Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie(...)chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być okazywana na co dzień a nie od święta. W życiu jednak różnie jest
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo smakował:) W tym roku postanowiłam zrobić sama ( i tym sposobem nie dzielić się już z nikim) i ozdobić go na swój sposób. Mazurek nie jest trudnym ciastem do zrobienia ale chyba cały urok tkwi w dekoracji. Moja nie jest skomplikowana jak na pierwszy raz ale mam nadzieje, że się spodoba. Dzisiaj rano przeżyłam kolejne załamanie pogodą. Wyglądam(...)puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego ciasta, tworzymy z niego kulę owijamy folą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy cienko na blaszcze. Z pozostałego ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około
ciastkarnia na kruchym spodzierodzaj uzależnienia ale gdybym nie ćwiczyła kilka dni to zaczyna mnie nosić po domu. Ruch daje mi dużo radości, zdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia.Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się(...)dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy)Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao
ciastkarnia na kruchym spodzienich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać się od krawędzi naczynia. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i dokładamy je w ciepłe miejsce(...)około 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy borówki, myjemy je i mieszamy z odrobiną cukru. Z wyrośniętego ciasta formujemy na ręce małe płaskie kulki, na środek dajemy łyżeczkę borówek i zagniatamy ciasto tak aby owoc był szczelnie zamknięty w cieście. Gotowe kuki układamy na blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika
ciastkarnia na kruchym spodzieDużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)pieczenia klik i Szynkowar klik. Dzisiaj kilka słów o formie natomiast o szynkowarze w najbliższym czasie. Forma wewnątrz jest pokryta powłoką o właściwościach antyadhezyjnych dzięki czemu ciasto nie przywiera do powierzchni(krótsze boki nie były wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również
Ala piecze i gotujesię na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki(...)naturalnego;3 gałązki świeżego tymianku;sól, pieprz. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek
Miksturownikdziałania. Udało się !Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 2 żółtka* 1/2 łyżeczki soku z cytrynyMasło kroimy w kosteczkę(...)Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy
kolorowotorcikowoskładniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;)Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować.I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę.Też smacznie :)Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 1 jajkoMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko(...)siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier
kolorowotorcikowomoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole. Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą
Pasja Smakuktóry przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu. Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik(...)upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto. Nie wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii
Sajkofanka smakustrasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam dyniową babkę. W niedziele dorośli delektowali się dyniowo-orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni. Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona Dynia 3D. Spisała się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę(...)dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona: • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej
Mia Cucina Sofietaprzesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g(...)utrzeć do białości, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć
Z miłości do słodkościKilka razy w zyciu jadlam takie desery, po ktore z wielka checia siegnelabym ponownie.Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z maskaropne i bialej czekolady, uslyszalam pytanie czy przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam(...)przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie.Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja droga prosto z zamrazalki) i bielutki, dosc tajemniczy krem.Bo
Przysmaki Karolkichciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował(...)schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście. Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonkąSkładniki:kruszonka200g mąki pszennej110g masła100g cukru3 łyżki kakaomasa serowa500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego2 jajka50g masła100g cukru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Smakołyki BerenikiBardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką(...)pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowaPRZEPIS(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy) Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.com