ciast - 9500 przepisów (strona:179/634)

Ptysie z bitą śmietaną 131

wolno. Jak zawsze największym łasuchem na słodkie jest mój mąż i  tylko patrzyłam jak znikają jeden po drugim. Z tego wniosek, że smakowały. Składniki na 12 średnich ptysi ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody szczypta soli Krem 500 ml śmietany kremówki  36 % 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku cukier puder(...)posypania Wykonanie: Ciasto W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.  Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy

O kuchni z uczuciem
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 195

Białe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką(...)lekko solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy

Moniki Smakołyki
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 175

Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży(...)jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (drewnianą łyżką lub mikserem z hakami).  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z płatkami migdałów, a kruszonkę

Walijskie Pichcenie
Ucierane ciasto Donny Hay 173

Zapewne każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja też :) Jednak gdy w moje ręce wpadła książka Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” to chętnie wypróbowałam jej recepturę. Miałam już do czynienia z jej przepisami i wszystkie byly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki(...)mleka   małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 167

którego padało jasne światełko. Nie – to nie był tunel ze światełkiem na końcu tylko mała hala w której stało kilka maszyn, piece i blaty załadowane sporą ilością wyrobionego ciasta. Tak – to piekarnia, gdzie co noc kilkanaście osób skręca przepyszne obwarzanki. Dzięki Pawłowi i Grześkowi mieliśmy okazję poznać właściciela piekarni i jego pracowników, którzy wypiekają ok. 15 tysięcy obwarzanków(...)samym czasie pojawiła się na „hali” i tempem idealnie naoliwionej maszyny zabrała się za pracę. No powiem Wam że byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało

Kuchenne Wariacje
Serowe sakiewki z kantalupą 185

Dziś w poście znów na słodko.... Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie! Składniki Ciasto serowe: 200 g twarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego(...)kandyzowanej kantalupy  SKWORCU 2 żółtka 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Ciasto: Zmielony twarożek rozcieramy z mlekiem, olejem szczyptą soli i cukrem waniliowym,mieszamy z mąką wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto. Nadzienie: Kandyzowaną kantalupę kroimy w drobną kostkę mieszamy z twarożkiem dodajemy żółtka

Wanilia i Kardamon
RAbaRBARowa FAntazJa 178

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch(...)wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej

Luźna Kuchnia
Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia 3070

Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie

Aga w kuchni
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 179

krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny(...)żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar

Mój Smak na Życie
Tarta ze szparagami i mozzarellą 163

camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie:  Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane(...)około 2 cm brzegu ciasta. Szparagi delikatnie obrać na końcach i ułożyć na cieście. Umyte pomidorki pokroić na połówki, a mozzarellę na plastry. Składniki ułożyć na cieście. Jeśli używacie suszonej bazylii, to należy posypać nią teraz potrawę, jeśli świeżej - należy ją ułożyć na gotowym wypieku. Następnie wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 15 minut. Gotową tartę skrapiamy

W poszukiwaniu inspiracji
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 137

gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :)  Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy

SzczyptaSmaQ
Tarta z jabłkami i budyniem 188

owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.  Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne(...)boki nie powinny opaść). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika na 10 minut. Należy pilnować aby spód się nie podnosił, jeżeli tak się stanie wystarczy przekłuwać powstające bąble. Na podpieczony spód wylać budyń, poukładać jabłka i oprószyć cynamonem. Piec przez 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem

Piąty grzech główny
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 436

sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma

Moja Delicja
Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 243

Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu i 2/3 szklanki zakwasu żytniego razowego. Wyrobiłam mikserem ( można też ręcznie) kilka minut. Przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie chwilę ciasto wyrobiłam w misce i odstawiłam na kolejne 30 minut. Po tym czasie przełożyłam do natłuszczonej keksówki ( 31x12x8), przykryłam ściereczka i odstawiłam do wyrastania - u mnie to trwało 7 godzin ( czas(...)jest zależny od temp. otoczenia, w jakim wyrasta ciasto). Piekłam w temp. 240 stopni przez 10 minut, zmniejszyłam do 220 i piekłam kolejne 10 minut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki

apetytnapieczenie
Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem 137

Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.   Składniki: foremka 30/15 cm 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej typ 650, 300 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczka cukru(...)wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min. (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką.  Ciasto

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania