ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:87/1378)

lody brzoskwiniowo jogurtowe na patyku 189

składniki na ok. 8 szt po ok. 75 ml: 1 puszka brzoskwiń (850 ml) 100 ml kremówki 150 ml kwaśnego mleka lub naturalnego jogurtu 15 g cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie osączamy z zalewy. 3 połówki kroimy w drobną kostkę. Pozostałe owoce miksujemy z cukrem oraz kwaśnym mlekiem na gładką masę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy wraz z pokrojonymi

Domowy Smak Jedzenia
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 246

takie delikatne i pyszne. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu(...)gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z białą czekoladą 926

twaróg 1 czubata łyżka żelatyny 400 g białej czekolady (4 tabliczki – dużo, ale nie dodajemy już cukru – jeśli lubicie mało słodkie wystarczy 300 g) 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii) 250 g świeżych malin mięta do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)rondelku, na parze lub na małej mocy w mikrofali) – ważne, aby żelatyna się nie zagotowała – inaczej straci właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do sera z czekoladą jednocześnie miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem). Na końcu musimy delikatnie wmieszać maliny. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy

Poezja smaku
Pavlova 223

udekorowana owocami i tak wygląda pięknie :) Składniki: 4 duże białka 220 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, świeże owoce, śmietan fix (opcjonalnie) Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią(...)suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Dobrze wystudzoną bezę dekorujemy ubitą śmietaną kremówką (może być z dodatkiem śmietan fixu) i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
TRUSKAWKOWY PUCH 287

kawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól kg truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami(...)zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 349

funkcją termoobiegu. Na mniej więcej 10 minut pod koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie:  Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka(...)minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy 1 łyżką gorącej wody (jeżeli żelatyna pozostaje nierozpuszczona, dodajemy jeszcze trochę gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.  Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa

bistro mama
Sernik z musem truskawkowym 392

łyżeczka cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno(...)cukrem pudrem. Dobrze przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy serowej (dla wyrównania temperatury), a następnie wlać do pozostałej masy. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę i dodać do masy serowej, miksując na małych obrotach. Odstawić. Upieczony wcześniej biszkopt oderwać od papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto

Świat Ciasta
KARMELOWY BANANEK 193

Dziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień !   Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno

Z Majeczką w kuchni
Poziomkowa pianka sernikowa 225

tortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady(...)topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Eton Mess z truskawkami 233

mój ulubiony Eton Mess. Składniki na 2 porcje Eton Mess: Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji 1 czubata łyżeczka cukru pudru 300 ml śmietanki kremówki 30% mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 341

pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku 2-3 łyżki chrzanu (opcjonalnie) 100 ml śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz(...)można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele angielskie wyjmuję z wywaru. Sam wywar blenduję. Dodaję do niego chrzan. Na tym etapie można też dodać śmietankę kremówkę. Zagotowujemy. 4. Do sosu dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowane pulpety najlepiej smakują na drugi dzień, gdy "przejdą" chrzanem. Bardzo lubię z kaszą jaglaną . Są wtedy świetną

Ale Proste
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 202

polecam na nadchodzący Dzień Mamy! * SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru 3 jajka 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 200 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania(...)przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.) Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie

Food Square
CYTRYNOWY PUCH 745

można.   Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag kakaowych herbatników 20 dag wiórek kokosowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami.  *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej(...)wody. Studzimy.  *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy

Z Majeczką w kuchni
Sernik Michałek 231

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g ciastek kruchych 100 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy   Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy(...)kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Wszystkie składniki masy

Kocham Czekoladę