syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela
Jadło i czytadłojestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą
Jadło i czytadłoporcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam
Kuchnia z widokiem na ogródszpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy
VioletoweKucharzenieKontynuuję pomidorowy tydzień, choć to wcale nie sezon na pomidory. Pewnie znowu mi się oberwie od nieprzejednanych zwolenników zdrowego stylu życia. Choć ja sama jestem zwolenniczką robienia sobie od czasu do czasu przyjemności, nawet niezgodnej z porą roku. Też dla zdrowia. No a co można zrobić zimą z pomidorami w kuchni? Kiedy intuicyjnie mamy ochotę na coś pożywniejszego ? Dlatego
MODA NA BIO200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę
Szefowa kuchniłyżce oleju z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać. Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na patelni roztopić masło i wymieszać
SzczyptaSmaQtalerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba
Gosia gotujeciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić
Z Majeczką w kuchniWszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty
vegetaniemieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek. Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty
vegetanieoleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, r odzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa. Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę
vegetaniecukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory
vegetanie