ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:120/1378)

jak spieprzyć barszcz 139

przepis na trzy - cztery porcje ugotować przepyszny barszcz z tego przepisu  KLIK DODATKOWO  50 ml śmietany kremówki koperek kilka listków botwinki oliwa Gdy barszcz będzie gotowy usmażyć listki botwinki na oliwie i położyć na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając szczyptę soli oraz posiekany drobno koperek - ułożyć dekoracyjnie razem z botwinką

na gazie
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 206

łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób przygotowania: Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć(...)płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki. Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi

Pyry na Gaz
Deser z galaretką i kremem czekoladowym 176

szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki:  galaretka o dowolnym smaku  250 ml śmietany kremówki 30%  pół  tabliczki czekolady mlecznej  1 łyżeczka kakao ciemnego  2 łyżeczki cukru pudru  około 100 g herbatników  1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie:  Galaretkę(...)jeszcze przez parę sekund ( do momentu aż czekolada połączy się ze śmietaną). Kieliszki z galaretką wyciągamy z lodówki. D każdego kieliszka wsypujemy pokruszone herbatniki a na górę ubitą kremówkę. Deser posypałam płatkami migdałowymi

Amatorka kuchenna
Tort jabłkowy 144

30gr proszku budyniowego     szczypta soli     ok 2kg jabłek     1,5 opakowania galaretki truskawkowej     500 ml śmietany kremówki 30%     2 śmietan-fixy     1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:     Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry(...)dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę

Amatorka kuchenna
Red velvet w wydaniu walentynkowym 213

było specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu i zamiast masła użyłam kremówki.  Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali. Walentynkowe RED VELVET RED VELVET Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)łyżka kakao 4 łyżki koncentratu buraczanego 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka octu jabłkowego  1/2 łyżeczki soli Krem 300 gram serka kremowego typu Philadelfia  150 ml kremówki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka

Magiczna kuchnia Darii
torcik z truskawkami na dobry początek 120

proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 %  400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta

noteskulinarnyfiga
Sernik na zimno z borówkami i bezą 106

źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru     Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy(...)pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę

noteskulinarnyfiga
Lody borówkowe 111

mają nic wspólnego. Uwielbiam te z dobrej lodziarni lub zrobione w domu ze świeżymi owocami. Unika m przepisów z dodatkiem jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g 2 szklanki borówek amerykańskich Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Borówki wkładamy do zamrażalnika na godzinę

noteskulinarnyfiga
Limonkowy sernik na zimno 143

kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser  400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy(...)dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko skondensowane i miksować mikserem przez chwilę. wycisnąć sok z 4 limonek + zetrzeć skórkę , przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno. Połączyć z masą serową i ponownie pomieszać. Przelać całość do formy. Zostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem udekorować resztą startej skórki

noteskulinarnyfiga
Muffinki czekoladowo orzechowe 102

łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao(...)łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut.    Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną przekrawamy na pół smarujemy obficie kremem przykrywamy drugą częścią i na wierzchu dekorujemy

noteskulinarnyfiga
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 81

bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30%    Marchewki i pietruszki  kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie(...)miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i  jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

noteskulinarnyfiga
Czekolada na gorąco o aromacie pomarańczowym 119

jednocześnie deserem, jest bardzo gęsta i aromatyczna. Składniki na 2 małe filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pomarańczowej starta skórka z jednej pomarańczy 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon oraz śmietankę kremówkę. Mieszamy. Tak przygotowaną czekoladę przelewamy do małych filiżanek i posypujemy skórką z pomarańczy

noteskulinarnyfiga
Rolada ala tiramisu 484

kawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj.   Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania  czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę(...)rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu

Ala piecze i gotuje
Domowy krem do kremówki. 181

Krem na kremówkę. Składniki : 1 litr mleka 20 dkg cukru 30 dkg mąki pszennej 7 świeżych jajek 1 cukier waniliowy Olejek waniliowy lub arakowy Sposób wykonania : Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu gotować około 5 minut,ciągle mieszając,aby się krem(...)zapobiec przypalaniu się naszego kremu. Następnie zdejmujemy z ognia ,studzimy i dodajemy cukier waniliowy oraz olejek waniliowy lub arakowy. Dokładnie mieszamy i przekładamy ( dwa blaty francuskie ) gorącym kremem kremówkę.  Z góry posypujemy cukrem pudrem. Można dodać odrobinę przyprawy kurkuma,wtedy nasz krem będzie bardziej żółty

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki z kurkami. 154

słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż(...)wystygnięciem.  Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym

Przepisy i porady kulinarne