ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:132/1378)

cynamonowe jabłka w cieście z bitą śmietaną... 156

tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłko kwaśne 6 sztuk, cukier 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka - 3 laski zmielone Royal Brand, budyń śmietankowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotachwsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto jabłka szara(...)palmą i tartą bułką3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia zimną kremówkę 36% ubić na sztywno z 1 łyżką cukruszprycką ozdobić ciasto i posypać posypką - ciasto jest pyszne dla smakoszy cynamonu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki w galaretce w biszkopcie... 152

tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut wsypać obie mąki(...)gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest przepyszne i szybko się

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 166

waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki naturalnego kakao Składniki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia(...)dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.  3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez

Apetyczna babeczka
Muffinki z truskawkami 166

małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka, 175 g mąki, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kremówki, cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy(...)migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 153

smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik(...)nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami

Anioły w kuchni
Ciasto z Malinami i Bezą 332

chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru(...)mrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło. Ubijamy krótka chwilę. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy

Made By Mom And Son
Najlepsze ciasto naleśnikowe 215

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 125 g mąki tortowej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% ½ łyżeczki zapachu śmietankowego Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy   jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka

kulinarnyswiatdomi
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 140

Składniki: Udziec z indyka 250 ml. śmietana kremówka 36% 3 łyżeczki żelatyny Sól Biały pieprz Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC   Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy(...)dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka.  Udziec polewamy na osobnym

Kulinarny karnet Christophera
Eskalopki mielone z musem brokułowym. 176

Scallops with broccoli. Składniki. 12 krążków z mięsa mielonego 1/2 kg brokułów   2 łyżeczki żelatyny   1 łyżka bulionu 150ml śmietany kremówki 6 pomidorków koktajlowych 12 cebulek marynowanych 0,5 łyżeczki  bazylii 0,5 łyżeczki  tymianek sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ulubionego mięsa mielonego smażyć krążki. Żelatynę namoczyć w zimnym bulionie i gdy napęcznieje ,rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Brokuły gotować 5 min w wodzie z solą i cukrem. Osączyć. Zimne zmiksować .Dodać żelatynę i zioła, doprawić do smaku. Wmieszać ubitą kremówkę. Mus wyciskać na krążki. Na każdym położyć połówkę pomidorka i cebulkę. Wstawić do lodówki

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 162

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie . Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać(...)pomarańczowy ,maślankę ,miód i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać. Żelatynę rozpuścić  podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić  ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce. Foremkę  ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry

Kulinarny karnet Christophera
Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 165

moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym.   Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu 50ml kremówki 2 łyżki posiekanych pistacji Syrop atar. ¼ szkl. wody 125g cukru 1 łyżka wody różanej Szafran-duża szczypta Wykonanie. Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać stopionym, przestudzonym masłem(...)Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło masło. Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki. Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 221

masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch-masa sernikowa. 1/2 torebki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 125 ml mleka 125 ml śmietanki kremówki 400 g sera ricotta 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Kruszonka. 100g mąki 100g cukru 100g masła 50g płatków migdałowych Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie(...)cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Lody z tamaryndowca 165

cream with tamarind Składniki: 2 jajka 1 żółtko 0,25 szklanki cukier 0,25 szklanki pasta tamaryndowa 400 ml śmietana kremówka 36% Ubić 2 jajka i żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki  i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do zamrażarki .Co jakiś czas

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladki z Herbatą Matcha 234

oprószenia herbata Matcha Skworcu 200 g białej czekolady (ja użyłam kaletki Callebaut W2NV ) 30 g gorzkiej czekolady 20 g mlecznej czekolady 2 garstki Crispearls białe Callebaut 100 ml śmietanki kremówki 36% ok. 80 g mleka pełnego w proszku Wykonanie: I Warstwa:  Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, wsypujemy 100 g białej czekolady i mieszamy

Blondynka Gotuje
CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE Z MALINAMI 355

mnie o smaku kokosowym, nierafinowany) - 1 i 1/3 szklanki ksylitolu Dodatkowo: - maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone) Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem) - ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego - 1 łyżka ksylitolu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba) Mąkę przesiać do miski(...)nagrzanego do  180*C i pieczemy ok.30 minut na programie góra-dół. Do suchego patyczka. W rondelku roztopić na malutkim ogniu olej kokosowy i pokruszoną czekoladę z dodatkiem kremówki. Lekko przestudzić i polać nią jeszcze letnie ciasto. Ja dodatkowo posypałam płatkami czekoladowymi (wege, z ksylitolem). Idealne do jesiennej kawki. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe