manny.Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :)))Porcja dla 3-4 osób:Kluski:* twaróg- 250 g* kasza manna- 250 g* cukier- 1/4 szklankiSos waniliowy:* kremówka- 200 ml* cukier- 1 łyżka* laska wanilii- 1/3Kluski:Twaróg zmielić, dosypać kaszę mannę oraz cukier, wymieszć.Z masy uformować wałek, następnie lekko spłaszczyć i pokroić.Do osolonego wrzątku wrzucać kluski(...)około minucie, od momentu wypłynięcia, odcedzić i przełożyć na talerz.Sos waniliowy:Kremówkę przelać do rondelka, wsypać cukier, dodać ziarenka waniliowe, wymieszać i zagotować.Ciepłym sosem polać kluski.Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszklanki* kakao- 2 czubate łyżki* soda- 1/2 łyżeczki* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* ekstrakt waniliowy- 1 łyżkaDodatkowo:* jagody- 150 g* kasza manna- 2 łyżki* biała czekolada- 50 g* kremówka- 1 czubata łyżkaPiekarnik nastawić na 180 stopni.Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników.Przelać(...)posypać kaszą manną i ułożyć jagody (na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno).Piec 30-35 minut.Białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej.Polać ciasto.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI: 5 kotletów schabu,200 ml kremówki,3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey,1 szklanka ciepłej wody,3 łyżki oleju,4 łyżki mąki,1 łyżka suszonej włoszczyzny,suszona natka pietruszki,sól,pieprz, Przygotowanie: Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy(...)olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki
Aga w kuchniwskazań na opakowaniudynię przekroić,wypestkować i przy pomocy lyżki pozbawić także miekkiej części.Pokroić w 2-cm szpalty,następnie w 1-cm kawałkiw szerokim rondlu podgrzać 150 ml śmietany kremówki.Dodać pokrojoną w kostkę dynię,posolić i przykrytą,na średnim ogniu gotować okolo 10-12 minut.Im mniejsza kostka,tym szybciej dynia będzie miękkaoberwać listki z szałwi i pokroić w poprzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiempiec w 200`C 20 - 25 minutstudzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki ZYCZE
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkęposiekać majeranekdo schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie dosolićpodawać z ulubionymi dodatkami.Do dania pasują kluseczki,kasze lub puree ziemniaczane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie pureekilka kostek czekolady umieścić w kapieki wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścićnaleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dotykała dnem wody) rozpuścić połamaną czekoladę i masło mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia.4.Jajka zmiksować z cukrem. Dolać do wystudzonej czekolady cały czas mieszając do połączenia składników. Dolać kremówkę i dobrze wymieszać. Masa zrobi się gęsta.5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać
UgotujmyTo.plcoś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część
UgotujmyTo.plłyżeczki musztardy Dijon, zamieszaj, podsmaż. Teraz wlej brandy, zamieszaj i odparuj alkohol.Dolej 1/3-0,5 szklanki wody z wymieszanym sosem Worcestershire i gotuj przez kilka minut. Dolej śmietanę kremówkę i mieszaj, sos powinien zacząć gęstnieć. Na koniec wsyp garść posiekanej natki pietruszki. Dobrze wymieszaj. Sos jest bardzo intensywny w smaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć
Słodko-Słony Świat Ilonymasła1 czubata łyżka ciemnego kakao SKŁADNIKI na masę serową:500 g serka mascarpone250 g kremowego serka śmietankowego z wiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto)200 ml śmietany kremówki 36%3/4 szklanki cukru pudru200 g gorzkiej czekolady150 g mlecznej czekoladyDODATKOWO do nadziania i dekoracji:300 g malin (użyłam mrożonych)ciemne kakao do posypaniaWYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy(...)Roztopioną czekoladę pozostaw do ostygnięcia.Mascarpone przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przesianym cukrem pudrem.Bardzo powoli, łyżka po łyżce, dodaj do mascarpone roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.Śmietanę kremówkę ubij w osobnym naczyniu.Następnie dodaj ją delikatnie do mascarpone wraz z kremowym serkiem śmietankowym. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (ja użyłam miksera
Słodko-Słony Świat Ilonytwarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej(...)Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5 jajek1 żółtko1,5 szklanki cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią1 szklanka śmietany kremówki 36 %DODATKOWO:200 gęstej kwaśnej śmietany 18%3 łyżki cukru pudru250 g borówek amerykańskichWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli250 g świeżej żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej)SKŁADNIKI NA POLEWĘ:100 g białej czekolady3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%)skórka starta z połowy średniej pomarańczyWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą(...)około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia.POLEWA:W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj.Lekko ciepłą
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA LUKIER:*150 g masła450 g cukru pudru4-6 łyżek mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 usztywniacz do śmietany DODATKOWO:12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)zielony barwnik spożywczykolorowe posypkiWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Form(...)już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK:Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.R
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady mlecznej30 g masła200 ml śmietanki kremówki (płynnej)sok z 1/2 cytryny4-5 gruszek (mogą być z puszki)3 banany1 łyżeczka imbirubita śmietana do dekoracjiUkoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić(...)smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą
Świat Domowej Kuchni