pomidorowa - 2000 przepisów (strona:104/134)

BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 208

olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek – 1 szczypta* majeranek

Ostra na Słodko
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 213

wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 234

kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli

Stare Gary
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 204

oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Wmieszać paprykę, tymianek, bulion, przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć ziemniaki i ciecierzycę. Wlać gorący bulion z dodatkami,przykryć i gotować na programie

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 280

samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso

Stare Gary
Fasolka nie po bretońsku ;) 191

polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki, i jeżeli trzymacie się moich proporcji, to w tym wypadku z 2 puszek.** zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 284

czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny)1 puszka pomidorów z puszki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 plastry mozarelli 1 łyżka

Kitchens Alphabet
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 322

miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
R... Ryba po grecku! 435

wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól

Kitchens Alphabet
Moja rybka nie tylko świąteczna 499

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i

NA MOIM TALERZU
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 304

taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby

Smaczne Zdrowe
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 220

nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis jak najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia.Skladniki ( na 6 porcji)80 dkg schabu bez koscipuszka krojonych pomidorow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 201

minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 204

smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 191

przyzmazyc na goracym masle.°Papryke pokroic w kostke ,dorzucic do cebuli z czosnkiem ,podsmazyc,zalac bulionem i dusic 6-8 minut.° Dodac soczewice,fasole,pokrojone pomidory z puszki,przecier pomidorowy i przyprawy:sol,cukier papryke i pieprz. Dusic razem okolo 10 minut.Podawac przybrane listkami kolendry.Smacznego!1 porcja to okolo 354 kcal.Zawiera 20 g bialka,10 g tluszczu,41 g weglowodanow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!