nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru(...)łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: zmielone orzechy włoskie Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków
Ala piecze i gotujeNajlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić. 2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy
Szefowa kuchniuśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy(...)dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta
Kolorowa kuchnia Elkiubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta(...)rozłożona równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego
Kuchnia Vikijednosmakowy" szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz(...)szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka
Z Kuchni Do Kuchniobaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku(...)opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką
Food Squaredomu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)łyżeczki oliwy Ciasto robi się niezwykle prosto, w wodzie rozpuszczamy drożdże, łączymy z pozostałymi składnikami, oprócz oliwy. Zagniatamy kilka minut do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, będzie bardzo plastyczne i delikatne. Po jakiś 5 minutach gładzimy ze wszystkich stron dłonią z oliwą. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Można też owinąć folią i odłożyć
I tu będę miała takie tejest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami i wówczas mamy best brownie ever! Paweł Małecki gotowe ciasto proponuje posypać kakao, my robimy polewę czekoladową. Wybierzcie swoją wersję i uwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty rok 2016 był równie wspaniały, jak wrażenia(...)łupinach - 100 g orzechów laskowych oraz na polewę - 80 g kuwertury czekoladowej - 40 g masła - 1 łyżka mleka Kilka sztuk posiekanych pistacji do posypania ciasta. Na początek rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i przez 6 do 8 minut prażę na blaszce orzechy, laskowe i pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba
I tu będę miała takie teTemat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki typ 720 -180ml mleka -120ml dobrze ciepłej wody - 25g drożdży świeżych - 30g cukru(...)pokruszone drożdże, dookoła sypię z jednej strony cukier, z drugiej sól. Rozcieram drożdże z mąką. Powoli, stopniowo zaczynam łączyć z mlekiem i wodą, kiedy wleję już cały płyn wyrabiam ciasto kilka minut nie będzie jeszcze całkiem gładkie, kiedy dolewam wystudzone płynne masło. Teraz wyrabiam ciasto do gładkości, jakieś 8 minut. Będzie plastyczne i elastyczne. Przykrywam teraz i w ciepłym
I tu będę miała takie temąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję(...)rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie, raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy. Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej wystudzić
I tu będę miała takie tewybranych gór mamy godzinę, dwie jazdy. Jadąc na wycieczki przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie , na które potrzeba 350 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych) 1 łyżeczka(...)ciepłej wody 125 ml mleka 1 jajko Z tej ilości składników przygotowuję 8 dużych składanych ciastek i 2 placuszki, które lepiej podzielić, czyli kolejne 6 lub 8 porcji. Ciasto można przechować albo już całkowicie gotowe jako płat w folii przez 4 dni albo przed wałkowaniem. Kiedy planujemy już dokonać ostatniego aktu jakim będzie nadziewanie i pieczenie wyjmujemy je z lodówki
I tu będę miała takie tedżemu lub marmolady Do miski wsypać mąkę i cukier. Do suchych składników wkruszyć drożdże. Dodać rozbełtane widelcem jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wymieszać łyżką drewnianą. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ścianek miski i od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w spokojne miejsce, by podwoiło objętość(...)przygotować: dżemy, miseczkę z niewielką ilością przegotowanej wody, pędzelek lub łyżeczkę, mąkę do podsypywania, wałek, szklankę i kieliszek do wódki. Duże piekarnikowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki, np. za pomocą szklanki
Weekendy w domu i ogrodzieWołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha(...)drożdże zaczły robić. Joł wł ō ncz ōł na chwila piekarnik (bratruła) na 50 stopni i jak sie leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 10 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 11 trocha
Chop w kuchnisprzyja wszelkiego rodzaju aktywnościom, także tym towarzyskim, jak wspólne grillowanie czy wypady za miasto. A skoro mamy gości, to musi też pojawić się coś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie(...)wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki(...)kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chili