uszach, że to mąka, gluten, ale niech tam. Można wypróbować ten przepis z mąką ryżową (nie zawiera glutenu), albo przynajmniej wybrać mąkę pełnoziarnistą. Potrzebne nam będą : Do przygotowania ciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów(...)przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone pomidory, pokroić na cieńkie plasterki. Drobno posiekać listki bazyli. Przygotowanie ciasta : Wymieszać najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka) z oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie dorzucić resztę jajek, mąki
MODA NA BIOmleka 1 szkl. cukru 1 margaryna rozpuszczona 5 dkg drożdży 2 jajka 2 żółtka Zaczyn Drożdże, trochę mleka, cukru i mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia Ciasto Do mąki dodać mleko. Jajka z żółtkiem i cukrem ubić i dodać do reszty. Dodać zaczyn i rozpuszczona margarynę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło(...)rozpuszczoną), 1 porcja cukru, 2 porcje mąki i mieszamy aż da się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę. Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem
W kuchni bez szafekKruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła(...)posypania Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać miękkie masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki.Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części.Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć przy pomocy talerza koło i podzielić
Gosia gotujePizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli(...)misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez
Gosia gotujeoliwa z oliwek Wykonanie Maślankę wymieszać z wodą. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i oliwę z oliwek. Hakiem ciasta, wymieszć na niskiej prędkości około 2 minut, , aż wszystkie składniki sie rowno połączą.Teraz zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy ciasto nadal miksując , około 4-5 kolejnych minut .Ciasto jest bardzo lepkie, mokre(...)rób nic,nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej mąki! Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej i wysypanej mąką. Odstawić na 1 godzinę lub do czasu,aż ciasto podwoi objętość . W zależności od temperatury i drożdży,może to być 1 godzina ,lub krócej. Sprawdzic po 40 minutach ,czy podwoiło swą objętość ,jak nie to pozostaje juzbroić
w mojej kuchnirozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć(...)blat podsypany delikatnie mąką, uformować z niego długi wałek i wykrawać szklanką lub metalową obręczą kawałki ciasta. Z każdego kawałka uformować kulkę i odłożyć ją na podsypany mąką blat. W dużym garnku zagotować wodę z sitkiem do pyz. Na sitko z gotującą się wodą wykładamy pyzy (u mnie po 5) w dość dużych odstępach, garnek zakrywamy i gotujemy
Smaczne Zdrowepropozycja : Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko(...)białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę
vegetaniesamo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego(...)cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz tak, aby na bokach
vegetanieWracając do przepisu na bułeczki drożdżowe wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się(...)mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ A oto i nasze ciasteczka. Jedzcie na zdrowie i bawcie się w trakcie karnawału
vegetanieniedzielne popołudnie zapraszam wszystkich na babeczki z kremem kawowym. Są szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 5 dag masła, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Krem: 300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: kakaowa posypka(...)dekoracji. PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki na babeczki. Piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę mieszam z kawą. Ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrza upieczonych
Tradycyjna kuchnia Kasiognia unikam gotowego jedzenia, wolę zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka(...)dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Bułeczki: 2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnku - sok wyciśnięty z połowy limonki - pół małej cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia) - sól i pieprz do smaku Ciasto na leniwe: - 450 g tłustego twarogu - 1 jajko - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej) - łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie składniki na guacamole zmiksować na gładką masę(...)stolnicy lub czystym blacie kuchennym rozdrobnić twaróg przepuszczając go między palcami. Dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść na jednolitą masę. Do ciasta dodać guacamole i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei dodać mąki wedle potrzeb. Ciasto uformować w wałki i podzielić skośnie na kawałki wielkości ok. 2 cm. Leniwe gotować we wrzącej wodzie przez ok 5 min do wypłynięcia
Kuchenne syntezySkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cytryna 1 duża, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 sztuka CIASTO KRUCHE: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia - szczypta ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem(...)kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny.................SMACZNEGOO
W Mojej Kuchni Lubięletniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok(...)siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin). Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika
dom-agi.plBardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe(...)bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką cukru
dom-agi.pl