ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:111/1378)

Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną 189

łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka ubijamy na sztywną(...)truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała.   Gdy galaretka na cieście będzie już twarda, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan – fixami. Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na galaretce. Na koniec wyrównujemy całość długim nożem (może być z wzorkami). Gorzkie i słodkie kakao razem mieszamy

Smakowy Raj
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 155

pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa śmietankowa: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Do dekoracji: Około 2 łyżki cynamonu Jabłka świeże: Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku(...)wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł. Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na koniec ciasto dość mocno posypujemy cynamonem, przy użyciu sita

Smakowy Raj
Ciasto piankowe - bez pieczenia 661

wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego  u mnie Bols  375 ml kremówki opcjonalnie barwnik czerwony Wykonanie: W rondelku umieszczamy  mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować(...)ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję.  Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy

W kuchennej krainie
Sernik z polewą karmelową 179

Pieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru polewa karmelowa 100 g cukru 40 g masła 100 ml śmietany kremówki Dodatkowo  100 g migdałów łuskanych Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione

pink envelope
Śmietankowiec z porzeczkami 363

macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody  Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru(...)patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować krótko. Gotową śmietanę wstawić do lodówki

Passions hobbies life
Carbonara 273

Carbonara bez kremówki! O tak! Jest pyszna! Przepis bliski oryginałowi? Nie wiem. Wiem tylko, że Włosi nie jedzą Carbonary ze śmietanką. Polecam przepis, jest równie szybki i prosty jak ten, z kremówką! Carbonary nie da się nie lubić. Nie ma takiej opcji. W każdym bądź razie nie znam nikogo kto nie lubi tego dania. Moje dziecko mogłoby jeść Carbonarę codziennie

Blondynka Gotuje
Śląsko kopa 271

jestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana  0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa 0,5 puszki brzoskwiń 50 g rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki(...)sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować

Ala piecze i gotuje
wątróbka drobiowa w selerowym musie 218

Skalna inspiracja . przepis na dwie porcje 400 gram wątróbki drobiowej 400 gram selera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki  mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość  w zależności jaką konsystencje musu chcemy otrzymać , doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową . Podawać na ciepło z wątróbką. WĄTRÓBKA Wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku  następnie posypujemy ją solą i pieprzem

na gazie
18. 3 bit z ajerkoniakiem 206

szklanki cukru 3 łyżki masła Masa budyniowa 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mączki ziemniaczanej 200 g . margaryny lub masła Masa śmietanowa ½ litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 150 ml ajerkoniaku Cienka masa wykończeniowa 50 ml ajerkoniaku 1 płaska łyżeczka żelatyny Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych(...)się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z  cukrem i dodajemy  tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy

Jadło i czytadło
107. Ajerkoniakowiec 112

duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka  0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 1/2 szklanki ajerkoniaku 5 łyżeczek żelatyny 2 dowolne galaretki Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek(...)przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak i żelatynę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić, dodać masę ajerkoniakową  i delikatnie wymieszać aby nie upadła. Masę wylać na ciastka i pozostawić do stężenia. Na wierzch wylać przygotowane wcześniej, tężejące  galaretki. Można użyć dwóch kolorów. Jedną przygotować

Jadło i czytadło
117. 3 Bit 355

paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego(...)wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę

Jadło i czytadło
123. Sernik śmietankowy 245

Niesamowicie wilgotny sernik, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam. 1 kg serka śmietankowego (może być z wiaderka) 10 jajek 2 szklanki cukru 1/2 litra kremówki 30% 2 budynie śmietankowe Spód: 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy   Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki(...)sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary  blachy to ok. 20x35 cm. Ser, żółtka, 1 szklankę cukru i budynie zmiksować. Białka ubić na sztywno z 1 szklanka cukru. Kremówkę ubić. Wszystkie składniki wymieszać razem powoli aby nie upadły. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na blachę i piec przez 90 minut w 170-160 stopniach. Następnie zmniejszyć do 100 stopni

Jadło i czytadło
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 689

krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.  1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru(...)potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę

Jadło i czytadło
167. Ananasek pod pepitką 146

jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym  350 g kremówki  2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą(...)łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
Ciasto jabłkowa fantazja 1410

jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną

Jadło i czytadło