ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:114/1378)

Prosta czekoladowo-korzenna tarta 147

Przepis na tą tartę jest banalnie prosty. Potrzebujemy 4 składników - korzennych ciastek, masła, czekolady i śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta(...)forma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik ) - 250g gorzkiej czeklady - 50g białej czekolady - 400ml śmietany kremówki - 100g masła Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera

CookYourself
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 159

Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g mrożonych truskawek - 0,5l wody * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku - barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker

CookYourself
Cytrynowy puch 147

dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch   Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki(...)dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietanę przekładamy na galaretkę (możemy albo delikatnie rozsmarować śmietanę albo udekorować nią wymyślnie ciasto). Smacznego

paapilotkaa
Torcik truskawkowy 161

lukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki . Tort truskawkowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki(...)łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia. Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Migdały wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię i prażymy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przesiany cukier puder a następnie żelatynę. Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy 1/2 dżemu i dokładnie rozsmarowujemy.  Dżem posypujemy uprażonymi migdałami i przykrywamy 1/4 masy

paapilotkaa
Leśny mech 185

zaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie!     Leśny mech   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę(...)łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem. Tort dekorujemy mandarynkami. Porada: Bardzo efektownie wygląda tort

paapilotkaa
Ptysie z bitą śmietaną 139

nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem.     Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, masło orzechowe, woda, gorzka czekolada. Wykonanie: 250 ml wody gotujemy w rondelku i roztapiamy w niej masło. Mąkę musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą(...)papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.   Ostudzone ptysie kroimy w poprzek i podstawę smarujemy delikatnie masłem orzechowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Ponownie za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy śmietanę na posmarowaną masłem orzechowym podstawę ciastka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Na śmietanę nakładamy górną

paapilotkaa
Ciasto jak 3 BIT 231

szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo(...)warstwę ciastek. Czyli mamy to w takiej kolejności licząc od dołu: ciastka, kajmak, ciastka, budyń, ciastka :) Blachę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia ubiłam kremówkę z łyżką cukru pudru i wyłożyłam na te wszystkie warstwy w formie :) Wierzch posypałam gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. I teraz albo można kroić i jeść, albo

Blondynka Gotuje
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 125

cukru kryształu 100 g płatków migdałów 1 jabłko 200 g masy marcepanowej 1 zółtko 1 białko 1 łyżka konfitury np. brzoskwiniowej lub pomarańczowej około 3 łyżek śmietany kremówki Mleko z tłuszczem lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia się tłuszczu. Mąkę, cukier, sól wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy do niego drożdże i zalewamy 1/3 letniego mleka z tłuszczem. Zasypujemy delikatnie mąką(...)Rozwałkowany prostokąt przecinamy na pół. Każdą połowę smarujemy przez środek masą, boki smarujemy białkiem. Zwijamy w rulon, dociskając boki, by się skleiły. Z dwóch cżęści splatamy warkocz. Smarujemy śmietaną kremówką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Źródło : magazyn kulinarny Lecker

Made By Mom And Son
Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta 121

Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu... Składniki: (2-3 porcje) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 łyżki kakao(...)Przygotowanie: Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą

Słodkie okruszki
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 188

minut w temp. 200 st.C, do zarumienienia.  Wyjmujemy i studzimy na kratce. polewa czekoladowa ciemna: 100 g mlecznej czekolady, posiekanej ( u mnie gorzka 90 %) 40 ml śmietany kremówki  Składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i roztapiamy, mieszamy. polewa czekoladowa jasna: 50 g białej czekolady, posiekanej 20 ml śmietany kremówki Składniki wkładamy do kąpieli wodnej, roztapiamy i mieszamy. Na wystudzony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort kakaowy z malinami 263

Składniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki  1/3 szkl. cukru ( do masy) 2 łyżeczki żelatyny 200-300 g malin  Nagrzać piekarnik do temperatury 170 st. Białka obić na sztywno, dodać szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier ( mniej więcej(...)biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić na trzy krążki.  Do gorącej 1/2 szkl. wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Krążki ciasta nasączyć rozcieńczonym likierem wiśniowym, przekładać masą dodając maliny. Udekorować pozostałą resztą malin

Konrad Gotuje
Tęczowy sernik 179

łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym)  Wierzch: 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka rozdrabniamy  blenderem lub w malakserze, dodajemy(...)wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na całą noc wstawiamy go do lodówki. Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwileczkę miksujemy. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tutką w kształcie gwiazdy (Wilton nr 1) i wyciskamy

Kulinarne przygody Gatity
dynia z kozim serem 161

Pomarańczowa rozpusta. przepis na dwie porcje SZAFRANOWE PÓŁKULE 60 ml smietany kremówki 25 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny sól i szczypta szafranu do smaku Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia !  następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać  ponownie do śmietany z mlekiem  ,doprawić do smaku .Wlać do foremek(...)wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS DYNIOWY 200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania

na gazie
Najlepsza Babka Piaskowa 181

temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej szklanka cukru cukier waniliowy (16 g)  płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli  4 łyżki śmietanki kremówki 30% Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody Najlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia(...)jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć). N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z kremówką.   Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia

Słodka Strona
Babka piaskowa z kajmakiem 177

zrobiłam z niego polewę. Domowy kajmak - przepis: (z przepisu wychodzi około szklanka kajmaku) Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) 200 ml płynnej śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła 40 ml wody szczypta soli Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj go na wolnym ogniu, aby się nie przypalił. Kiedy się skarmelizuje, dodaj wodę(...)uwaga pryska!), cały czas podgrzewając. Dodaj śmietankę kremówkę, cały czas mieszaj, by porozbijać ewentualne grudki. Po kilku minutach masa zacznie tężeć, dodaj szczyptę soli oraz masło. Podgrzewaj jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Moje Qulinaria