ciast - 9500 przepisów (strona:193/634)

babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 143

całe jajka "L", miękka palma, cukier to wszystko mikserem zmiksować z 5 minut - masa będzie "zważona", ale to ma tak byćwsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto forma silikonowa 24 cm średnica z kominkiem - do formy przełożyć 3/4 ciasta i dodać na wierzch masę toffi, kostki czekolady, połówki śliwek na wierzch dać resztę ciasta i piec(...)200C około 40-45 minut - ciasto zostawić w formie do wystudzenia, aby nadzienie stężało ciasto zimne posypać pudrem cukrem, babka jest przepyszna i polecam...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z batata (bez glutenu, mleka i jajek) 496

babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie bez nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować. Właściwie miałam zamiar piec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie(...)lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt.    Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka

głodny alergik
Tarta szpinakowa 176

wszechstronne warzywo jest pełne witami i antyoksydantów. Szpinak absolutnie pyszny do ciast, zapiekanek,tart...ta tarta ucieszy Twoją rodzinę. Będzie się cieszyc każdym kęsem i może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie;Wylepiamy ciastem foremkę(...)Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przecisniete czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy szpinak, mieszamy i odparowujemy.Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt

Anioły w kuchni
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 173

obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek(...)pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab

Niezły Młynek
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 191

Słodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki:  ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka masła(...)osuszamy (możemy użyć sitka albo papierowego ręcznika) , jeżeli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi

Niezły Młynek
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 501

robi się sprawniej.Wcześniej należy przygotować odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm.30 dag mąki tortowej 8 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka1 żółtko2 łyżki olejui jeżeli ciasto źle się zagniata dodać trochę śmietanyszczypta soli.Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną(...)karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę,  zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie potrzebny. Teksty możemy

Kulinarny karnet Christophera
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 208

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym(...)specyficzny składnik, mianowicie eko mąka sojowa firmy Fresano(do nabycia tutaj). W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż

peanutbuttermonster
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 265

zanim to nastąpi celebrujesz każdy miesiąc. Każdy pojedynczy dzień. Każdą milisekundę. Przynajmniej ja tak mam.Przecież pierwsze pięć miesięcy obchodzi się raz w życiu! Stąd to ciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka(...)próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest

bastalena
Sernik z jabłkami 235

Sernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Składniki na ciasto:  1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć do zamrażalki Masa serowa(...)foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka  1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równo rozłożyć na pianie. Piec ok 1 godziny w tem 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 195

przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu  można dodać jedno jajo, ale ciasto może się(...)zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 215

Ciasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem(...)talarki. Smażyć na maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę, smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić

Apetyczna babeczka
Engadyński tort z karmelem i orzechami 154

wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :).          Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez

Apetyczna babeczka
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 178

rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.   Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę(...)dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą

Apetyczna babeczka
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 153

Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem: 250 g borówek, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 żółtka, 100 g masła, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker.Przygotowanie:  ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy(...)foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.  krem: W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy mleko z budyniem. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały

Aga w kuchni
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 160

się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody(...)galaretka cytrynowa Dr. Oetker. Przygotowanie:     Ciasto:  Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania