Przepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc za radą grzecznie poczekałam na sezon i w tym obiecałam sobie, że wreszcie je spróbuję. W tym roku też już(...)cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą
Fabryka pomysłówjuż drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm, gdyż wybraliście ją w akcji „Gotowanie za głosowanie”. W dodatku ciasto nie jest skomplikowane, a jedyna przeszkoda to czas, jaki trzeba odczekać zanim krem stężeje. Muszę przyznać, że jest on uzależniający, gdyż wyjadałam go już prosto z rondelka w trakcie przygotowań(...)połączeniu z herbatnikowym spodem tworzy ciasto idealne i na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Ja tylko żałuję, że tak późno je wypróbowałam – przepis znalazłam tutaj, choć wprowadziłam małe zmiany. Przede wszystkim zamieniłam limonkę na cytrynę, bo akurat miałam je w domu. Ponadto, bazując na tym przepisie można również poszaleć z różnymi wariantami smakowymi, a mamy jeszcze tyle sezonowych owoców
Fabryka pomysłówNatomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc i słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha, bo ja się po prostu zakochałam i z pewnością go nie raz powtórzę:) Składniki: Ciasto: 300g mąki 100g masła lub margaryny 2 żółtka Szczypta soli(...)cukru (dałam ciut mniej niż 0,5) 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub kakao 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć
Fabryka pomysłówSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)cukier. Czekolady kruszymy i dodajemy do śmietany. Mieszamy do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając łyżką. Gdy krem wystygnie, wstawiamy do lodówki.Ciasto ciemne i jasne przygotowujemy tak samo. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka
Czerwona Porzeczkamoją mocną stroną (lepiej wychodzi to Adzie), ja wolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach.Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej(...)białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego
cookplAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina. 50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć do ciasta, ponownie je wyrabiając. Jeżeli ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnymasy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier
Świat Ciastaskładniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g
Domowy Smak JedzeniaKolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek(...)kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. KREM
słodki bratekprzygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych 1 cebula 5 niedużych pieczarek sól, pieprz olej/mas(...)Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na stolnice lub blat. Zrobić dołek i wlewać powoli wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki
kolorowotorcikowoprzełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej(...)dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową
Tradycyjna KuchniaŚwięta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień(...)jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu 60 g cukru pudru szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczna rolada czekoladowa z pysznym waniliowym kremem. Proste, a jednocześnie efektowne ciasto na Boże Narodzenie. Czekolada na święta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie muszę pytać moich dzieci jakie ciasto upiec upiec na święta. Wiem co odpowiedzą, ciasto czekoladowe . Rolada czekoladowa ozdobiona czekoladowym kremem, obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne(...)Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej. Rolada czekoladowa Składniki: 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g czekolady, 70% kakao 100 g pszennej mąki Krem waniliowy
codojedzeniaSkładniki: Ciasto: *1/2 kg mąki *szczypta soli *1 szklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką(...)stolnicy z uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu
Wspólne smakiwcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków(...)maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę. Mieszamy widelcem, a jak nieco ostygnie zagniatamy ciasto ręcznie. Jeszcze ciepłe rozwałkowujemy cienko, na około 1 mm. Wycinamy małe kółka. U mnie średnica to niecałe
Kuchnia co dnia