ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:119/1378)

Truskawkowy sernik na zimno 174

Masa serkowa: 400 gram sera białego zmielonego 200 gram cukru pudru opakowanie galaretki truskawkowej 16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody 125 gram jogurtu 250 ml śmietany kremówki 36% 15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia Ponadto: galaretka truskawkowa do przyozdobienia truskawki do przyozdobienia Wykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem(...)przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić

Krakowskie smaki Ani
Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady 260

około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.  Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone 100 ml kremówki 36 % 80 gramów drobnego cukru  100 gramów gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę

Krakowskie smaki Ani
aromatyczna pierś z kurczaka 204

Imbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano  sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)każdej strony przed samym podaniem  następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego ,  czosnek oraz sól i pieprz

na gazie
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 204

KAJMAKIEM 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego 1/2 puszki kajmaku Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki krokant, użyłam dyniowego (przepis tu - klik )  Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. W połowie dodać mleko kondensowane i dokładnie wymieszać, tak, by powstała gładka masa czekoladowa. Schładzać w lodówce, aż masa(...)czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego chilli /do smaku/ sól morska gruboziarnista do dekoracji Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle ciekawe połączenie czekolady z solą morską. I tak powstały te1 trufelki. Są zaskakująco pyszne

KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 177

Grapefruit Fluff w wersji 2011! Oto moja wersja, a tu deser w wykonaniu Basi. GRAPEFRUIT FLUFF WANILIOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 500 ml śmietany kremówki  1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka(...)nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. SOLONY SOS KARMELOWY Z BRANDY 3/4 filiżanki śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/4 filiżanki corn syrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie

KUCHARNIA
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 220

przypomina pewne cudowne wakacje ... Posłuchajcie choć jednego fragmentu.  KARMELISU, czyli Karmelowe Tiramisu  /na 12 pucharków/  1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam  30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki) 50 g cukru (do przygotowania karmelu) dwie filiżanki mocnego espresso 50 ml dobrego alkoholu - ja wybrałam brandy(...)Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki idealnie się połączyły.  Zaparzyć espresso i połączyć z alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone.  Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć

KUCHARNIA
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 218

wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam  30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką masę, tak by składniki(...)idealnie się połączyły.  W mikserze ubić kremówkę na sztywno, następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone.  Masę podzielić na 3 części.  Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem,  a na nim rozprowadzić pomadę pomarańczową oraz kolejną część masy kawowo-karmelowej. Nakryć drugim blatem bezowym. Całość pokryć ostatnią

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 164

nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Na bazyliową bitą śmietanę ok. 300 ml śmietany kremówki (używam 30%) 25-30 świeżych liści bazylii 3-4 łyżeczki cukru waniliowego Kremówkę przelać do rondelka z grubym dnem, dodać świeże liście bazylii i podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 184

serce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ".  POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk/  100 g poziomek 35 g cukru 100 g śmietany kremówki 10 g różowego pieprzu, opcjonalnie szczypta sproszkowanego chilli (polecam) 370 g białej czekolady Trufelki smakują niezwykle. Połączenie aromatycznych poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak(...)godziny. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by dało się z niej formować trufelki.  Pozostałą ilość białej czekolady stopić w kąpieli wodnej (ja dodaję zawsze 2-3 łyżki śmietany kremówki, dzięki czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego

KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 124

spód  1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu(...)Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy.  Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę sernikową. Całość przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje rozsmarować na wierzchu sorbet malinowy. Nakryć folią spożywczą i trzymać w zamrażarce - najlepiej przez

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 136

każdą kanapkę w pergamin i mrozić w zamrażarce.  LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI ok. 2 szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta(...)dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo.  8-10 dojrzałych moreli 300 g mleko kondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki garść świeżych listków tymianku Morele wypestkować i obrać ze skórki, a następnie zmiksować. Połączyć z mlekiem kondensowanym i śmietanką, delikatnie ubić i dosypać listki tymianku. Masę przelać do maszynki

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 164

White chocolate matcha mousse with ginger  /przepis inspirowany t ym musem Donny Hay - klik / 100 g białej czekolady 1 żółtko 1 białko 35 ml mleka 140 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki matcha - u mnie zmieszana z imbirem /ilość do smaku/ Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka razem z mlekiem i stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać(...)powstała gładka masa. Odstawić do przestudzenia na ok. 5 minut. W tym czasie ubić na sztywno pianę z białka oraz w osobnym naczyniu kremówkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko i energicznie ubić, a następnie dodać matcha zmieszaną z mielonym imbirem i również dokładnie wymieszać. Masę połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i na końcu z ubitą pianą. Jeśli trzeba, dodać

KUCHARNIA
Zjeść zapach. Różany creme brulee 128

Udało się. Ten zapach można wyjadać łyżeczkami. RÓŻANY CREME BRULEE Rose creme brulee /na 6 porcji w ramekinach o średnicy 10 cm/ 2 żółtka 300 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/2 laski wanilii 4 łyżeczki wody różanej 3 łyżki galaretki z płatków róż /można zastąpić konfiturą różaną/ 2 łyżki suszonych płatków róż 25 g cukru Żółtka ubić z cukrem(...)puch. W rondelku podgrzewać razem  kremówkę, wodę różaną, galaretkę z płatków róż, płatki róż oraz wanilię. Trzymać na ogniu do momentu aż zrobi się bardzo gorąca, trzeba jednak pilnować, aby nie zaczęła wrzeć. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, a następnie odcedzić. Połowę różanej śmietanę wlewać powoli do masy żółtkowej i dokładnie wymieszać, ale nie ubijać, aby nie napowietrzyć

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 148

syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków z galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być(...)sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym naczyniu. Ważne, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody.  Gotować masę żółtkową

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 152

RÓŻANY /pomysł własny/  6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej(...)ogień, dodać 3/4 galaretki z róż i trzymać na ogniu do momentu aż cukier i galaretką rozpuszczą się i połączą, a rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania