Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko(...)sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut.Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.CIASTO CZEKOLADOWE:Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Ostra na SłodkoSama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki(...)ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok
Z butelką mleczka w tleOryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie(...)opcjonalnie) sól, pieprzOryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość
Słodka StronaMini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze - Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukrusłoiczek marynowanych pieczarekok(...)pieprzMini Pizze - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw
Słodka StronaMazurek z marcepanem i różą to jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki(...)marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)ok. 50 g konfitury z róży70 g gorzkiej czekolady40 g masłaMazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Słodka Stronakawałkami orzechów laskowych, mleczna masa na bazie mleka w proszku, czekolada i dużo, dużo orzechów laskowych - poezja dla podniebienia...Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina solimasa mleczna:1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 szklanki mleka w proszkucukier waniliowy75(...)nutelliok. 50 g + 100 g orzechów laskowychpolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej40 g masłaMazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi- Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Słodka Stronababeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni.Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru(...)pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy
Słodka StronaDomowe Hot Wings jak z KFC - Składniki:ok. 1kg skrzydełek z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania:Kurczaka myjemy i porcjujemy(...)cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło
Słodka Stronamiseczki.Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę, następnie dodać do mąki i wszystko razem dobrze zamieszać.Na koniec dodać wrzątek, wszystko mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (jest dość płynna).Ciasto wyłożyć na kwadratową formę wyłożoną papierem, (jak na moje ciasto była za duża, ale chciałam, aby ciasto za duże nie urosło, a tak można je przełożyć do tortownicy(...)dać oczywiście inną lub po prostu żelatynęSerki przełożyć do miski, a galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, trochę ostudzić i doda do serków. Porządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam
Moje pyszne gotowanieminie, jestem tego pewna, po nic tak ni smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D.A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie(...)nasz rozczyn podwoił swoją objętość.Następnie do naszej mąki dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Następnie rozkładamy stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy
Moje pyszne gotowanieUwielbiam pizzę. Na cienkim lub grubym cieście. Z grubą warstwą dodatków i bardziej skromną. Byle były ziółka i ser lekko zrumieniony. Mniammm....Dziś postanowiłam zrobić pizzę na kruchym cienkim spodzie. Na szybko, z kilkoma składnikami. Tak po prostu i po domowemu.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania ciastapół szklanki ciepłego mleka3 dkg drożdżypół łyżeczki solipłaska(...)kilkanaście minut, aby podrosło.Kiedy już podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, zioła i na końcu oliwę. Mieszamy i zagniatamy na stolnicy (blacie) podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Ciasto ma być dość sprężyste, żeby dało się rozwałkować.Po zagnieceniu formujemy kulkę, zostawiamy na stolnicy pod przykryciem, żeby wyrosło. Ja przykrywam je miską, w której zagniatałam.Po około 15 minutach ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennamakaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując lekko mąką, żeby się nie przyklejało. Musimy je bardzo dokładnie połączyć, aż stanie(...)się elastyczne. Trwa to mniej więcej 10 minut. Wyrobioną dokładnie kulkę ciasta pozostawiamy na stolnicy przykryte miską lub przekładamy do woreczka. My odpoczywamy przed dalszą pracą, a ciasto przed wałkowaniem ;) Po około 20 minutach zabieramy się do wałkowania. Ja nie posiadam żadnej maszynki, wiec wszystko robię tradycyjną metodą.Odkrawam kawałek ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.Składniki:kostka margaryny,około pół kilograma mąki,4 żółtka,3 łyżki cukru,2 budynie (ja użyłam(...)smaku krówki),3 łyżki masła,4 białka,3/4 szklanki cukru pudru,dowolne owoce.Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennadziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody,3 szklanki mąki tortowej,1 czubata łyżeczka soli,1 łyżka(...)akurat takie miałam pod ręką ;)Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać oliwę i wodę - wymieszać.Resztę składników (sypkich) wymieszać w oddzielnym naczyniu. Wlać do nich płynne składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna