jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą(...)łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłojabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną
Jadło i czytadłomorwa biała. Polecam również dla milusińskich! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1 osoby Składniki: 1/4 dużego mango 1/4 średniej wielkości melona GALIA 3 duże truskawki 100 ml śmietanki kremówki 30% migdały morwa biała suszona ksylitol Przygotowanie: 1/ Ubijamy zimną kremówkę, dodając pod koniec ubijania ksyliol, a na sam koniec drobno posiekane truskawki. W ten sposób otrzymamy truskawkową bitą śmietanę
Kuchnia PROzdrowotnaPotrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka - 250 ml kremówki - sól - pieprz - 5-6 łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Buraki owinąć w folię aluminiową (oddzielnie) i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Marchewki obrać, pokroić(...)cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować ciasto: Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać
W poszukiwaniu inspiracjiPrzepis znaleziony tutaj ( klik ) Składniki na 5 porcji: - 1,5l bulionu - 100g serka topionego śmietankowego - 100g serka topionego Maasdamer - 100g serka topionego Emmentaler - 1 średnia cebula - 200ml słodkiej kremówki (30%) - oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki(...)ok.5 minut. Następnie do garnka wlać bulion i pokrojone na mniejsze kawałki serki topione. Całość gotować na średnim palniku ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem dodać kremówkę i doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i kurkumą. Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje. Zupę podawać posypaną grzankami, startym żółtym
Smaczne Zdrowetego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie . Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego Wykonanie: Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie. Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół(...)sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi. Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie. Przygotować masy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 250 g mascarpone wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą
Sto kolorów kuchniWysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał. Sernik : 500 g twarogu lub serka kremowego (u mnie Mój Ulubiony) 250 ml śmietanki kremówki 36% 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko(...)wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy: 300 g malin świeżych lub mrożonych 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru sok z połowy cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin
Chocolate Muffin Blogłyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz do smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać sól, świeżo mielony pieprz. Zaciągnąć skrobią(...)kukurydzianą z małą ilością wody. Wody dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać kremówkę i łyżeczkę masła. Surową kaszę podprażyć kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła przełożyć ją do miski. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy. Wsypujemy podprażoną kaszę, zalewamy całość bulionem
Smaczne Zdrowejajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Wiśnie odsączamy z kompotu przekładamy do rondelka. Z pozostałego(...)pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie jak przy brownie. Przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Gotowe ciasto polewamy polewą
Mania GotowaniaSkładniki : 1 mała paczka makaronu rurki 250 g sera białego śmietankowego 2 łyżki masła roztopionego 1 cukier waniliowy cukier do smaku 1, 5 szklanki śmietany kremówki Do polania : 1 mała kwaśna śmietana 1 cukier waniliowy 1lub 2 łyżki cukru do smaku Wykonanie : Makaron ugotować all dente . Ser podusić widelcem , dodać cukier do smaku i cukier waniliowy(...)przełożyć do makaronu i wymieszać. Dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i przełożyć makaron. Do śmietany kremówki dodać około 1, 2 łyżek cukru zależy od waszego smaku ) i cukier waniliowy , dobrze wymieszać. Polać makaron i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni . Piec około 30 minut . Ja po upieczeniu i nałożeniu na talerze polałam
Sama słodycz i szczypta chililinkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 grube plastry sera z miętą Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej 100 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz makaron spaghetti Bugatini pęczek natki pietruszki odrobina masła Wykonanie: Makaron ugotowałam w dobrze osolonej wodzie. W czasie kiedy się gotował ja obrałam czosnek(...)sosu rozgrzałam woka, rozpuściłam w nim odrobinę masła, dosłownie tyle aby podsmażyć na nim czosnek. Jak czosnek nabrał lekki złotej barwy, wsypałam ser pokrojony w kostkę, następnie wlałam kremówkę, doprawiłam pieprzem, cały czas podgrzewając na wolnym ogniu mieszałam i rozpuszczałam ser. Pod koniec wsypałam posiekaną pietruszkę. Odcedziłam makaron i wyłożyłam go do woka, w którym wszystko wymieszałam dokładnie
Blondynka Gotujemleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (cały sok i cała skórka) zielony barwnik (tylko kilka kropel) KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny + 5 owoców kiwi :) WYKONANIE: 1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Mąkę(...)minut. Do suchego patyczka. 10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia. 11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę. 12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. 13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem. 14. Obieramy
Serce zamknięte w formie pysznościostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans. Potrzebne nam: - pół dużej cebuli - 20 ząbków czosnku - papryczka pepperoni - 2 średnie ziemniaki - 1 litr bulionu - 150 ml śmietany kremówki - sól - pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem(...)dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać ciepły
W poszukiwaniu inspiracjitego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone(...)Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejcach, obciażamy specjalnymi kulkami albo np. fasolą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy
Zawsze głodna!cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Podczas ubijania białek, małymi(...)odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem). W rondelku, na parze, roztopić czekoladę z dodatkiem kremówki, lekko przestudzić i wylać na galaretkę. Ozdobić mini rurkami i włożyć do lodówki. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * www.owocowarozkosz.pl ** www.slodkiswiat.com
Kraina Miodem Płynąca