przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą. Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką
charlotte gotujedużej misce wymieszać mąki z solą, siemieniem i otrębami. Ja dałam otręby owsiane, ale można dodać pszenne lub żytnie. Do miski z wymieszanymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody. Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość. Ciasto ze względu na dodatek mąki żytniej powinno być gęste i kleiste. Następnie ciasto przełożyć(...)natłuszczonych keksówek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Ja zerkam zazwyczaj na foremki, przed wyrośnięciem ciasta jest na wysokości ok 3/4 a gdy chlebki są już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec
Monia miesza i gotujecała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino.PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustanniemieszając, wlewam olej oraz mleko. Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne
W kuchni Karmel-itkimamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie(...)już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej
cooklifewyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut) Mąkę przesiać dodać sól, cukier, rozkłócone jajko,wyrośnięty rozczyn z drożdży, stopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką(...)zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi
Walijskie Pichcenielatach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec(...)krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto
Walijskie Pichcenielekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut
Malinowe Pocałunkiprzesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego. Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi. Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie nigdy nie zjem. Te są po prostu idealne. Składniki(...)gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy długie prostokąty nacinamy je w środku
Malinowe Pocałunkimoje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek stołowych mąka łyżeczka soli ew. jako zdrowy dodatek - otręby pszenne/owsiane Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do momentu(...)cieście będzie "wpompowane" powietrze i widoczne bąbelki. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Łyżką wazową nalewamy ciasto na patelnię teflonową i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy
Taste Of My Daypół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki pszennej i 150 g wody. Obydwie porcje wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiłam do podwojenia objętości na 1,5 godziny (w połowie tego czasu każde ciasto złożyłam na pół). Ciasta rozwałkowałam na dwa spore blaty (ok. 35x30 cm). Na biały(...)prostokąt nałożyłam brązowy i dokładnie docisnęłam. 1/3 górnej części ciasta złożyłam do środka i zagięłam górne rogi (też do środka). Zrolowałam ciasto mocno dociskając i tworząc zgrabny bochenek, który obsypałam mąką i ostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia. Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny PamiętnikDzisiejsze ciasto powstało podczas mojej wizyty w domu. Chciałam wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto(...)olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny
Animelka BlogCiasto które upiekłam już jakiś czas temu. Całkiem zapomniałam, że zrobiłam zdjęcia więc dziś nadrabiam zaległości i dodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania. Gotową polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy
Mienta blogżółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremkach o średnicy(...)czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości. Ważne jest, aby odległość pomiędzy poszczególnymi kręgami była
Kolizje Smakówmąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem(...)łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko
Symfonia Smakówkostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy(...)wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię