kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie
Pociąg Do Kuchniotrzymałam przepis więc od razu dodaję do notatnika, bo nie raz zagości na moim stole. Cytując Agnieszkę "SMACZNOŚCI KOBIETKI". Składniki: 5 jajek 260 g cukru szczypta soli 500 g kremówki 30-36% 130 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka masy krówkowej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń(...)stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół. 2. Brzoskwinie pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić i ostudzić (galaretkę warto przygotować na początku, zanim stężeje spokojnie zdąży się wszystko zrobić). Kremówkę ubić na sztywno, dodając jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około
Z notatnikaPolecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję(...)stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia. Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem
wesoła kuchniadeser. kisiel mirabelkowy 1/2 kg mirabelek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki wody mus dyniowy: 20 dkg dyni po obraniu 300 ml śmietany kremówki 36 % cukier do smaku 9 bezów małych dynia karmelizowana: 1 plaster dyni mały 1 łyżka miodu Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki(...)minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią. Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo
wesoła kuchniakrupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru 150 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody ser: 350 g sera twarogowego 125 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka(...)minut aż się zrumieni. Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję jajka, skórkę pomarańczową, cukier puder, budyń, śmietanę kremówkę i miksuję całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny
wesoła kuchniaozdobnej butelki (lub taką zwykłą ładnie zapakować i ozdobić) i oryginalny prezent gotowy:) Ja już swój likier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki
My simple kitchenstrucle, niekiedy pękają (górą, bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje
Smaczne Zdrowepotrzebowała by ją poratować i zrobić dla syna. Mam nadzieję że smakował, bo prezentuje się ślicznie. Idealny nie tylko dla dzieci. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * barwniki spożywcze * kolorowe cukierki do dekoracji * podłużne biszkopty do obłożenia tortu(...)Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie Martykakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada(...)wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej stopioną czekoladą. Przygotuj polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki
Gotuj Sam!ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 1 płat ciasta francuskiego masło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw(...)pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu. ostudź. Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź . Ubij kremówkę. Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady. Nałóż porcję bitej śmietany. Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty
Gotuj Sam!Może komuś opadnie szczęka ; ) Do przygotowania terriny potrzebujemy: 1 opakowanie żelatyny + zimną wodę 1 łyżeczkę mąki (bezglutenowej) 1 łyżeczkę cukru odrobinę soli i pieprzu 2 jajka 1/2 kubka śmietany kremówki 1/4 kubka mleka 1/4 kubka octu winnego 1 łyżeczkę masła ok 250 g łososia (ja dałam 125 g wędzonego i resztę upieczonego w piekarniku) ok 100 g ugotowanych krewetek koperek(...)gęstnieć. Dodajemy masło i żelatynę aż się rozpuszczą (mieszając, powinno to zająć max 5 minut) i dorzucamy łososia. Na samym końcu gdy masę zdejmiemy już z ognia dodajemy ubitą kremówkę. Masę przelewamy do foremki lub kilku mniejszych foremek i umieszczamy na noc w lodówce. Terrina świetnie sprawdzi się jako nowość na wigilijnym stole, świetnie smakuje z chlebem
Szybko Tanio Smaczniekostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao do oprószenia ciasta(...)wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę. Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści
Kuchnia PaulettesCymes zrobiłam galaretkę. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pysznie. Składniki: Spód: 100 g herbatników 80 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego 250 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl letniej wody Galaretka mandarynkowa: 250 ml soku z mandarynek Victoria Cymes 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1 puszka mandarynek Przygotowanie: Herbatniki(...)dnie papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść. Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę , dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć
Ala piecze i gotujeodblaskowy. czy owoce nie są zaskakujące? Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla lubiących serniczki na zimno dla posiadających papayę Składniki na serniczek: 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki żelatyny 4,5 łyżki mleka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na mus: papaya łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki miodu(...)wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili zalewamy gorącym mlekiem i energicznie mieszamy by nie było żadnych grudek. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie miksujemy mascarpone wraz z kremówką i cukrem waniliowym. Masa musi stać się sztywna. Dodajemy ekstrakt waniliowy i powoli dodajemy zahartowaną żelatynę. Dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków. Odstawiamy pucharki do lodówki i przygotowujemy
Mania WypiekaniaKuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru(...)cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum
Wypieki i Rumieńce