w wiaderku =300 ml śmietany kremówki =6 łyżki cukru pudru = 3czubate łyżki żelatyny =okolo 1 kg truskawek(...)Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder utarty z masłem i żółtkami.Wszystko razem krotko ubijamy. Stopniowo dodajemy ser cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i łączymy z masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami. Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy
w mojej kuchniśrodka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)makową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna
w mojej kuchniCreme fraiche, czyli francuska śmietana, przyda się do wielu potraw. Wg Rachel Khoo łatwo zastąpimy ją łącząc śmietanę kremówkę 36% ze śmietaną 22% w stosunku 2:1 . Inny przepis, autorstwa Davida Lebovitza proponuje do śmietany 36% (250ml) dodać 2 łyżki maślanki . Julia Child jest mniej precyzyjna. Zaleca dodanie do szklanki śmietany kremówki 1 łyżkę kwaśnej śmietany . Następnie trzeba zostawić mieszankę
W kuchni wieczoremmigdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru 100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy(...)biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę
Pyry na Gazsmakuje wybornie. Dzisiaj taka mocno czekoladowa z pyszną śmietankową nutą. Już późno, ale zapraszam Was na kawę! Składniki : * pół tabliczki gorzkiej czekolady * filiżanka świeżo zaparzonej kawy * łyżeczka brązowego cukru * kremówka Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ozdobić nią szklanki. Resztę rozmieszać z kremówką i kawą. Posłodzić, przelać do szklanek. Kawę podawać z bitą śmietaną, ale sama smakuje idealnie
Magiczne Życie Martymałe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)przekroić na pół. Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu
Ala piecze i gotujeustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie(...)pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka). Gdy budyń przestygnie dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę. Na to wykładamy warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy
KasiekGotujekonsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz, curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem(...)razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę
Pyry na Gazdrobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać(...)Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce
Pyry na GazDeser inspirowany przepysznym kremem Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY! Składniki 100g czekolady mlecznej 30g masła 2 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone posiekane orzechy laskowe Sposób przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy syrop orzechowy oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy(...)Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce i przekładamy do pucharków np. za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy posiekanymi orzechami
Pyry na Gazorzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem(...)Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy
Pyry na Gaz750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy(...)serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę
Pyry na Gaz