niewielkiej ilości wody, bez tłuszczu) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę Bakłażana wypłukać i dodać do pozostałych warzyw Na końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa
pyszne zdrowościpoprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy
NA MOIM TALERZUcodzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy
Kulinarne przygody GatityŚmietankowe,łyżeczka -5gram - 23 kcal Margaryna light , łyżeczka - 5 gram - 22 kcal Majonez light , łyżka - 15 gram - 20 kcal Olej Rzepakowy , łyżka - 10 gram - 88 kcal Koncentrat Pomidorowy , łyżeczka - 5 gram - 4.5 kcal Ketchup , łyżeczka - 5 gram - 7 kcal Musztarda , łyżeczka - 10 gram - 16 kcal OWOCE I WARZYWA I ICH PRZETWORY : ********************************************* Arbuz - 400 gram - 76 kcal Banan
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismakuje..i tak też smakował paprykarz..już kiedyś podobny robiłam, tym razem dodałam jeszcze marchewkę . 2 makrele wędzone 100 g ryżu 2 -3 cebule 2-3 marchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki pomidorów mielonych Skworcu sól, pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki , a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć
Moje domowe kucharzenieantrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy
ladykitchendzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze. Drukuj Gołąbki po krakowsku Składniki 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego 100 gr ryżu białego 1 łyżka masła klarowanego 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier 1,5 l bulionu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki mąki Wykonanie Kapustę myjemy, nacinamy wokół głąba liście. Kapustę wkładamy głąbem na dno i gotujemy
Mieszam w Garnkufiletów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola) sok z cytryny 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić
Czerwień i błękitinnego gęstego 1 łyżka mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt duża 1 łyżeczka cukru – płaska sól do smaku liście kozieradki do posypania lub pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości
Ogrodnik w podróżyakurat mamy pod ręką, a efekt końcowy zawsze jest satysfakcjonujący zarówno dla oka, jak i naszego zmysłu smaku. W tym wypadku delikatna pierś z kurczaka okraszona sosem z miksu pomidorowego i różyczkami brokuła. Składniki
zobacz ich smakpotrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli
Chilli Czosnek i Oliwapiwie. Smak typowo ziołowy w sam raz na jesień. Składniki: Cebula (1 sztuka) Marchew (2 sztuki) Czarna rzepa (1 sztuka) Majeranek Tymianek Rozmaryn Pieprz Sól Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut
Lubczyk i Waniliahasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą
Martyna Cookskoneserów. Mieliśmy za zadanie wąchać, obserwować i zauważać subtelne różnice między zmielonymi singlami z różnych stron świata. Każdy miał inne spostrzeżenia. Niektóre kawy przypominały nam mokrą ziemię, inne sok pomidorowy, a jeszcze inne zielone oliwki. Każda była na swój sposób wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Następnie wszystkie kawy zostały zaparzone w powtarzalny sposób i po odgarnięciu fusów przeszliśmy
Food SquareSKŁADNIKI: 1 kg mięsa wołowego (ja użyłam mięsa z karku wołowego i przemieliłam przez duże oczka) 1 butelka 600 ml przecieru pomidorowego 2 szalotki 1 łyżka masła garść posiekanego lubczyku 1 płaska łyżka papryki ostrej wędzonej 1 płaska łyżka przyprawy myśliwskiej makaron spaghetti z pełnego ziarna PRZYGOTOWANIE: Na głębokiej patelni (ja zawsze używam mojego dużego woka) należy roztopić mało
ClauditteMissCooking