dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).PRZYGOTOWANIE pizzy:Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie
kulinarnyJaokazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania.Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwiSkładniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki:450 g mąkiłyżeczka soli20 g drożdżyłyżeczka cukru270 ml mlekałyżeczka oleju rzepakowegododatkowo:250 g sera żółtego edamskiego50 g świeżego
Słodkie Przyjemnościniedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i ten, że dzień bez krzątania się w kuchni jest dniem straconym.Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka
BaRepasNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki
CzarnawisienkaCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnyGdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem
Jakugotujesz.plskładniki* 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową)* 3 papryki czerwone* 50 dag cienkiej kiełbasy* 1 cebula* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* kostka bulionowa mięsna* sól, pieprz cayenne* 1 płaska łyżka mąki prażonej* olejSposób wykonaniaKiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić
Mix smakuzbytnio nie zakwasić kapusty), przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym i dusić pod przykryciem jeszcze 15 min. (Jeżeli kapusta będzie za mało kwaśna można dodać nieco koncentratu pomidorowego, jednak pomidory mają być tylko lekko wyczuwalne).Na koniec dodać 3 łyżki mąki uprażonej na suchej patelni.Uprażoną mąkę na kapustę najlepiej przesiewać stopniowo przez sitko i mieszać z kapustą
Mix smakułyżeczki mielonego imbiru* 2 liście laurowe* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej* 2 rozgniecione owoce jałowca* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* sól i pieprzSposób wykonaniaWszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiedniopieprzem i solą.Kotlety umyć, osuszyć bardzo delikatnie rozbić (można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć
Mix smakuskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć
Mix smakusię rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami
Kulinarna rozmowasię rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami
Kulinarna rozmowaHappy New Year! Szczęśliwego Nowego Roku!There is a big possibility that today is a hangover day. Celebrating New Years Eve until early morning hours can
Kulinarna rozmowaodwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego, pomaga na niestrawność i problemu żołądkowe.5. Sok pomidorowy - bogaty w witaminy i potas, ma zbawienny wpływ na cały organizm. Warto wybrać te zawierający papryczkę chilli.6. Piwo lub "seta" - mały "klin" przy poważniejszych odmianach kaca bywa niezbędny. Nie wolno
Pasja Smaku