ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:137/1378)

RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. 206

rozwiązanie. RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. /inwencja własna na podstawie tradycyjnego ryżu na mleku;/ 2-4 porcje  (w zależności od stopnia łasuchowania) szklanka ryżu 2 szklanki mleka szklanka kremówki czubata łyżka masła 1/2 szklanki cukru 1/2 laski wanilii 500g świeżych truskawek cynamon do podania Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier, stawiam na średnim(...)płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę. Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki. Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn. Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję masło, dobrze rozprowadzam, by się całe

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE GALARETKI Z ŻELKAMI. 270

osób 1 galaretka Winiary o smaku Pink Margherita 1 galaretka Winiary o smaku Mojito 1 galaretka Winiary o smaku Blue Curacao 2 opakowania żelek JOJO I Like Fun szklanka kremówki  1/2 szklanki cukru pudru Każdą galaretkę rozpuszczam osobno w 1 szklance gorącej wody.  Pozostawiam do wystudzenia. Na dno szklaneczek / pucharków wykładam żelki (nie te pastelowe, lecz(...)czekam, aż zastygnie. W ten sposób nie wypłyną nam żelki na wierzch. Kiedy już stęgnie ta warstwa, zalewam pozostałą galaretką  różową i wstawiam do lodówki na godzinę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dekoruję nią całkowicie stężałe galaretki. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 225

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem) szczypta soli różowy barwnik w proszku na czubku noża (są bardzo intensywne)  krem waniliowy: 500 ml kremówki 500g mascarpone 3 łyżki cukru pudru barwnik różowy w proszku na czubku noża 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 śmietan-fix ponadto: 1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia(...)Masę wylewam do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt podzieliłam na cztery cienkie i równe krążki. Krem : Miksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna (ok. 8-10 minut). Dodaję śmietan-fix, cukier puder, ekstrakt i barwnik. Miksując cały czas, dodaję porcjami po jednej łyżce serek mascarpone. Miksuję do uzyskania

W kuchni Karmel-itki
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 231

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę.    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia(...)sprawdzając patyczkiem, czy w środku się dopiekły.  Studzę przez 5 minut  w uchylonym piecu, po czym wyjmuję.   sos waniliowy: Wanilię przekrawam wzdłuż, wydłubuję ziarenka, wrzucam do kremówki w rondelku,  razem z łupinką. Dodaję cukier i całość zagotowuję. Chwilę odparowuję na gazie,  po zagotowaniu, ciągle mieszając. Wyłączam palnik, odczekuję kilka minut,  by sos nieco zgęstniał

W kuchni Karmel-itki
PENNE ALLA VODKA. 170

Krainie Smaku ./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie  odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania(...)obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość  puszki pomidorów (nie odcedzam ich) i wrzucam posiekaną bazylię.  Mieszam, zagotowuję, zabielam śmietanką kremówką.  Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania 844

ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne! Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki

Poezja smaku
Tęczowy sernik pod chmurką 173

niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz. Śmietankowa chmurka: 250 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać. Schłodzony sernik wyjąć

Blondynka Gotuje
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 240

pierś z kurczaka, albo 2 małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek ryżu jaśminowego 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni listki świeżych ziół do dekoracji(...)Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy

Blondynka Gotuje
Kokardeczki według Blondyneczki :) 173

cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła(...)pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 201

Sałatka ala Caprese  ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach oliwa extra vergine świeże oregano Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę(...)czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy  sos: na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy

Blondynka Gotuje
Sernik z Truskawkami 172

piekarnik i studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy już był całkiem zimny wstawiłam go na noc do lodówki. Dodatkowo: kilka świeżych truskawek kilka listków świeżej mięty "trochę" śmietany kremówki 30% cukier puder do smaku Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem. Napisałam trochę, bo nie wiem ile wlałam:) Potrzebujemy nie dużo, tylko na kilka kleksów. Cukier puder do smaku. Wierzch sernika

Blondynka Gotuje
Naleśniki pod Chmurką :) 184

wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki. Składniki: kilka słodkich naleśników kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek  konfitury  z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie: Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki

Blondynka Gotuje
Jogurtowy "Sernik" z Jagodami 185

wykonania? Banalnie prosty i jaki smaczny! Składniki: 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietanki kremówki, schłodzonej 350 g jagód. świeżych lub mrożonych Wykonanie: W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej(...)łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki ( masa szybko tężeje ). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 227

życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie słodkiej bezy z ubitą kremówką bez dodatku cukru i kwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z  MW .   Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku(...)żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu - kisielu. Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę ubiłam na sztywno. Wystudzone gniazdka wypełniłam ubitą śmietaną, na wierzch wyłożyłam wiśnie we frużelinie, na koniec całość delikatnie polałam powstałym sosem owocowym. PYSZNE to było!  SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Waniliowe Kremówkowe Kosteczki 212

złe, że użyłam ich nazwy. Po co pakować się w kłopoty na własne życzenie? Dziękuję Ci Doroto O. :) Składniki (ok.20 szt): 200 g serka mascarpone 180 g śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii 1 torebka cukru wanilinowego 10 g żelatyny (ok.1 łyżka) Polewa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła Wykonanie: Żelatynę rozpuścić(...)szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku i podgrzać. Kiedy masa będzie ciepła wlewamy do niej żelatynę. Po rozmieszaniu żelatyny powstałą miksturę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1-2 h , można dłużej). Kiedy masa stężała zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę siekamy

Blondynka Gotuje