dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze, ani wasze... Składniki: 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako(...)Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszego musu malinowego. Ubijamy naszą dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru. Cześć wykładamy na paski i smarujemy po całości. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na paterze
Malinowe Pocałunkicukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 400 g mrożonych wiśni bez pestek cukier do smaku(...)czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy
Malinowe Pocałunkiniego takich niespodzianek. Kocha wszystko co słodkie i dobre. A forma zachwyci niejedną osobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (u mnie mielona wanilia) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone) 1 i 1/2 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny(...)galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje. Następnie wstawiamy do mikrofali na ok 30 sek, mieszamy. Jeżeli nie rozpuściła się nam wstawiamy na kolejne 30 sek. Wlewamy
Malinowe Pocałunkisię w ustach, pieszczą nasze zmysły ... ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana. Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej/ białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy
Malinowe Pocałunkigalaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu (TU) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku Dodatkowo 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier do smaku (ja dodałam cukier kokosowy ) Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)odstawiamy na ok 10 min. Wlewamy do gorących truskawek, dokładnie wymieszamy i zmiksujemy blenderem. Zimne i lekko tężejące wylewamy na zimny spód tarty.Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje
Malinowe Pocałunkitermiczną otrzymuje Dorota za:Crostini ze słodkiego groszkuSkładniki- 500ml bulionu lub wody- 1 łyżeczka płatków chili- 450g mrożonego groszku- 10g świeżo siekanej mięty- 3/4 łyżeczki soli- pieprz- 125ml śmietany kremówki- 90g drobno pokrojonego prosciuttoCrostini:-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania- 3 lub 4 ząbki czosnkuWykonanie:Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili(...)około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min. Ciepłe grzanki skrapiamy oliwą z oliwek i pocieramy czosnkiem.Ubijamy kremówkę na sztywno i mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.Boskie w smaku.Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat
Malinowe PocałunkiPodobni, a tym samym zupełnie inni. Oby trwało to jak najdłużej. KAWOWA PANNA COTA /źródło: Moje pasje. / na 4 porcje, ze zmianami 2 łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml kremówki 200 ml mleka 6 pełnych łyżek cukru 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru orzechowego galaretka: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy(...)Kiedy przestygnie, wlewam na dno szklanek. Wstawiam do lodówki, aby stężała. Następnie panna cota: Żelatynę namaczam w 3-4 łyżeczkach zimnej wody, odstawiam na 5 minut. W rondelku podgrzewam kremówkę, mleko wraz z kawą i cukrem, a gdy będzie gorąco (nie gotować!), zestawić z palnika, dodać żelatynę, rozpuścić ją , doprawić likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek
W kuchni Karmel-itkisię równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnkuz gorącą wodą
Moje Kuchenne Rewelacjetruskawek mrożonych, 800 ml śmietany słodkiej i gęstej 18%, 3/4 szklanki pudru cukru, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzeniatruskawki prawie rozmrożone zmiksować(...)dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanowąodstawić do lodówki aby masa stężałazimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixemszprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciastakilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować
W Mojej Kuchni Lubięsztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać(...)czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki na owoce dać po łyżce ciasta piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłko kwaśne 6 sztuk, cukier 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka - 3 laski zmielone Royal Brand, budyń śmietankowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotachwsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto jabłka szara(...)palmą i tartą bułką3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia zimną kremówkę 36% ubić na sztywno z 1 łyżką cukruszprycką ozdobić ciasto i posypać posypką - ciasto jest pyszne dla smakoszy cynamonu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut wsypać obie mąki(...)gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest przepyszne i szybko się
W Mojej Kuchni Lubięwaniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki naturalnego kakao Składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia(...)dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez
Apetyczna babeczkamałych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku migdałowego, 3 jajka, 175 g mąki, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kremówki, cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy(...)migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut
Anioły w kuchnismakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik(...)nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami
Anioły w kuchni