ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:112/1378)

Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 168

dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru 1 jajko 1 duży banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki(...)składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut. Po upieczeniu chłodzimy. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę - ja ubiłam bez dodatku cukru, ale możecie dodać trochę cukru pudru. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mus czekoladowo-pomarańczowy 165

wysiłku kulinarnego. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to by dać mu chwilę odpocząć w lodówce a potem delektować się jego smakiem. Składniki: - 500 g mascarpone - 400 g śmietany kremówki - 2 tabliczki gorzkiej czekolady - skórka otarta z 2 pomarańczy - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta mielonego imbiru Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy

Zainspirowana w kuchni
Czekoladki z winem 132

mogło być ;), z lekkim posmakiem alkoholu. Zasmakują Wam na pewno! Szybko się je robi, można je długo przechowywać w lodówce. Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany kremówki 1,5 łyżki czerwonego wina kilka łyżek gorzkiego kakao Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, dodawać kremówkę. Wlać wino, dokładnie połączyć. Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Domowa cukiernia Ewy
Placek ze śliwkami 188

masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750 g śliwek, 150 g cukru, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżki cynamonu, 400 g śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 100 g kremówki, 50 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i twarogiem i masłem.Wszystko posiekać. Dodać jajko wymieszane z mlekiem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć(...)ziemniaczanej). Śliwki rozciąć na 2 części i rozłożyć na cieście. 50 g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym śliwki. Śmietanę wymieszać ze 100 g cukru, cukrem waniliowym, jajkami, kremówką i mąką ziemniaczaną. Polać owoce i piec 45 – 50 min przy 170° – 180° C. Posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu

kulinarnajamka.blogspot.com
Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami 163

białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½  łyżeczki  proszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g serka ricotta 5-6 łyżkek cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody(...)najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.   Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Ciasto wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Łabędzie 103

Składniki: 2 szklanki wody 1 kostka masła ok 2 szklanki mąki 8 jajek Masa: 1 kremówka ok 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś(...)już upieczone robię masę. Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami zimnej wody, zamieszam i czekam aż spęcznieje. Potem zalewam wrzątkiem(ok 1/2 szklanki) i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Kremówkę miksuję na najwyższych obrotach do póki nie zacznie ładnie gęstnieć, wsypuję cukier i ucieram jeszcze kilka minut. Dodaję przestudzoną żelatynę,mieszam i schładzam w lodówce,by można ją było łatwo nałożyć

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto a'la tort 110

kakao 1 łyżeczka proszku  do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko  Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy(...)rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się  kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej śmietany do masy budyniowej mieszając tak jak pianę z białek. Masę schładzam w lodówce. Galaretki robię wg przepisu na opakowaniu. Każda rozpuszczam w oddzielnym

Ciasteczkowy Potwór
Cuszima 195

kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Oddzielam białka(...)dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając  cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały

Ciasteczkowy Potwór
Egzotyczna kopuła 160

Gorąco polecam, świetne, wilgotne, nie za słodkie. Składniki: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej 2 opakowania cukru waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier(...)pieczenia i piekę ok 25 min w  temp. 180'C.  Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok. Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć konsystencji bitej śmietany. Dwie łyżeczki kakao mieszam z dwiema

Ciasteczkowy Potwór
Tunel 118

pyszny deser. Rolada biszkoptowa: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek cukru Przełożenie rolady: 1 słoiczek marmolady Masa: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2 galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny  Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku(...)wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:)  Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw  zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem

Ciasteczkowy Potwór
Pyzie 163

zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa: 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki  2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatek: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając(...)masa zaczyna się ścinać wykładam ją  na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min. Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie

Ciasteczkowy Potwór
Torcik bezowy 134

wyjmuję i zdejmuję z papieru na deskę. Odstawiam do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło mi trzy takie blaty. Schodzoną śmietanę ubijam na sztywno dodając do kremówki cukier waniliowy. Gotową masą przekładam upieczone blaty i odstawiam na 30 min do lodówki by masa bardziej stężała. Można użyć zagęstnika do kremówki, by ominąć ten etap.Wierzch posypałam cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Sernik cytrynowy na zimno 221

tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.  Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z biszkoptów i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
3 bit 187

litra mleka  2 budynie waniliowe  1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru  2 paczki herbatników  1 puszka mleka skondensowanego  Masa śmietankowa: 2 śmietany kremówki  2 zagęstniki typu śmietan-fix Biszkopt: 4 jajka  3 łyżki mąki  8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka octu Wykonanie: Upiec biszkopt. Z mleka(...)biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą paczką herbatników.Śmietanę kremówkę ubić razem z zagęstnikiem. Jeżeli jest zbyt płynna można dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, żelatynę. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Ciasteczkowy Potwór
Puszek 107

podniebienia. Składniki: 15 dkg margaryny 15 dag masa krówkowa 3 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki płynnego miodu 30 dag płatków migdałowych Bita śmietana I : 1/2 l. kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny Bita śmietana II: 1/2 l. śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny kakao do koloru Dodatki: paczka okrągłych biszkoptów masa krówkowa biszkopt

Ciasteczkowy Potwór