Integracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy
W kuchni Karmel-itkizbyt miękkie.Smak nie jest jakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso.My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek.Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski
W kuchni Karmel-itkicebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle(...)również w kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory. Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję
W kuchni Karmel-itkipolecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę(...)godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki
W kuchni Karmel-itkilinią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze
Zgrabne Gotowaniegrzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku, liść(...)oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.Smaczego!:)*wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka(...)smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić na jednolity sos – aby był bardziej wyrazisty w smaku można dodać do niego łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć. Posolić i pieprzyć do smaku. Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka
Fabryka pomysłówtymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy. Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie:) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej0,6 kg bakłażana1,5 kg pomidorów1 dość duża cebula1 małe papryczki chili2 duże ząbki czosnku ¾ łyżeczki cząbru (Kamis) i ¾ łyżeczki papryki słodkiej
Fabryka pomysłówmąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 15 dag żółtego sera – u mnie morski Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem(...)zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki połączyć ze sobą oraz posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać go startym serem żółtym
Fabryka pomysłówgrudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na odrobinie oleju(...)Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, bazylią , oregano i przyprawą do mięsa wieprzowego. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Kokilkę wysmarować tłuszczem. Na dnie 1 kokilki wyłożyć ¼ ziemniaków, na to połowę mięsa, ¼ puszki kukurydzy (jeżeli mamy całą). Przykryć warstwą ziemniaków – połową tego co zostało. Na wierzchu ułożyć ser żółty. Z drugą kokilką postępować w analogiczny sposób. Piec
Fabryka pomysłówwersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich
Czerwona PorzeczkaSkładniki: - przecier pomidorowy 500 ml - olej ok 1,5 łyżki - 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany - 0,5-1 łyżeczki cukru -oregano ok 1 łyżeczki - sól ok 1 łyżeczki - pieprz Podałam proporcje składników tak jak sama robię ale tak naprawdę każdy doprawia sos jak najbardziej mu smakuje. Wszystkie składniki mieszam, bez gotowania. Wielokrotnie gotowałam sos na małym ogniu
Kuchnia Vikiposiłki. W oryginalnym przepisie powinny znaleźć się filety anchois. Ja ich nie znoszę, więc mam danie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie
Weekendy w domu i ogrodzie