likieru miętowego; 175 g czekolady deserowej; Do dekoracji: 200-300 ml śmietany kremowej 30%; 1 łyżka cukru pudru; czekolada do posypania; Wykonanie: 1. W dużej misce ubić śmietanę kremówkę. 2. Dodać twarożek lub jogurt oraz cukier puder, starannie wymieszać. Przełożyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likier miętowy i wymieszać. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej(...)bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. 4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce
In my kitchenwilgotne potrzebują mniej masła. Masa serowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 2 łyżki cukru pudru 200 g malin 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Dekoracja: Mrożone maliny Przygotowanie: Spód
KreatywnePinyprzepis :) Składniki na 6 sztuk: ok.150 g czekolady gorzkiej ok. 50 g czekolady mlecznej 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 130 ml likieru Advocaat Dalkowski 1 łyżka śmietanki kremówki ok. 175 g cukru pudru fioletowy barwnik w żelu Wykonanie: No to zaczynamy ;) Czekoladki robiłam późnym wieczorem. W pierwszej kolejności rozpuściłam czekolady w kąpieli wodnej, jak widać na zdjęciach myszki się(...)foremki i zalałam ostatnią warstwą czekolady, wyrównałam i wstawiłam do lodówki. Teraz wkroczyłam w nieznane i zabrałam się za stworzenie czegoś w stylu lukru plastycznego? Do miseczki wlałam śmietankę kremówkę,jedną łyżkę, trochę barwnika i partiami dosypywałam przesiany cukier puder. Miksowałam mikserem na wolnych obrotach, spiralnymi końcówkami. Kiedy z masy utworzyło się coś na kształt "kruszonki" odstawiłam mikser i ugniatałam
Blondynka GotujeRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 250 g serka naturalnego do kanapek, 300 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kakao, dekoracje (1 i 1/2 jajeczka czekoladowego na muffinkę + ewentualnie czekolada mleczna starta na małych oczkach tarki). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny i kakao. Całość dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy muffinki. Krem posypujemy czekoladą
paapilotkaadelikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem do cupcake'ów! Krem do muffinek o smaku mojito Składniki: 250 g serka naturalnego do kanapek, 300 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki syropu barmańskiego mojito, zielony barwnik spożywczy, dekoracje. Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny, syrop barmański i barwnik
paapilotkaaCiasto Lion – Składniki: Herbatniki maślane – ok. 350g Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g) Mascarpone – 500g Kajmak w puszce – 1 puszka (460g) Śmietana kremówka – 660ml Śmietan-fix – 3 opakowania Cukier puder – 3 łyżki Mleczna czekolada – 70g Ciasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią(...)misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrówanać. Posypać wierzch startą czekoladą. Wstawić
Kulinarne Przebojeszczypta soli - 6 łyżek kakao - 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem(...)wyłożyć na kratkę górą do spodu. Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Dzięki czemu unikniemy kruszenia się ciasta. Ściąć górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach
CookYourselfśredniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)połączenia się składników. Sok jabłkowy (150ml) wlać do garnka, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się żelatyny. Sok nie może się zagotować! Delikatnie przestudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzony sok i zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać do ubitego serka, za każdym razem mieszać łyżką lub szpatułką. Masę serowo-śmietanową
CookYourselfsmaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu. 'tiramisu z lemon curd' Składniki: - podłużne biszkopty - 150g mascarpone - 100ml śmietany kremówki (30%) - 4 łyżki cukru pudru - 6 łyżek lemon curd (przepis klik ) - kakao Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 2 łyżki lemon curd
CookYourselfłyżki mąki pszennej * masa serowa: - 1kg sera twarogowa wielokrotnie zmielona - 250g sera mascarpone - 200g gęstej śmietany 22% - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 4 jajka - 75 ml śmietany kremówki 30% - 200g białej czekolady - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku(...)wystudzenia. Przygotowanie masy serowej: Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód. Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części
CookYourselfPrzepis na tą tartę jest banalnie prosty. Potrzebujemy 4 składników - korzennych ciastek, masła, czekolady i śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta(...)forma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik ) - 250g gorzkiej czeklady - 50g białej czekolady - 400ml śmietany kremówki - 100g masła Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera
CookYourselfSkładniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g mrożonych truskawek - 0,5l wody * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku - barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker
CookYourselfdość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki(...)dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietanę przekładamy na galaretkę (możemy albo delikatnie rozsmarować śmietanę albo udekorować nią wymyślnie ciasto). Smacznego
paapilotkaalukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki . Tort truskawkowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki(...)łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia. Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Migdały wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię i prażymy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przesiany cukier puder a następnie żelatynę. Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy 1/2 dżemu i dokładnie rozsmarowujemy. Dżem posypujemy uprażonymi migdałami i przykrywamy 1/4 masy
paapilotkaazaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie! Leśny mech Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę(...)łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem. Tort dekorujemy mandarynkami. Porada: Bardzo efektownie wygląda tort
paapilotkaa